четвртак, 19. јануар 2012.

HRSKAVI ZALOGAJČIĆI SA FETOM I RUZMARINOM

Ovi hrskavii zalogajčići sa fetom i ruzmarinom su jedno izuzetno ukusno i vizuelno efektno predjelo, što bi se reklo koktel pecivo. Recept je iz časopisa Sale and Pepe, u originalnom nazivu - Hrskavi zalogajčići s kozjim sirom. Napravila sam nekoliko sitnih izmena u receptu - napisan je u duploj dozi jer su tako dobre, koziji sir sam zamenila fetom zbog cene i pristupačnosti, izostavila sam premazivanje žumancetom jer volim da izgledaju rustično, a dekoracija je moj dodatak. Pravila sa ih nekoliko puta i svaki pit me iznova oduševe.




Ako želite hrskave zalogajčiće onda ih napravite neposredno pre služenja. Stajanjem u frižideru oni postaju mekši, ukusi se stapaju. Za party ih slobodno možete napraviti i dva dana unapred, čak i u mini varijanti.





HRSKAVI ZALOGAJČIĆI SA FETOM I RUZMARINOM
13 keksića promera 6cm

200g belog brašna
100g belog kukuruznog brašna (ne palente)*
80g mlevenih oraha
4 ravne kašičice sitno seckanog suvog ruzmarina
pola ravne kašičice soli
mleveni crni biber
160g listića hladnog putera
oko 80-100ml ledene vode
13 polutki oraha (zavisi od broja poklopaca)
200g fete
za dekoraciju kockice šunke, biber, kačkavalj...


Pomešati belo i kukuruzno brašno, mlevene orahe, ruzmarin, so i biber. Dodati listiće hladnog putera i utrljati ga u brašno da dobijete mrvičastu masu. Radite brzo jer puter ne treba da se zagreva od topline ruku. Dodati u par navrata ukupno oko 100ml ledene vode i brzo povezati testo u kuglu. Ako vam ostanu vidljivi komadići putera to je sasvim ok.  Prebacite kuglu u kesu, pa je staviti u frižider na 30 minuta.

Testo oklagijom rastanjiti na papiru za pečenje na debljinu od oko 5mm. Nemojte stavljati papir preko tasta kad tanjite jer se oklagija ne lepi za njega. Modlom ili čašom vaditi krugove 5-6cm u prečniku. Restlove spojiti pa ponovo rastanjiti i vaditi krugove dok ne potrošite sve. Krugove ređati jedan do drugog, pošto skoro da ne narastaju, u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ja sam dobila 26 krugova i to je količina za jedan pleh od rerne. Na sredinu  kruga pritisnuti polutku oraha onako da se lepo utisne da ne može da mrda jer će  kasnije nakon pečenja otpasti ako ne pritisnete, i to samo na polovinu krugova, tj. na poklopce. Diskove koji nemaju polutke viljuškom izbockati na 2-3 mesta pošto oni imaju tendenciju da nadođu, a to nam ne treba. Peći 25-30 minuta na 180 stepeni dok se malo ne zarumene. Ostaviti ih da se ohlade.

Fetu umutiti mikserom u kremastu masu pa je ostaviti malo na sobnoj temperaturi da bi bila maziva. Filovati sendviče od keksa sirom. Obod valjati u dekoraciju po želji. Ako volite, pre pečenja i stavljanja polutki oraha, poklopce možete premazati žumancetom koje ste umutili sa malo hladne vode, da bi  bili sjajni i orah bolje držao.

* belo kukuruzno brašno - U receptu sam namerno navela da se palenta ne koristi jer ima zabune oko belog kukuruznog brašna i palente - to nije isto. Međutim, ukoliko vam belo kukuruzno brašno nije dostupno, ja ne bi koristila palentu već bi celokupnu količonu brašna pre zamenila sa oštrim brašnom. Ako nemate oštro brašno onda bi pre koristila 300g mekog nego palentu. Ko zna možda i ona može da se samelje, ali je žute boje pa bi promenila izgled. Kad probam javiću vam.




