субота, 10. децембар 2011.

ROLAT SA AJVAROM

Veliki sam ljubitelj slanih rolata i uvek sam u potrazi za nekim novim receptom. Odličan recept, koji vam dozvoljava varijacije na temu punjenja. Ako volite rolate možda vam se dopadne i Uskršnji rolat, jedna bogata verzija rolata od spanaća, ili Marijin rolat od spanaća koji je za svaku preporuku.




ROLAT SA AJVAROM

KORA
5 belanaca i 5 žumanaca klase S (65-70g)
2 kašike kisele pavlake 20%mm
2-3 kašike ajvara
2 kašike ulja
5 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

Uključite rernu na 180 stepeni (bez ventilatora). Obložite pleh od rerne (33x37cm) papirom za pečenje sa podignutim stranicama od 1cm.

Sjedinite ajvar, žumanca, ulje i pavlaku. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, i spojite sa smesom od ajvara. Umutite čvrst šam od belanca, pa lagano ručno umešajte prevrćući odozdo na gore crvenu smesu, da se lepo ujednači u boji, a da belanca što manje splasnu.

Sipajte fil u pleh i pažljivo ga razmažite da pokriva celu površinu papira. Pecite oko 14-15 minuta na 180 stepeni (bez ventilatora). Proverite pre stavljanja na krpu da li se papir odvaja od kore, ako ima problema, vratite još malo u rernu.

Spremite mokru i dobro oceđenu čistu pamučnu krpu. Izvadite koru sa papirom na radnu površinu. Preko nje stavite mokru krpu. Okrenite rolat sa papirom tako da je papir sada na gore. Skinite papir i koru umotajte u rolat sa sve krpom po dužoj stranici. Ostavit ga da se ohladi u krpi. 


FIL
200g sremskog, švapskog, krem sira, fete...
3 tvrdo kuvana jaja (belanca sitno seckana, žumanca mrvljena)
2 kašike kisele pavlake 20%mm
nekoliko kiselih krastavčića sitno seckanih (ne mora)
150-200g tankih šnita praške šunke
so po ukusu

Spojite sve sastojke osim praške šunke. Ako vam je sir ređi dodajte manje pavlake ili je izostavite, a ako je suvlji i slaniji onda stavite više. Postavite koru da je okrenuta prema vama po duđoj stranici. Nanesite fil preko kore ali tako da u poslednjoj četvrtini kore progresivno smanjujete količinu fila, jer će u protivnom iscuriti kad umotate rolnu. Preko fila poređajte listove šunke. Ostavite nekoliko cm kore bez praške šunke, jer se šunka pomera kako motate rolat. Umotajte rolat po dužoj stranici i malo ga pritiskati dlanovima dok rolate da se fil ravnomerno rasporedi, da nema rupa. Isecite na šnite i servirajte.



RED AJVAR ROLL
original recipe

 SPONGE
5 egg whites and 5 egg yolks
2 tablespoons of sour cream
2-3 tablespoons of ajvar
2 tablespoons of oil
5 tablespoons of flour
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt

Mix together ajvar, egg yolks, and sour cream with a fork, then add in flour, baking powder and salt. Whisk the egg whites into stiff peaks and slowly fold in the whites into the red mixture. Line the ovan pan with baking paper and spoon in the batter and even it out. Bake at 180 degrees for 14 to 15 minutes. Place the hot sponge so the baking paper is on top, on to a wet kitchen towel, peel of the paper and the together with the towel roll the sponge along the long side. Leave it like that until it cools completely.

SPREAD
200g of farmers cottage cheese, feta...
3 hard boiled eggs cut into small cubes
sour cream
couple of pickles cubed
150-200g of ham slices


Mix together all the ingredients except the ham. Spread on the sponge layer. Place ham slices on top, and make into a roll. Chill before cutting and serving.


Нема коментара:

Постави коментар