четвртак, 07. април 2011.

ROLAT OD SPANAĆA - IDEJA ZA USKRŠNJI RUČAK

Rolat od spanaća je nešto što nikada ne može omašiti, a naročito kada imate veći broj gostiju na okupu. Predlažem vam ga kao idealno rešenje za Uskršnji ručak.




Rolat je izuzetno bogat i jak i nije nalik klasičnim rolatima od spanaća koje možete pojesti u većoj količini. Ovde je jedno parče debljine od oko 2 prsta sasvim dovoljno po gostu ako planirate da ga služite kao predjelo.





Bogato filovam fetom i sremskim sirom, šampinjonima i šunkom, sa mojom mi omiljenom dekoracijom ružica koje se prave od Praške šunke. Ako mislite da ne znate da dekorišete, probajte. Samo odrežite komad tanko sečene Praške šunke po dužini kao na poslednjoj slici izrade rolata i nakon par namotaja okrećite traku dok motate ružicu.




Rolat je dužine oko 38cm kad se nafiluje i komotno može nahraniti poslužiti 12-16 gostiju kao predjelo. Imajte na umu da se na slici vidi  manje od polovine rolata.




ROLAT OD SPANAĆA 

KORA
4 žumanca
180ml kisele pavlake 20%mm
10g praška za pecivo
1 kašičica soli
5 punih kašika brašna
400g svežeg spanaća (oko 500g neočišćenog)
4 belanca
prstohvat soli

FIL
450g fete 
400g krem sira, sremskog, rikote (najbolje da je neslan)
400g šampinjona, listići
200g Praške šunke, kockice

PREMAZ
4-5 punih kašika odvađenih od fete i krem sira

DEKORACIJA
50g rendang Edamera, Gaude...
50g traka Praške šunke


Očistite, operite i ocedite spanać, pa ga tako mokrog spustite u šerpu. Stavite na najjači podeok na ringli i pustite da spanać splasne. Dobro ga ocedite i ostavite ga da se ohladi. Uzmite ga u šake i ponovo ga dobro ocedite pa ga iseckajte. Ključ recepta za testo je u dobro oceđenom spanaću, jer ako ima vode testo će biti gnjecavo.

Mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šam. Povežize žumanca, pavlaku, prašak za pecivo, so i spanać, pa dodati malo čvrsto ulupanog šama od belanaca. Dodajte brašno i promešajte, pa lagano dodajte ostatak šama prevrćući varjačom da masa što manje splasne.

Pleh od rerne (32x36cm) obložite papirom za pečenje. Rasporedite masu u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.

Izvadite pečenu koru na radnu površinu sa sve papirom za pečenje. Preko nje stavite mokru i dobro oceđenu kuhinjsku pamučnu krpu. Okrenite koru da je krpa sada dole. Skinite papir. Prebacite početni deo krpe preko testa po dužoj stranici i motajte rolnu po dužoj stranici sa sve krpom. Zavrnite krajeve kao bombonu i ostavite koru da se ohladi.

Listiće šampinjona spustite na sasvim malo ulja, poklopite i pržite dok ne puste svu vodu. Slonite poklopac i nastavite sa prženjem dok sva voda ne ispari. Prebacite ih u cediljku i ostavite ih da se tako ohlade. Umutite fetu sa krem sirom i odvadite 4-5 punih kašika od te mase za premazivanje rolata. Feta je jaka i slana, pa ako volite blažu varijantu možete je zamenitii sa krem sirom, tako da koristite 800g krem sira umesto kombinacije.

Otvorite rolat i postavite ga da je duža stranica okrenuta ka vama. Namažite dve trećine rolata sirnim namazom a gornju trećinu premažite sasvim tanko. Rasporedite šampinjone i Prašku šunku isto tako jer se fil pomera ka gore kako ga motate. Smotajte rolat po dužoj stranici lagano pritiskajući kako ga motate. Okrenite spoj da gleda na dole. Rukama ga pritisnite lepo sa strane i po površini da se fil lepo rasporedii i da nema praznih rupa unutra. Premažite ga odvađenim sirnim namazom. Narendajte kačkavalj preko i ukrasite ružicama od šunke ili kako volite.