CRISPY SAVORY BITES WITH ROSEMARY AND FETA

This recipe is adapted from the Serbian edition of Sale and peppe, an Italian food magazine. I made a few adjustments, but the base of the recipe is the same. The recipe below doubled since it is a shame to make it in small batches. I omitted the egg yolk glaze since I like the rustic look. The original recipe calls for goat cheese, but I used feta, which is supposed to be made with goat cheese and added a decoration at the and rolling them in ham. You can make them a day ahead and store in the fridge. They are the crispiest on the day you make them, but stored in the fridge they can keep for days and will only get a bit softer. A beautiful party idea for an appetizer.

200g wheat flour
100g white corn flour (not palenta)
80g ground walnuts
4 even teaspoons of finely cut dry rosemary
salt and pepper
160g cold butter
100ml ice cold water 
80g walnut halves
200g feta
cubed ham, grated cheese, pepper for decoration

Mix the wheat and white corn flour, ground walnuts, add salt, pepper and rosemary. Add in small butter chunks and pulse in the food processor or mix by hand to get a crumbly mass. Add in around 100ml of ice cold water and knead to get a ball of dough. Place the ball in the plastic bag and in the fridge to rest for 30 minutes.

Roll out the dough between two pieces of baking paper to a 5mm thickness. Cut out circles with a cookie cutter or a glass around 5cm in diameter and place them in the oven pan lined with the baking paper. What is left of the dough just bring together and roll out again, cutting out the circles until you use up all of the dough. Place walnut halves in the center of half of the savory cookies and press lightly. Bake at 180 degrees Celsius (no fan) for around 25-30 minutes. Let cool.

Whisk feta with the electric mixer or with a fork into a creamy consistency. Make sandwiches placing the savory cookie with a walnut half on top. If you like roll the sides in cubed ham, finely grated cheese, black pepper....


53 коментара:

  1. Hrskavci izgledaju odlično i primamljivo. Hvala za link na nove blogove.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, stalno se pojavljuju novi blogovi, a ako si spazila još neki slobodno ostavi link. Hrskavci su neodoljivi. Kad ih napraviš hrskavi, a sutradan tako lepo omeknu malo i možda su još bolji.

      Избриши
  2. Sasvim si u pravu, odlično izgledaju i sigurna sam da se odlično i brzo papaju:) Kako ne volim ništa ovčje ili kozje, feta je dobar odabir. I naravno, dvostruka smjesa je jednostavno neophodna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, u njih ide sasvim malo soli, pa je feta slana onako odlična kombinacija, a još je i kremasta. Ništa drugo im ne treba u filu, jer se ruzmarin lepo oseća u testu. ja uvek sve pravim u duploj dozi, to mi je fetiš!

      Избриши
  3. Super ideja,ne sumnjam da su ukusni,a i lepo izgledaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brzo, lako i jednostavno,još i ukusno, a doduše i zasitno!

      Избриши
  4. I u mene je minimum dupla doza. Iskreno, ja uvijek i gledam kolio će mi toga ispasti, hoće li biti dovoljno za moje žderomire:) Ovo su fantastični zalogajčići dok se čeka još nešto. Više mi onaj pršut i sir uvijek kao predjelo idu na nerve!
    Neke od ovih blogova sam već primjetila a neke ne! U svakom slučaju hvala za linkove i moram ti odati priznanje što si nas upozorila na njih. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježo, meni su omiljeni recepti party recepti jer se mogu spremati i svakog dana za večeru npr.Ja gledam sve da napravim u duploj dozi pa zamrznem šta se da zamrznuti da posle imam manje obaveza oko kuvanja. Da imam zamrzivač sandučar, e gde bi mi kraj bio.

      Избриши
    2. Jeco, divni su zalogajcici, bas po mom ukusu, vec sam ostavila komentar na coolki i sacuvala ga:)
      Jos sam htela da kazem, tebe kao da sam ja rodila, isto sve dupla mera, pun ,,sanducar,, ;) i jos kad bih imala spajz od 50m2 mojoj sreci ne bi bilo kraja ;)))
      Dopada mi se ovo sa komentarima ispod svakog posta, kako si to izvela?

