Zašto ošišani? U kulinarskoj terminologiji engleska reč shaved (obrijan) se koristi kad želimo da kažemo da je nešto sečeno flis tanko, kao ovaj prokelj, pa se obrijan nekako preimenovao u ošišan jer mi je to zvučalo blesavije.
Zašto prokelj? Zato što ga u poslednjih desetak godina nisam spremala u svojoj kuhinji, a za to ne postoji valjani razlog, osim da ga naročito ne ljubim. Švrljajući po netu videla sam da se kelj koristi i kao sveža namirnica, a i sasvim je logično pošto pripada porodici kupusa. Malo je tvrđi od onog prolećnog maladog kupusa, ali mnogo bolji od ovog nikakvog, zimskog. Kombinacije su bezgranične, a uz ovakve dodatke, pančetu, fetu i orahe, može vam biti celokupan obrok.
SALATA OD OŠIŠANOG PROKELJA
(glavno jelo za 2 osobe ili salata za 4)
300g prokelja, tanki krugovi
1/2 jabuka, Granny Smith, kraći prutići debljine 1-2mm
1 šargarepa, krupno rendana
50-100g slanine, prutići
50-100 oraha, grubo usitnjenih, tostiranih
100g fete, kockica ili krpno mrvljene
maslinovo ulje
limunov sok
Prutiće slanine propržite u tiganju bez ulja. Izvadite je pa na masnoći koju je pustila kratko tostirajte orahe. Prokelj začinite uljem i limunovim sokom, pa ga rukama malo izradite kao kad radite kupus salatu da malo omekne i da se krugovi razvoje. Dodajte sve ostale sastojke. Posolite po želji, ali prvo probajte salatu jer su pančeta i feta nekada dovoljno slani.
Ko voli može cele loptice prokelja blanširati u ključaloj vodi, oko 3 minuta, provući kroz ledenu vodu da se zaustavi proces kuvanja, pa ga tek onda seći, ili ga možete ovako isečenog na listiće malo propržiti na puteru ili maslinovom ulju.
Ko voli može cele loptice prokelja blanširati u ključaloj vodi, oko 3 minuta, provući kroz ledenu vodu da se zaustavi proces kuvanja, pa ga tek onda seći, ili ga možete ovako isečenog na listiće malo propržiti na puteru ili maslinovom ulju.
SHAVED BRUSSEL SPROUT SALAD
300g brussel sprouts, thinly sliced - shaved
1/2 green apple, short sticks 1-2mm thickness
1 carrot, coarsely grated
50-100g Pancetta, sticks
50-100 toasted roughly chopped walnuts
100g feta, roughly crumbled
olive oil and lemon juice
In a non stick pan fry the bacon. Remove from the pan and toast the walnuts. Season the brussel sprouts with oil and lemn juice and crumble with hand so they get softer. Combine the brussel sprouts with all of the other ingredients. Salt after assembly. feta and Pancetta give a lot of the salty flavor.
Novo februarsko izdanje besplatnog online magazina o gastronomskoj kulturi MEZZE je izašao. Na stranama 55-60 možete pronaći članak o prokelju, kao i dva sjajna recepta koji možda promene vaše mišljenje o ovoj ne tako omiljenoj namirnici.