Rolat od spanaća je nešto što nikada ne može omašiti, a naročito kada imate veći broj gostiju na okupu. Predlažem vam ga kao idealno rešenje za Uskršnji ručak.
Rolat je izuzetno bogat i jak i nije nalik klasičnim rolatima od spanaća koje možete pojesti u većoj količini. Ovde je jedno parče debljine od oko 2 prsta sasvim dovoljno po gostu ako planirate da ga služite kao predjelo.
Rolat je dužine oko 38cm kad se nafiluje i komotno može nahraniti poslužiti 12-16 gostiju kao predjelo. Imajte na umu da se na slici vidi manje od polovine rolata.
Bogato filovam fetom i sremskim sirom, šampinjonima i šunkom, sa mojom mi omiljenom dekoracijom ružica koje se prave od Praške šunke. Ako mislite da ne znate da dekorišete, probajte. Samo odrežite komad tanko sečene Praške šunke po dužini kao na poslednjoj slici izrade rolata i nakon par namotaja okrećite traku dok motate ružicu.
Rolat je dužine oko 38cm kad se nafiluje i komotno može nahraniti poslužiti 12-16 gostiju kao predjelo. Imajte na umu da se na slici vidi manje od polovine rolata.
ROLAT OD SPANAĆA
KORA
4 žumanca
180ml kisele pavlake 20%mm
10g praška za pecivo
1 kašičica soli
5 punih kašika brašna
400g svežeg spanaća (oko 500g neočišćenog)
4 belanca
prstohvat soli
prstohvat soli
FIL
450g fete
400g krem sira, sremskog, rikote (najbolje da je neslan)
400g šampinjona, listići
200g Praške šunke, kockice
PREMAZ
4-5 punih kašika odvađenih od fete i krem sira
DEKORACIJA
50g rendang Edamera, Gaude...
50g traka Praške šunke
Očistite, operite i ocedite spanać, pa ga tako mokrog spustite u šerpu. Stavite na najjači podeok na ringli i pustite da spanać splasne. Dobro ga ocedite i ostavite ga da se ohladi. Uzmite ga u šake i ponovo ga dobro ocedite pa ga iseckajte. Ključ recepta za testo je u dobro oceđenom spanaću, jer ako ima vode testo će biti gnjecavo.
Mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šam. Povežize žumanca, pavlaku, prašak za pecivo, so i spanać, pa dodati malo čvrsto ulupanog šama od belanaca. Dodajte brašno i promešajte, pa lagano dodajte ostatak šama prevrćući varjačom da masa što manje splasne.
Pleh od rerne (32x36cm) obložite papirom za pečenje. Rasporedite masu u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta.
Izvadite pečenu koru na radnu površinu sa sve papirom za pečenje. Preko nje stavite mokru i dobro oceđenu kuhinjsku pamučnu krpu. Okrenite koru da je krpa sada dole. Skinite papir. Prebacite početni deo krpe preko testa po dužoj stranici i motajte rolnu po dužoj stranici sa sve krpom. Zavrnite krajeve kao bombonu i ostavite koru da se ohladi.
Listiće šampinjona spustite na sasvim malo ulja, poklopite i pržite dok ne puste svu vodu. Slonite poklopac i nastavite sa prženjem dok sva voda ne ispari. Prebacite ih u cediljku i ostavite ih da se tako ohlade. Umutite fetu sa krem sirom i odvadite 4-5 punih kašika od te mase za premazivanje rolata. Feta je jaka i slana, pa ako volite blažu varijantu možete je zamenitii sa krem sirom, tako da koristite 800g krem sira umesto kombinacije.
Otvorite rolat i postavite ga da je duža stranica okrenuta ka vama. Namažite dve trećine rolata sirnim namazom a gornju trećinu premažite sasvim tanko. Rasporedite šampinjone i Prašku šunku isto tako jer se fil pomera ka gore kako ga motate. Smotajte rolat po dužoj stranici lagano pritiskajući kako ga motate. Okrenite spoj da gleda na dole. Rukama ga pritisnite lepo sa strane i po površini da se fil lepo rasporedii i da nema praznih rupa unutra. Premažite ga odvađenim sirnim namazom. Narendajte kačkavalj preko i ukrasite ružicama od šunke ili kako volite.
SPINACH ROLL
I have been making this spinach roll for years according to my mom's recipe. I haven't changed a thing, because it is perfect as it is. A very elegant roll that you can serve at very important functions and get nice praises for it. It can be made couple of days ahead of time and you can serve a lot of people with it. This is an ideal recipe idea for an upcoming Easter lunch. Good old recipes never go out of fashion! How to make these ham roses you can see here.
SPINACH LAYER
4 egg yolks
180ml of sour cream
10g of baking powder
1 teaspoon of salt
5 full tablespoons of flour
400g of fresh spinach
4 egg whites
FILLING
450g of feta
400g of ricotta
400g of button mushrooms
200g of ham
CHEESE FROSTING
5 tablespoons of feta and ricotta
DECORATION
50g of grated cheese
50g oh ham strips
Wash and drain the spinach and while it is still wet place in a large pot on a stove and let cook until it reduces in size. Drain well and let cool completely. Take the spinach into your hands and squeeze well making sure all the excess water is drained. Cut into small pieces on a cutting board. Do not put it in a food processor.
With an electric mixer incorporate egg yolks, baking powder, salt, spinach and sour cream and then slowly add with the mixer at the lowest speed the stiffly beaten egg whites and then one by one tablespoon of flour.
Line the oven tray 32x36cm with baking paper and place the dough onto it. Bake at 180 degrees Celsius for 20 minutes.
Take a cloth kitchen napkin and run it under cold water; squeeze well to get rid of the excess water. Place the napkin on the work top with the longer side facing you and now take the still hot baked layer of the spinach dough and flip it over onto the napkin; peel away the baking paper. If you have trouble removing the paper just place the layer in the oven again together with the paper and turn only the bottom heater in the oven and bake for an additional 10 minutes. This means that you have not squeezed all the water out of the spinach.
Now that you have peeled the baking paper away just roll the hot layer like in the picture tightly along the longer side into a roll and keep covered in a wet cloth until it cools completely.
Fry the sliced mushrooms, salt and drain of the excess liquid and cool. Mix the feta and ricotta cheese and place aside 5 tablespoons for covering of the roll. Open the layer along the long side and place cheese on top of it, place the ham and the mushrooms, but as you move up to the top place less and less. Roll the layer tightly pressing with your hands along the roll as you go.
Place it on a serving dish or a work surface that you have lined with baking paper, and now cover with 5 tablespoons of the cheese filling, decorate with roses and with shredded cheese. Once you are finished take it of the baking paper and transfer to a serving dish.