      Избриши
    3. JACO, ja ništa nisam dirala jednostavno ovakav način ostavljanja komentara se pojavio sam od sebe samo što boje i dizajn variraju od bloga do bloga shodno šablonu koji si izabrala. Vidi sama sigurno je i kod tebe isto.

      Избриши
    4. Hvala Jeco, mozda zavisi od sablona, probacu, mozda uspem ;)
      Super ideja sa novim blogovima, samo ja kad odem na link, nesto ne mogu da se vratim na tvoj blog...

      Избриши
  5. Divna ideja za predjelo. Super dekorativni zalogajcici. Hvala za ideje. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Posebno hvala sto uvijek pomazes novim blogovima i predstavljas ih drugima. Puno hvala na tvojoj pomoci i hvala za nove linkove. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, sećem se kad sam ja bila novajlija u blogosferi i kako mi je bilo. Polako, sve će doći na svoje, a ti ćeš sigurno svojim interesantnim blogom privući pažnju. Autentični recepti iz regije iz koje dolaziš su uvek poželjni jer su svima nama nešto novo.

      Избриши
  7. Prekrasni su ,mnogo mi se svidaju..nemam bijelo kukuruzno brasno ???
    Ja jos imam problem sa ostvljanjem poruka na pojedinim blogovima ali pokusacu da se pridruzim ostalkima ..!!!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, tu si. Nedostaju nam tvoji famozni recepti i nadam se da ćeš nam se skoro ponovo pridružiti sa tvojim delicijama.

      Razmišljala sam o tome i u postu sam napisala namerno ne palenta, jer neki brkaju kukuruzno belo brašno sa palentom. Ja iskreno ne bi koristila palentu kao zamenu već bi stavila oštro brašno i to bez mekog, znači samo oštro brašno 300g. Ako u Australiji nema oštrog brašna onda bi radije išla sa običnim brašnom nego stavljala palentu. Ne znam možda palenta može da se samelje ali je prilično žuta pa bi promenila boju. Moram da dodam ovo u recept kao napomenu.

      Избриши
  8. jelena, da nije tebe i tvog budnog oka, mnogi bi mi blogovi promakli.
    Hvala, divna si.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anoniman
      Ima tu još blogova ako gvirneš kod mene ovde sa desne strane. trudim se da ih okupim sve na jednom mestu ali tu su poređani po vremenu ažuriranja. Imaš i blogroll ali nisam sve stigla da stavim. Moram na tome da poradim.

      Избриши
  9. Kakva zanimljiva kombinacija okusa! Fetu (kao i kozji sir) obožavam u kombinaciji s orasima i smokvama (misliš da bi u ovo mogla dodat i pokoju sjeckanu suhu smokvu?) :) Prvo sam zbog oraha mislila da su slatki zalogajčići, ali ovo je i bolje nego slatko! Volim kad su hrskavi pa ću poslušati tvoj savjet da se naprave neposredno prije posluživanja :)

    ОдговориИзбриши
  10. Majo e vidiš mislila sam da je feta sama po sebi dovoljna, pošto se oseti ruzmarin iz keksića, ali smokve suve e to bi moglo ići u fetu. Možeš da probaš u par komada pa da vidiš kako ti se dopada.

    ОдговориИзбриши
  11. Izgleda kao genijalno predjelo. Ja koja sam slaba na predjela, sigurno bih se prejela toga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, vidiš meni se čini da mi žene možemo živeti na pecivu, a mom mužu je ovo samo koktel pecivo. Muškarcima treba nešto konkretnij valjda.

      Избриши
  12. jelena, hrskavci ti izgledaju sjajno! kombinacija sastojaka je odlična, bravo :)
    hvala ti na preporukama za nove blogove, neke već pratim a i ostale ću rado posjetiti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kombinacija sa ruzmarinom jeste odlična. Recepti Sale and Pepe ne mogu da omanu. Uvek je to savršen spoj ukusa a mere su im tačne u gram.

      Избриши
  13. Ako nešto stvarno volim, onda je to fingerfood, a ovi tvoji će mi biti odlična dopuna mojoj kolekciji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dunja i ja uvek glasam za fingerfood i obogaćujem svoju kolekciju.