SPINACH ROLL

I have been making this spinach roll for years according to my mom's recipe. I haven't changed a thing, because it is perfect as it is. A very elegant roll that you can serve at very important functions and get nice praises for it. It can be made couple of days ahead of time and you can serve a lot of people with it. This is an ideal recipe idea for an upcoming Easter lunch. Good old recipes never go out of fashion! How to make these ham roses you can see here.


SPINACH LAYER
4 egg yolks
180ml of sour cream
10g of baking powder
1 teaspoon of salt
5 full tablespoons of flour
400g of fresh spinach
4 egg whites

FILLING
450g of feta
400g of ricotta
400g of button mushrooms
200g of ham

CHEESE FROSTING
5 tablespoons of feta and ricotta

DECORATION
50g of grated cheese
50g oh ham strips

Wash and drain the spinach and while it is still wet place in a large pot on a stove and let cook until it reduces in size. Drain well and let cool completely. Take the spinach into your hands and squeeze well making sure all the excess water is drained. Cut into small pieces on a cutting board. Do not put it in a food processor. 

With an electric mixer incorporate egg yolks, baking powder, salt, spinach and sour cream and then slowly add with the mixer at the lowest speed the stiffly beaten egg whites and then one by one tablespoon of flour.

Line the oven tray 32x36cm with baking paper and place the dough onto it. Bake at 180 degrees Celsius for 20 minutes.

Take a cloth kitchen napkin and run it under cold water; squeeze well to get rid of the excess water. Place the napkin on the work top with the longer side facing you and now take the still hot baked layer of the spinach dough and flip it over onto the napkin; peel away the baking paper. If you have trouble removing the paper just place the layer in the oven again together with the paper and turn only the bottom heater in the oven and bake for an additional 10 minutes. This means that you have not squeezed all the water out of the spinach.

Now that you have peeled the baking paper away just roll the hot layer like in the picture tightly along the longer side into a roll and keep covered in a wet cloth until it cools completely.

Fry the sliced mushrooms, salt and drain of the excess liquid and cool. Mix the feta and ricotta cheese and place aside 5 tablespoons for covering of the roll. Open the layer along the long side and place cheese on top of it, place the ham and the mushrooms, but as you move up to the top place less and less. Roll the layer tightly pressing with your hands along the roll as you go. 

Place it on a serving dish or a work surface that you have lined with baking paper, and now cover with 5 tablespoons of the cheese filling, decorate with roses and with shredded cheese. Once you are finished take it of the baking paper and transfer to a serving dish.




32 коментара:

  1. Fantastično, ovo jelo je stvarno trebalo znati napraviti,bravo Jelena!
    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastično Jelena! Nisam nikada radila roladu od špinata, ali svakako mi zanimljivo zvuči. Podsjeća me na one divne kuharice koje sam kao mala listala i divila se njihovoj ljepoti (takvi su mi tvoji recepti). Btw, ružice su ti predivne :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, ovo ti prekrasno izgleda, ne sam što je dekorativno već mi se čini jako fino! Obožavam vrijeme Uskrsa kad je sve nešto u rolatima :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jelo, obozavam ovaj rolat, samo sto ne stavljam u njega sampinjone. Moracu da probam i tako, sigurna sam da je izvrsno. Dekoracija je bozanstvena, ruzice su skroz sarmantne!

    ОдговориИзбриши
  5. Sjajno izgleda i divan je recept ! Nisam neki ljubitelj slanih rolata - pojedem 1/4 parčeta ali OBOŽAVAM da ih mućkam i da gledam moje drage ljude kako ih s uživanjem jedu !!

    ОдговориИзбриши
  6. Jelena, skidam kapu za ovaj rolat. Izgleda savrseno, kombinacija spinata i sampinjona je odlicna! A ruzice? Prekrasne :)

    ОдговориИзбриши
  7. Prekrasno izgleda - sigurna sam da ce mnogima dobro doci ovako lijepa ideja za Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  8. Kako si ga krasno ukrasila, baš za svečani blagdanski stol, super :)

    ОдговориИзбриши
  9. Prekrasno Jelena, divna i kreativna ideja.

