Sočivo najviše volim klot, tj. u najjednostavnijoj mogućoj varijanti, kao gustu čorbicu aromatizovanu sa sasvim malo belog luka. Ako volite obogaćene verzije ove tako malo iskorišćene mahunarke na našim prostorima pogledajte recept za čorbu od sočiva sa grilovanim povrćem, blitvom i pavlakom. Recept je pogodan za one koji poste.
GUSTA ĆORBA OD SOČIVA (POSNO)
200g sočiva
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike ulja
voda
kocka za supu, za 1 litar tečnosti (povrtna za posnu verziju)
suvi začin (Začin C, Vegeta), so, biber
Operite sočivo pod mlazem hladne vode. Na ulju kratko propržite beli luk. Spustite sočivo i nalijte sa oko litar vode. Ubacite kocku za supu i kuvajte uz povremeno dolivanje vode (onoliko koliko ispari) oko 30-40 minuta. Doterajte ukus dodatkom suvog začina, soli i bibera. Količinu tečnosti prilagodite gustini čorbe koju želite.
LENTILS
200g dry lentils
2 garlic cloves, chopped
2 tablespoons of oil
water
bouilloncube
salt and pepper
Wash the lentils in cold water. Fry the garlic on oil for a couple of seconds. Add in the lentils, the stock cube and around 1 liter of water. Cook for 30-40 minutes or until the lentils are cooked. Add in more water as it evaporates during cooking and stir from time to time. Add salt and pepper to taste.