      Избриши
  14. Jeco, fantastični zalogajčići! Kao slane vanilice. Volim ovakve recepte za žurkice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno mogu se praviti i u minijaturi kao vanilice, samo treba više vremena. Probam sledeći put!

      Избриши
  15. They look great! Thanks for sharing the recipe! Regards!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Ana! I love to share and also rummage through other peoples kitchen and recipes for great ideas.

      Избриши
  16. prekrasno izgledaju Jelena, da mi je sad jedan, dva...!:)

    P.S. Ajd molim te ažuriraj onu slikicu na mom linku, stoji ti ona od prije četiri mjeseca, ispada da ništa nisam napisala od tad:)

    Pusa:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zondra, pokušavala sam da dodam ali neće da sačuva blogove, i to ne samo tvoj već i juče sam imala problem sa dodavanjem novih blogova. Doduše, kada je .com u pitanju mislim da i tu postoji problem. Pokušaću ponovo.

      Избриши
  17. Prekrasni su ti hrskavci i jedva cekam da ih isprobam. Hvala na preporuci :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesu, zaista su fini i neobični a mogu se praviti u veličini koju voliš. Možda jedan ogroman hrskavac na celom plehu od rerne, e to bi bilo genijalno!

      Избриши
  18. hvala Jelena na promociji :), iako se ja još uvijek ne smatram food blogericom, u skoro sedam godina na blogu sigurno sam sto puta napisala da ne volim kuhati....shvatila sam da zapravo nisam voljela tu neku obvezu svakodnevnog kuhanja ;D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo a tvoj blog mi je promakao. Ni ja verovala ili ne, ne volim kad je kuvanje obaveza, pa onda kuvam kad sam raspoložena i to za više dana u većoj količini. Kad je pod moranje onda se gubi lepota kuvanja, ali i to se dešava.

      Избриши
  19. Jelena, ovo ti je jako zgodno i ukusno!
    Hvala ti i na oim linkovima, neke od navedenih blogova već pratim, a za neke niam znala, idem sada posjetiti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blogovi se množe iz dana u dan pa ih je teško pohvatati. Što više blogova to više ideja za nas!

      Избриши
  20. Secam se ovog recepta iz Sale&Pepe. I meni su delovali super, ali sad kad si ih preporucila, sigurno cu ih probati!
    Bravo za linkove ka novim blogovima! Jeco, najbolja si!!! Secam se kako si letos i meni pomogla nekim savetima... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam gomilu recepata na listi čekanja iz Sale and Pepe tako da je zaista teško odlučiti koji prvo da probam. Imaš moju preporuku da isprobaš jer su sjajne.
      ps svi smo mi nekad bili početnici

      Избриши
  21. Keksiči izgledaju baš dobro :) Što se tiče novih blogerki imala sam prilike da vidim par novih, poželimo im dobrodošlicu u ovom virtuelnom druženju :) Čini mi se da se najbolje upoznajemo kroz naše igrice Kuvarigrice i Kuvarijacije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Blogovi se umnožavaju brzinom svetlosti i treba ih sve pohvatati. Svakom je potrebna pomoć na početku i mali vetar u leđa.

      Избриши
  22. Svidjaju mi se kako izgledaju,a i po sastojcima sam sigurna da su ukusni.Belezim,pa probam prvom prilikom:))Sad malko samo gledamo dok ne prodju ova silna slavlja sa puno hrane i kolaca:))Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, toliko hrane u protekla dva meseca da čovek zaista može samo da gleda.

      Избриши
  23. Odlično izgledaju, jedva čekam da ih probam! I hvala na skretanju pažnje na nove blogove - ko zna kakva nas blaga tamo čekaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidiš, sad ti već spadaš u stare blogerice i dočekuješ nove. Kako vreme brzo leti!

      Избриши
  24. Veoma dekorativno i ukusno, pretpostavljajuci po sastojcima. Jos jedna ideja za 'koktel' zabave.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koktel zabave, party, rođendani ili čist ugođaj svakodnevni, kako god bilo odlične su.

      Избриши
  25. I thought at first they were cookies...they look good....

    ОдговориИзбриши
  26. Looks incredibly delicious! Great idea! Congratulations to the recipe !:-))))

    ОдговориИзбриши