U nekoj sam fazi jednostavnih i starinskih recepata. Slatko od višanja ili bilo koje drugo kiselkasto slatko koje se služi preko koha je za mene bila apsolutna novina jer se kod mame koh jeo klot. Čudom nisam mogla da se načudim da se u nekim porodicama koh jede baš u ovoj kombinaciji. Nije mi čudno kad u drugim kućama probam neko jelo iz svetske kuhinje koje je pretrpelo uspešne ili neuspešne varijacije na temu, ali kada vidim klasičan i domaći recept u novom ruhu, a još se tako sprema generacijama, e onda mi je to genijalno. Moram priznati da ja i dalje preferiram koh bez preliva (navike su navike), ali su mi ove višnjice pale kao kec na deset da napravim slatke fotke.
Prelistajte sveske sa receptima, pitajte mame i bake za njihov recept, a ako nemate recept onda se poslužite receptom koji sledi. Jedina caka ovog recepta je rendana korica limuna koja kohu daje jednu lepu svežinu.
KOH
pleh unutrašnjih dimenzija 17x29cm ili neki slične veličine
6 belanca
6 žumanca
6 punih kašika kristal šećera
10g vanil šećera
8 punih kašika griza
sitno rendana korica 1-2 limuna
PRELIV
1 litar mleka 3,2%mm
2 pune kašike kristal šećera
20g vanil šećera
Mikserom umutite belanca sa 6 kašika kristal šećera i vanil špećerom u čvrst šam. Smanjite mikser na minimum i umešajte žumanca. Ručno, lagano prevrćući šam, umešajte kašiku po kašiku griza i limunovu koricu.
Nauljite dno i stranice plaha pa salvetom pokupite višak ulja. Pospite pleh sa nekoliko kašika brašna i rapsoredite po plehu drmusajući ga malo. Istresite višak brašna iz pleha. Sipajte masu u pleh i pažljivo je poravnajte. Pecite koh na 180 stepeni oko 30 minuta.
Zagrejte litar mleka sa vanil i kristal šećerom da bude vrelo. Isključite rernu. Izvadite pečeni koh iz rerne i odmah ga polako ravnomerno prelijte mlekom. Vratite koh u isključenu rernu kojo ste malo otvorili vrata na još oko 15 minuta. Izvadite koh iz rerne i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider da se dobro rashladi. Služite ga hladnog, a ako volite možete dodati i neko kiselkasto slatko tipa slatka od višanja preko njega.
SEMOLINA SPONGE CAKE - KOH
6 egg whites
6 egg yolks
6 tablespoons of sugar
10g vanilla sugar
8 tablespoons of semolina
zest of 1-2 lemons
1 liter of milk, full fat
2 tablespoons of sugar
20g vanilla sugar
Beat the egg whites with 6 tablespoos of sugar and 10g of vanilla sugar into stiff peaks. Add the semolina and lemon zest by hand tablespoon at a time. Oil the bottom and the sides of a pan app. 17x29cm. Whipe the excess oil. Drop in couple of tablespoons of flour into the pan and sake so the flour covers the entire pan. Shake the excess flour out of the pan. Place the sponge cake mixture into the pan and even it out at the top. Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for app. 30 minutes. Heat the milk with sugar and vanilla sugar until hot. Take the baked sponge cake out of the oven and pour slowly the hot milk over the entire sponge. Return the sponge cake into the oven that is turned of and leave the door open a bit. Leav it in for 10-15 minutes. Let the cake cool at room temperature and then place it in the fridge to cool completely. You can serve it by itself or cover with cherry preserver or any other sour preserves.