среда, 20. јун 2012.

SLATKI KUPUS (ZA ONE KOJI GA NE VOLE)

Kad odrastete i postanete glavni šef u sopstvenoj kuhinji onda imate priliku da izbacite sva ona jela koja niste voleli kao mali, na koja ste se mrštili i na samu pomisao. E, tako je sa slatkim kupusom kod nas. Jednostavno, bez mnogo razmišljanja on je izbačen iz naše  kuhinje i tako je to trajalo godinama, dok šef u meni nije proradio i pomislio da bi ovo zdravo jelo puno vitamina trebalo vratiti u kuhinju, ali u sasvim novom ruhu. Kupus oplemenjen dodatkom povrća, taman toliko da se izbalansira njegov dominantni ukus, na malo masnoće sa dodatkom pirinča i na kraju limunovog soka (i pavlake po želji) je ponovo osvanuo u našoj kući.  Celer i limunov sok su uradili svoje. Mogu vam reći da sam ga spremala dva puta ovog meseca i shvatila, da nema te stvari koja se ne može jesti, samo da se spremi na adekvatan način. Doduše, ja se i dalje mučim sa jagnjetinom, ovčetinom, jaretinom...jer ne mogu da podnesem miris, ali svaki put uredno probam i pomislim da mi se možda čulo ukusa i mirisa promenilo, ali to se još nije desilo. Zavidim onima koji tako slasno uživaju u jagnjetini pod sačem, a ja onako čežnjivo gledam.

Uživajte u novim kreacijama ovog lepog, zdravog i jeftinog povrća dok su nam pijace pune i napravite vašu kreaciju ovog klasičnog jela.




SLATKI KUPUS 

1 manja glavica crnog luka, rebarca
400g belog mesa, kockice
2 šargarepe, sitno rendane
2 šargarepe, krugovi
pola manje glavice celera, kockice
1 stabljika celera, rebarca
so, bibre, origano, bosiljak, kim
pola glavice kupusa, krupnije froncle
10 većih cherry paradajza ili 1 veći paradajz
50g pirinča okruglog zrna
suvi začin i so
svež peršunov list
limunov sok
pavlaka, po želji


Na malo vrelog ulja spustite luk, piletinu, šargarepu, celer, pa odmah dodajte kim, origano, bosiljak, biber i so. Pržite i mešajte konstantno nekoliko minuta. Dodajte oko 200ml vode. Spustite kupus sa paradajzom koji ste isekli na manje komade (cherry na pola). Poklopite i ostavite da kupus splasne u svojoj pari. Promešajte i onoliko vode koliko je potrebno da kupus malo ogrezne. Krčkajte dok povrće ne omekša malo. Dolijte još vode, pustite da baci ključ, pa spustite pirinač i kuvajte dok on ne bude gotov. Naštimajte ukus suvim začinom i solju. Na kraju dodajte svež peršunov list. 

Pre serviranja sipajte limunov sok, a ko voli može sebi da doda i kiselu pavlaku direktno u jelo.




FRESH SUMMER CABBAGE, VEGGIE AND CHICKEN STEW

1 small onion - sliced
400g chicken breast - small cubes
2 finely shredded carrot
2 carrots - sliced
handful of celery root - diced
1 celery stalk - sliced
salt, pepper, oregano, basil, caraway
half a head of cabbage - cut into long strips
1 large tomato or 10 cherry tomatoes
50g rice
salt and a stock cube
fresh parsley leaves
lemon juice
sour cream


In a large pot sizzle a small amount of oil, just enough to cover the pot and drop in the onion, chicken, carrots, celery with the seasoning- basil, oregano, caraway, salt and pepper. Stir constantly for a couple of minutes. Add in around 200ml of water and place all of the cabbage in with tomatoes sliced into smaller chinks. Cover with the lid and let the cabbage cook in the steam and reduce. Stir and add in some more water, but not too much and let cook until the veggies are done but not overcooked. Ten minutes before they are done add in the rice and stir for a while so it does not stick to the bottom. Add in the stock cube, and let simmer. Take of the stove and add in lots of fresh parsley and salt to taste. Before serving add in the lemon juice. Serve with sour cream if you like,