Ja ne pravim domaće sokove, ne spremam zimnicu, ne meljem paradajz i ne spremam ajvar (uglavnom iz razloga što nemam to gde da držim) ali kad sam probala ovaj domaći sok od cvekle naprosto nisam mogla da odolim a da ga ne spremim u kućnoj radinosti.
Kome ne kažete šta pije, taj neće ni pogoditi šta je u čaši. Ovaj sok ima izuzetno neobičan ukus, tj. većina ljudi će pomisliti da se radi o soku od višnje ili nekoj voćnoj mešavini na bazi višnje. Retki su oni koji iz cuga pogode, a uglavnom su to oni koji su ga već degustirali. Očaravajući ukus koji zaista podseća na višnju ali uz jednu izuzetno diskretnu duboku notu zemlje koja vam lebdni nad nepcima, onako kako samo cvekla može da da. Taj ukus ne dominira, već je jako blag i jedva se oseti. Ko jede salatu od cvekle zna o čemu pričam, ili vam se dopada i oduševljeni ste ili vam se ne dopada, nema trećeg.
Vreme pripreme je kratko, a postupak na nivou početnika u kuhinji, tako da ga svako može spremiti. Bez limuntusa, ako neko već ima zamerke na njega, ne valja. Ja ga lično držim u frižideru, ali na hladnom mestu se lepo može održati. Ne znam koliko dugo može stajati, jer smo mi naš već popili i razdelili kao divne male poklončiće. Eto ideje!
Nemojte očekivati da dobijete gust sirup nalik kupovnom. Ovde se dobije tečnost koja se razređuje. Od ove količine se dobije 1.6 litara sirupa od kojih se može napraviti oko 9 litara soka. Cena utrošenog materjala je 1.5 evra, što znači da vam litar domaćeg soka izađe oko 16 euro centi, pa vi vidite.
Zašto ljubavni u naslovu? Pa pogledajte mu samo boju. Nije li očaravajuće ljubavna?
DOMAĆI SIRUP OD CVEKLE
700g presne cvekle
1 litar vode
1kg kristal šećera
20g vanil šećera
20g limuntusa
levak, sito, flaše za 1600ml soka
Cveklu oljuštiti i izrendati na krupnom delu rendeta. Staviti je u litar vode pa kad počne da vri kuvati još 20 minuta. Skidati penu. Skloniti sa plotne i ostaviti je da stoji 10 minuta. Procediti kroz gusto sito ili gazu. Ako cedite kroz sito pritiskajte cveklu, npr. dnom šolje da iscedite do kraja sve sokove. U sok sada dodati kristal šećer i vanil šećer pa ponovo vratiti na ringlu i kuvati kratko samo da uzvri uz mešanje da se šećer otopi. Skloniti sa šporeta i dodati limuntus. Vreli sirup sipati u vruće flaše. Dobije se oko 1.6 litara sirupa.
HOME MADE BEET JUICE
700g fresh beets
1 liter of water
1kg crystal sugar
20g vanilla sugar
20g citric acid powder or granules*
Peel the beets and shred them. Place them in the pan and cover with water. Cook in medium heat and when the water starts to boil cook for additional 20 minutes. Take of the foam that forms at the top with a spoon. When done take of the stove and leave for 10 minutes. Strain well pressing thorough the sieve to extract all of the juice. Place the strained juice in a pot and add in the crystal and vanilla sugar and return to the stove. Stir for couple of minutes on medium heat until the sugar dissolves. Take of the stove and add in the citric acid granules. Stir. While hot pour in the glass bottles that you have heated up in the oven at 100 degrees (without the top) for 20 or so minutes. Use your oven mitts. Close the lid let cool at room temperature and keep in the cool place or your fridge. This makes 1.6 liter of syrup and this can give you when dissolved with water up to 9 liters of home made juice.
*if you can not buy citric acid near you I found on the net that lemon juice can be used as a substitute. It says that juice of one lemon substitutes 1 teaspoon of citric acid, so according to that source you will need 4 lemons. Try and taste the juice, it should be acidic as any other juice when you taste it. Without it it is very bland because it needs a sour note.