субота, 14. јануар 2012.

ŠARENE LOPTICE OD FETE I KIKIRIKIJA

Stari recept iz mamine kuhinje koji ne samo da je ukusan i lak za pripremu, već i izuzetno dekorativan. Osnova masa se pravi od fete i sitno rendanog belog luka, a u centar svake kuglice koja je veličine Rafaelo kuglice stavlje se celo zrno kikirikija. Ja nisam veliki ljubitelj belog luka i gledam da ga preskočim gde god mogu, ali u sasvim maloj količini kao ovde on daje jedan neponovljiv ukus, tako da ga nemojte izostaviti.




Ono što čini ove kuglice vizuelno efektnim je dekoracija koja zavisi isključivo od vaše mašte. Otvorite kuhinjske police i pronjuškajte malo. Bićete zapanjeni u šta sve one mogu da se valjaju. Moj favorit je rendana kora narandže i limuna, neobično ali jako ukusno. Što raznobojnije to bolje. Sličan recept, ali sa dodatkom piletine i putera, sam objavila sa jednom očajnom slikom koja ne doliči ovim kuglicama na početku svoje blog karijere, a možete ga pogledati ovde.

Ako vam nedostaju ideje za party recepte možda vam ovi recepti mogu pomoći.




ŠARENE LOPTICE OD FETE I KIKIRIKIJA

OSNOVNA MASA 
500g fete
2-3 čena sitno rendanog ili pasiranog belog luka
oko 30g celog zrna kikirikija, oko 25 komada

DEKORACIJA
rendana kora limuna, rendana kora narandže, mleveni, seckani i mrvljeni kikiriki, orah, lešnik, badem, polutke kikirikija,  listići badema, seckani svež ili suv peršun, ruzmarin, rendani kačkavalj, kockice šunke, pršute, mleveni crni biber, origano, bosiljak, aleva paprika, susam, parmezan, kockice sveže crvene, zelene ili žute paprike, kockice pršute........

Viljuškom grubo izgnječite fetu. Dodajte beli luk i još malo gnječite da se on ravnomerno rasporedi. Napunite kašičicu smesom, prebacite je u dlan i u centar smese stavite celo zrno kikirikija, pa formirajte kuglicu. Kuglice ređajte na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje. Svaku kuglicu uvaljajte u dekoraciju po želji, pa vratite u frižider do serviranja.  Od ove količine sam dobila oko 25 kuglica veličine Rafaelo kuglica.

Ako ste previše izgnječili fetu i masa vam je meka, onda formirane kuglice vratite nazad u frižider na sat vremena da se malo stegnu, pa ih ponovo formirajte i uvaljajte u dekoraciju.



COLORFUL  FETA BALLS

Served as an appetizer these colorful feta balls can be as colorful as you want them to be. With a peanut center and a small amount of garlic added to the feta, their taste is intensified and individually changed by the ingredients you use for the decoration Let your imagination run wild.

500g feta
2-3 large cloves of garlic
peanuts

DECORATION
lemon zest, orange zest, ground, chopped and crushed walnuts, almonds, hazelnuts, peanuts, fresh or dry parsley, oregano, rosemary, sweet red paprika, grated cheese, cubed ham, black ground pepper, sesame seeds, basil....

Roughly crumble the feta with the back of your fork. Add in the garlic and incorporate it. Take a full teaspoon of feta and place in the palm of your hand. Place a whole peanut in the center aand form a small ball. Roll in the decoration. Refrigerate. Makes around 25 cheese balls.