понедељак, 13. мај 2013.

HARMONIKA PITA - PITA SA JOGURTOM

Ako kojim slučajem još niste natrčali ili probali recept za pitu sa jogurtom onda je pravo vreme da je napravite. Naziv harmonika je dobila po karakterističnom preklapanju kora. Sam fil na bazi jogurta i jaja se nanosi u useke pite. U ovoj piti nema sira ali ima drugih mlečnih proizvoda kao što su jogurt, kisela pavlaka i jaja, tako da imate utisak da jedete pitu koja je pravljena sa kriškama mladog sira.

Ako vas mrzi da slažete harmoniku onda jednostavno napravite fil i umačite koru po koru u fil (onako malo je zgužvate u ruci, umočite u fil i otresete višak) i slažite ih jednu do druge u dobro nauljenom plehu. Nema velike razlike osim u preseku. Kad nemam vremena onda tako radim i dobijem gužvaru.




Oni koji ne znaju da ni s od sira nije videla pomisliće da je fil od mladog belog sira. Super je ako vam treba nešto laganije sa manje kalorija ili ako nemate sir kod kuće, a jede vam se gibanica. 




HARMONIKA PITA

500g kora za pite
600ml jogurta 3,2%mm
180g kisele pavlake 20%mm
100ml ulja
6 jaja
1 kašičica soli
10g praška za pecivo


Viljuškom umutite jaja, kiselu pavlaku, so i prašak za pecivo, pa spojite sa jogurtom i uljem. Pleh veličine 21x36cm (onaj stari Metalac sa tufnicama) malo nauljite i obložite najdebljom korom u pakovanju. Ostale kore preklapajte kao kad pravite lepezu da je svaki preklop oko 6cm širine. U zavisnosti od veličine kora i pleha faltajte kore po široj ili dužoj stranici. Spustite ih u pleh kao na slici. Pažljivo rasporedite fil između falti. Koru koja vam visi preko pleha ušuškajte sa strane.

Pecite na 220 stepeni oko 30 munuta, pa smanjite na 180 i pecite još 30 minuta. Preko vrele pečene pite stavite mokru pamučnu krpu i ostavite je tako oko 30 minuta da pita popusti. Ako volite da bude hrskava onda preskočite ovaj korak. 





SERBIAN SAVORY  YOGURT FILO PIE


We love our savory filo pies here in Serbia and sometimes the filo is even home made. This is a very light summer version of the pie made with yogurt filling, pie that is traditionally made with cottage cheese, ground meat, sorrel, neetles... One of the delicacies here in Serbia is yogurt that is unlike anywhere else in the world. It is denser then Greek yogurt and if you visit my country that is one drink that you can not skip. It is one of the things that most people miss when they leave the country. 


500g filo (phyllo) dough
600ml Serbian yogurt (or around 400ml of Greek yogurt and 200ml of milk)
180g sour cream 20% fat
100ml sunflower oil
6 eggs
1 teaspoon of salt
10g baking powder


Whisk the eggs, sour cream, salt and baking powder with a fork for a minute. Add it into yogurt. Serbian yogurt is denser then Greek yogurt and as a substitute you can use Greek yogurt and milk. Lightly oil a pan app. 21x36cm and cover with one or two filo sheets. Take one filo sheet at a time and fold it lenghtwise as an accordion so the fold is app.6cm. Fold it along the side of the filo that can fit into your pan. Repeat with the rest of the filo and place them so they are standing up in a pan just like in the picture. Spoon the yogurt mixture inbetween the folds. Tuck in the  overlaping filo dough. Bake at 200 degrees for 30 seconds and then reduce to 180 degrees Celsius (no fan) and bake for app.30 more minutes. Cover the hot baked pie with a wet kitchen towel and leave for around  half an hour. If you like your pie crispy skip this step.