четвртак, 7. јун 2012.

NOKLICE OD SIRA U ŽELEU OD VIŠANJA

Knedlice od svežeg sira ovom dezertu daju neobičnu dimenziju. Onako, više slane nego slatke, pomalo gumaste, u želeu od višanja idealna su kombinacija za ove dane koji nam dolaze kada će pijace biti preplavljene višnjama. Ovde tačnih mera nema, a ja sam pokušala da premerim sve da bi recept ipak još neko probao sem mene. Najbolje je pojesti ga istog dana dok je dezert sasvim mlak, jer sutradan noklice narastu kao knedle u supi i dobije se nešto sasvim drugo. Ako volite kombinaciju slatko-slanog onda ovu kašiku šećera u siru možete izostaviti (ako vam je sir skoro neslan), a količinu šećera u želeu možete naknandno korigovati dodavanjem prah šećera. Nezahvalno je navoditi tačne mere za brašno ali kada ih skuvate ako su se 1-2 raspale onda ste in napravili kako treba.




NOKLICE OD SIRA U ŽELEU OD VIŠANJA

NOKLICE OD SIRA
200g hladnog krem sira - Mlekara Subotica krem sir*
hladne masti veličine oraha
3 pune kašičice griza
1 puna kašika prah šećera (može bez šećera ili sa više šećera)
130-140g brašna

ŽELE OD VIŠANJA
400g očišćenih višanja
oko 200ml vode
3-4 punih kašika kristal šećera (po ukusu)
3-4 kašičice gustina
2 kašike kisele pavlake 20%mm


Pomešajte krem sir, mast, prah šećer i griz pa postepeno dodavajte brašno i na kraju povežite smesu rukama. Ako se smesa ugrejala vratite je u frižider. Od hladne mase pravite nokilce veličine većeg zrna grožđa  i ređajte ih na tanjir. Masa je za oko 50 noklica. Stavite tanjir u frižider dok vam veća šerpa sa vodom ne prokluča. Ubacite noklice u kipuću vodu i kuvajte ih nekoliko minuta. Ocedite ih i odmah uvacite u hladnu vodu na par sekundi.  Izvadite ih na tanjir i ostavite da se ohlade.

Za žele, stavite višnje sa šećerom i vodom u šerpicu da bace ključ. Dodajte gustin koji ste razmutili sa malo hladne vode i mešajte par minuta dok se masa ne zgusne. U mlak žele dodatjte kiselu pavlaku. Ubacite noklice. Servirati mlak ili sasvim malo prohlađen dezert istog dana, jer sutradan noklice narastu u želeu i imaju drugačiju konzistenciju. 

*možete koristiti bilo koji mladi kravlji beli krem sir koji nije voden i koji je sasvim malo slan ili neslan, nalik sremskom siru i švapskom, basi....



DUMPLINGS IN SOUR CHERRY JELLY

DUMPLINGS
200g of cold fresh farmers cheese or ricotta
refrigerator cold lard the size of an unpeeled walnut (one full teaspoon)
3 full teaspoons of semolina flour
1 full tablespoon of powdered sugar
130-140g of flour


SOUR CHERRY JELLY
400g pitted sour cherries
200ml of water
3-4 full tablespoon of crystal sugar
3-4 teaspoons of corn starch
2 tablespoons of sour cream 20% fat


Mix fresh farmers cheese with lard, powdered sugar and semolina gradually adding in the flour. Depending on the consistency of the cheese, how much water it has, you might need a bit more flour or a bit less. Form small dumpling the size of a large grape with hands. Place them on a plate and then place the plate in the fridge till the water in a large pot comes up to a boil. Place all the dumplings in the water and cook for a couple of minutes. Carefully strain and place again in a pot of cold water for couple of seconds. Strain again and place on a plate.

Place the sour cherries with sugar in a pot and bring to a boil Add in the corn starch that you have dissolved in a bit of cold water. Stir for a couple of minutes until it starts to thicken up. Add in the sour cream when done. Add in the dumplings when the jelly has cooled a bit. Serve while the jelly is just lightly warm and prefferably  eat all in the same day.