субота, 14. јул 2012.

PILEĆE ĆUFTE S BOSILJKOM U PARADAJZ SOSU

Pravo je vreme da iskoristite domaći paradajz i počastite se ovim ćuftama, bolje reći valjušcima. Nemojte da vas naziv jela prevari. Ovi valjušci s indijskim orahom su sasvim nova verzija nama pozatog klasika. Recept je iz časopisa Sale&Pepe i prosto mi je žao što nije imao malo egzotičniji naziv. Piletina je dovoljno nemasna i blaga da se sa njom savršeno slaže dodatak parmezana, slatkoća indijskog oraha kao i svež bosiljak. 




Jedino što sam zaboravila je da slikam jelo sa indijskim orahom koji sam posula i preko (moj dodatak receptu), a vama preporučujem da to svakako ne zaboravite i da ne menjate ovaj koštunjavi plod orahom ili bademom.

Na pijacama možete kupiti u ovo doba strukove svežeg bosiljka za pola evra. Stavite ih u vazu i negujte kao cveće. Ja nekad skratim drške, stavim ih u šolju sa vodom, a onda pravac frižider. Tu ga možete održati jako dugo, samo ako ukućanima ne smeta miris bosiljka u frižideru koji je intenzivan. Kad vam dosadi, onda iscepkajte listiće i stavite ih da se osuše, pa spakujte u teglicu.

Obratite pažnju da se u receptu navodi težina kuvane, a ne sveže piletine, da ne bude zabune. 




PILEĆE ĆUFTE S BOSILJKOM U PARADAJZ SOSU

ĆUFTICE
600g kuvanog pilećeg mesa usitnjenog u blenderu
3 cela jaja
30g indijskog oraha - grubo usitnjenog
30g parmezana
20g svežeg bosiljka - usitnjen
kriške hleba - usitnjena sredina
so, biber
brašno za umakanje ćufti

PARADAJZ SOS
1kg svežeg paradajza
1 puna kašičica šećera
2 čena belog luka - seckana
5g listova svežeg bosiljka
suv origano, svež peršunov list, ruzmarin, svež bosiljak
so


Spojite sve sastojke za ćuftice i dobro izradite masu rukama. Vlažni rukama oblikujte valjuške. Svaki valjušak uvaljate u brašno i stavite ih u frižider dok ne pripremite paradajz sos. Ja sam dobila 24 valjušaka. 

Zarežite paradajz krstasto na vrhu i ubacite ga na desetak sekundi u ključalu vodu. Prospitevodu i pustite da hladna voda teče iz česme  u šerpu, a kad ga možete držati rukom, oljuštite ga i odstranite mu peteljku. Paradajz izblendirajte ili iseckajte.

U većoj šerpi na malo ulja propržite valjuške. Ja sam ih pržila u keramičkom voku što je zahtevalo prženje u dve ture, ali pazite da vam je šerpa dublja jer će sos malo prskati dok se bude krčkao kasnije. U istu šerpu spustite beli luk i nalijte paradajz. Dodajte šećer i suve začine, origano i ruzmarin i  krčkajte na umerenoj vatri dok se sos ne reducira koliko volite. Na kraju dodajte svež peršunov list i listove svežeg bosiljka, a so dodajte tek na kraju kad se sos ukrčka, jer u suprotnom možete presoliti jelo. Ukoliko ste navikli možete ga zgusnuti sa malo brašna ili razrediti sa malo vode ako vam je isuviše koncentrovan.

Kada servirate jelo pospite ga grubo usitnjenim indijskim orahom. 





CHICKEN KOFTAS IN TOMATO SAUCE WITH BASIL


Twist on a classic dish that is one of the favorites in Serbian kitchens. Recipe from an Italian culinary magazine Sale&Pepe. This is my new favorite version.


KOFTAS
600g of boiled chicken breast
3 eggs
30g of cashew nuts - roughly chopped
30g of Parmigiano Reggiano grated
20g of basil leaves - chopped
slice of bread - the middle part
salt and pepper


TOMATO SAUCE
1kg of fresh tomatoes
1 full teaspoon of crystal sugar
2 garlic cloves - chopped
5g of fresh basil leaves
oregano, parsley, rosemary
salt 

Mix by hand all of the ingredients for koftas. With wet hands form them pinching a tablespoon full of the mixture. Cover them in flour and place on a tray then in the fridge until you finish the tomato sauce. I got 24 koftas total. Cut a cross in the tomato on top going just barely through the skin and dip the them for ten seconds in boiling water. Peel them and place in the food processor or cut up finely. Fry the koftas in one or two batches, depending on how large is your pot. When done add in the garlic and the tomato sauce. Add in the sugar, chopped up basil, rosemary, oregano and cook together with the koftas until the sauce reduces to the thickness of your liking. At the end add in the fresh parsley leaves and fresh basil leaves. After serving in a plate sprinkle some roughly chopped up cashew nuts over the dish. I did not take a picture with the nuts on top but they are fantastic on top. You can change the thickness of the sauce by adding in a bit o flour.