среда, 21. новембар 2012.

FBI RUKVICE - RUSKE ĆUFTE

Vreme je da se zgreje kuća, da se pojede nešto bogato, kremasto i mesnato, a klasične ćuftice na malo drugačiji način su idealna stvar. Recept dugujemo Ireni, sa bloga Sweet & Salty koga tokom meseca novembra i decembra istražujemo u okviru igrice FBI rukavice.




Ako do sada niste zavirili u Ireninu kuhinju, trk tamo da vidite kakve vas sve slatko-slane đakonije čekaju.




RUSKE ĆUFTE
original recepta

ĆUFTE
500g hladnog mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 kašičica soli i biber, po ukusu
2 kašike prezle

SOS
3 struka mladog luka, seckana (ja sam koristila 1 manji crni luk, nije sezona maldog)
400g šampinjona, listići
100g kiselih krastavčića, štapići kraći
1 kašika brašna
1 kašičica - kašika aleve paprike (koliko volite)
1 kašika senfa
250ml Imlekove slatke pavlake 36%mm ili tečne pavlake za kuvanje 20%mm*
oko 100-200ml vode
so, po ukusu
svež peršunov list


Od sastojaka navedenih za ćufte rukama izradite masu pa je stavite u frižider na 30-ak minuta. Nauljenim rukama formirajte manje ćufte i složite ih na tanjir, pa ih opet vratite u frižider na 30-ak minuta. Meni je ispalo oko 30-ak ćuftica. Ispržite ih u dubljem ulju da se malo zarumene, ali ne skroz pošto im sledi i period krčkanja u sosu i u rerni. Ćufte izvadite i prebacite u cediljku.

Na istom ulju, ako je potrebno dolijte još ili odlijte, kratko propržite luk, spustite šampinjone i pržite poklopljene dok ne puste tečnost, onda sklonite poklopac i nastavite sa prženjem dok skoro sva tečnost ne izvri. Pred kraj dodajte krastavčiće.

Maknite sa šporeta i ostavite da prestane da krčka, par minuta. Dodajte brašno, alevu papriku, senf, tečnu pavlaku za kuvanje. Pustiti samo da baci ključ. Ubacite ćufte u sos, ostaviti ih da se samo malo krčkaju, par minuta. Dolijte malo tečnosti. Ja sam dolila oko 100-200ml i ukrčkajte još minut-dva.  Posolite po ukusu.

Sve prebacite u vatrostalnu činiju i pecite na 200 stepeni oko 30-ak minuta. Pospite peršunovim listom pre serviranja. Ako želite da vam se ćuftice lepše zapeku onda koristite veću i pliću posudu. Krčkanjem se stvori lepa korica ali se sos razredi, pa nemojte misliti da će se još zgusnuti. Servirajte uz testeninu po izboru ili krompir pire.

*Imlekova slatka pavlaka sadrži više masnoće, 36% od klasične tečne pavlake za kuvanje 20%, a sasvim malo sladi, tj. skoro ne sladi, pa se može koristiti i u slanim jelima




Great dish for the up and comming winter days. Hop over to Irena's blog and see the recipefor Russian meatballs in English. All her recipes are translated, and I am sure you will find in the sweet and salty section one of your favorite recipes that you do not even know you willl love.