    ОдговориИзбриши
  10. Divno, zaista lepa ideja za svecani rucak.

    ОдговориИзбриши
  11. Odlicna ideja! Punjenje moze biti bilo kakvo a rolat je odlican

    ОдговориИзбриши
  12. Punjenje je odlično!I bas mi se tako dopada.Ruzice veoma dekorativne,sve za 10 plus!!!

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena,ti iz posta u post me samo mamis sa novim receptima.I ovaj rolat ti je fantastican,ma sve ti je divno!!!

    ОдговориИзбриши
  14. Bas volim, volim ovakve rolate, ali sam totalni tupan da ih napravim. Meni bi kora sigurno popucala dok je uvijam.
    U svakom slucaje, prelepo.

    ОдговориИзбриши
  15. Genijalno, cini mi se da je prelijep (pored ukusa!), samo steta sto su slike tako u gro planu, ne vidim dobro cjelinu...imas li mozda jos koju fotku gdje se vidi malo bolje?!?

    ОдговориИзбриши
  16. @MELROSE na žalost nemam više slika rolata, jer sam se i sa ovima živa namučila. Kao što vidiš vuku na sivo i plavo jer se vreme tokom snimanja deset puta menjalo. Izmerila sam ga i dužine je 37cm, visine 6cm, a širine 10cm, ako to pomaže. Sledeći pu kad ga napravim zameniću slike.

    ОдговориИзбриши
  17. Ma neeeeee, ne trebas, ove su lijepe, samo sam htjela da ga vidim u cijelosti jer su mi ove ruzice i sir po njemu bas lijepi. Nemoj se muciti bez veze!

    ОдговориИзбриши
  18. Ajmeee, kako ovo dobro izgleda!!! Hvala za recept:)

    ОдговориИзбриши
  19. Predivno draga svidjaju mi se ove ruzice od salame.

    ОдговориИзбриши
  20. Odlična rolada. Super ideja za ručak u svakoj prilici!

    ОдговориИзбриши
  21. Jako lijepo ovo izgleda Jelena i sviđa mi se ideja. Mislim da bi ovako nešto oduševilo svakog kosta jer je stvarno dekorativno. :)

    ОдговориИзбриши
  22. Jelena nisam ga vidjela prije ali je savršen i baš mi je drago da je odobran za istraživanje ovaj mjesec.

    ОдговориИзбриши
  23. Prelijep je, nisam dugo vidjela ljepši slani rolat i veoma mi je drago da ćemo ga raditi. Ovaj put sigurno učestvujem u igrici i to sa velikim zadovoljstvom.

    ОдговориИзбриши
  24. kad se glasalo nikako da vidim o cemu se tu radi, i sad mogu reci wowowowoow, i hvala ti do besvijesti sto si stavila sve male fotografije, jer ja kakva povrsna jesam, nikad ne bih krenula raditi ovako komplicirano jelo bez vizualne potpore...

    ОдговориИзбриши
  25. Jelena, nesto me zbunilo, tj. nije mi jasno zasto si naglasila da ako ce se pojesti u jednom danu, moze da se napravi i pet dana unapred? Sta ako se nece pojesti u jednom danu (jer ja bih ga upravo pravila malo unapred)? Hvala :)
    Pozdrav!
    Maja

    ОдговориИзбриши
  26. MAJO- ma ne, mislila sam da je rok trajanja u frižideru meni bio oko 6 dana, jer smo šestog dana sve smazali, a verovatno bi se i sedmi održao( ako uzmemo u obzir da su sastojci sveži). Mislila sam da može stajati u frižideru ovako čvrst, da sir i pečurke ne puštaju vodu.

    ОдговориИзбриши
  27. Nisam vidjela ovaj rolat:/,ma mozda se i ja upustim u avanturu ,djeluje mi sve prihvaltljivo od namirnica za moje clanove,jer spinat ide u tijesto,to cemo vec progurati ...!!:)

    ОдговориИзбриши