среда, 24. октобар 2012.

SALISBURY STEAK

Salisbury steak je klasik američke kuhinje nalik našim faširanim šniclama, koje po pravilu trebaju biti ovalnog oblika i prelivene sočnim mesnim umakom. Postoje razne varijacije na temu sosa ali je ovaj sa karamelizovanim lukom i crnim vinom moj favorit. Spremaju se od mlevene junetine, a po svom ovalnom obliku bi trebale da podsećaju na skuplji komad mesa, stek. Ime su dobile po lekaru Salisbury-koji je krajem 19-og veka prepisivao specijalnu djetu sa visokim sadržajem mesa svojim pacijentima. Kako je početkom 20-og veka nastupila ekonomska kriza žene su se snalazile i stek je zamenjen znatno jeftinijom mlevenom junetinom u koju se po potrebi dodavao hleb, pirinač ili bilo šta drugo da bi se uvećala masa i nahranila porodica.

Faširane šnicle se prvo isprže samo da dobiju koricu, pa se onda slože u posudu, preliju umakom od karamelizovanog luka i ukrčkaju u rerni. U klasičnim receptima one se krčkaju u sosu na šporetu, ali ova količina nije mogla da mi stane u standardnu šerpu, pa su završile u rerni, što se pokazalo sasvim ok.





Nemojte da vas uplaši količina luka koja je navedena u receptu, jer se luk znatno redukuje nakon prženja, a oni koji imaju digestivne probleme zbog njega slobodno mogu da konzumiraju ovo jelo jer termička obrada luka odstranjuje svaku mogućnost bilo kakvog problema kao i neprijatne mirise nakon konzumacije kojih ovde nema. Luk se u rerni stopi sa sosom i gotovo da nestane u njemu, a ipak je tu da da fantastičnu slatkoću. Žao mi je što nisam radila sa duplo većom merom od ove (namam toliku keramičku posudu) jer su tako dobre.

Pogledajte ovde  i ovde kako je ispao u Elune.




SALISBURY STEAK
količina za 4-6 osoba

UMAK OD KARAMELIZOVANOG LUKA SA VINOM
1kg crvenog luka, rebarca
80g putera
5 kašika ulja
1 puna kašičica soli
2 pune kašike kristal šećera
4 pune kašike brašna
oko 800ml vode (oko 300ml za dosipanje i 500ml za kasnije)
250ml crnog vina, kvalitetnijeg
2 pune kašike koncentrata paradajza, pire
2 kašike Aceto Balsamico
oko 2 pune kašike kristal šećera i malo soli oko 1 kašičice (doteravanje ukusa na kraju)

SALZBERI FAŠIRANE
1kg dva puta mlevene junetine
60g pirinča okruglog zrna
2 žumanca
3 čena belog luka, sitno narendana ili pasirana
2 kašičice Worchestershire sosa
2 kašike ulja
1 puna kašičica soli
svež peršun, seckan
biber, po želji


Skuvajte pirinač. Pomešajte sve sastojke za faširane. Ja sam ovo uradila u malom blenderu u dve ture.  Stavite masu u frižider na 30-ak minuta. Formirajte rukama 6 ovalnih faširanih da svaka ima oko 220 grama, pa ih poređajte na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje i vratite u frižider dok ne završite umak.
Na otopljenom puteru i ulju u većoj šerpi pržite luka dok ne omekša i počne da dobija tamniju boju. Povremeno promešajte uz dolivanje sasvim malo vode u nekoliko navrata, dovoljno da se luk ne lepi za dno šerpe.  Meni je trebalo oko 30-40 minuta, a u ovom procesu sam utrošila oko 300ml vode.  Kad luk omekša i dobije tamniju boju meda, dodajte 2 kašike šećera i pržite još malo uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi, oko 5 minuta. Umešajte brašno. Dodajte 500ml vode, vino, paradajz pire i Aceto. Vratite na vatru i mešajte dok se sos malo ne redukuje i zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte još oko 2 kašike šećer  i so,  tj. doterajte ukus. Sos treba da je slatkast.

Faširane ispržite na ulju oko 3 minuta sa svake strane, tj. dok se ne formira korica. Prebacite ih u keramičku posudu ili pleh. Prelijte ih sosom od karamelizovanog luka tako da imate oko 1cm sosa iznad faširanih i posudu ili pleh prekrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem. Sos je gust ali se on tokom pečenja razvodnji, a ponovo stegne kad jelo izvadite iz rerne. Meni su faširane stale knap, taman jedna do druge a od ove količine mi je ostala  jedna šolja sosa. Nisam htela da smanjujem mere za sos pošto možda neko odluči da radi u većoj ili dubljoj posudi.
Peći na 200 stepeni oko 30-45 minuta. Najbolje je da stavite posudu na žicu, a da ispod žice stavite pleh sa papirom za pečenje radi lakšeg čišćenja rerne, jer kao i sva jela koja se poklope i ovo jelo malo kipi. Izvadite iz rene, skinite poklopac ili alu foliju, pa vratite u rernu da se ukrčka još oko 20-ak minuta. Ostavite da se jelo odmori i ohladi oko sat vremena pre služenja. Servirajte sa krompir pireom.



SALISBURY STEAK

GRAVY - CARAMELIZED ONION WITH WINE
1kg red onion, thin wedges
80g butter
5 tablespoons of oil
1 full teaspoon of salt
2 full tablespoons of sugar
4 full tablespoons of flour
around 800ml of water
250ml red wine
2 full tablespoons of tomato puree concentrate
2 tablespoons of Aceto Balsamico
around 2 full tablespoons of sugar at the end
salt to taste at the end

SALESBURY STEAKS
1kg minced beef
60g rice
2 egg yolks
3 garlic cloves, pressed or finelky grated
2 teaspoons of Worchestershire sosa
fresh parsley, cut
2 tablespoons of oil
1-2 even teaspoons of salt
black pepper to taste

Cook the rice. Mix all the ingredients by hand or in the food processor. Refrigerate for 30 minutes then form 6 oval patties around 220g each and place them on  a large tray on baking paper and then back in the fridge unil you finish the gravy.

On melted butter and oil place the onions and add in the salt, fry and stir adding a bit of water just enough so they do not stick to the bottom of the pan, for around 30.40 minutes. I used around 300ml of water in this process. Add in 2 tablespoons of sugar, stir for couple of minutes. Take of the stove and let cool for 5 minutes. Add in the flour and stir. Add in 500ml of water, wine, tomato pure and Aceto. Take the pan back on the stove and cook while stirring for a couple of minutes. Add in the sugar and salt after you are done.

Fry the patties in oil for a couple of minute son each side until theyy form a crust. Palce them in a deep dish next to eachother. Cover with gravy. Place a lid on top or aluminume foil. Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 40 minutes, take of the lid or foil and bake for additional 20 minutes. Serve with mashed potatoes.