четвртак, 10. новембар 2011.

UŠTIPCI I PODERANE GAĆE...


Nekada treba zažmuriti na jedno oko, zaboraviti na brojanje kalorija  i činjenicu da ništa hranljivo organizam ne može izvući iz njih osim malo vitamina B i počastiti se ovim lepoticama od prženog testa. 



UŠTIPCI

40g svežeg kvasca u 100ml tople vode
prstohvat šećera i prstohvat brašna
400g belog mekog brašna
1 jaje
1 kašičica soli
250ml vode


Staviti kvasac sa prstohvatom šećera i brašna u 100ml tople vode i ostaviti na toplom mestu da nadođe. U dubljoj šerpi staviti jedno jaje koje ste malo umutili viljuškom, pa mu dodati brašno, so, nadošli kvasac i 250ml vode. Umutiti viljuškom samo da se sve poveže oko minut i ostaviti šerpu, koja bi trebalo da je do pola puna (inače će prekipeti), na toplom mesto oko 30 minuta, da se testo skoro udvostruči. Ovde nema onog dugog lupanja varjačom, iako to ne može da škodi.

Na dubokom i vrelom ulju u maloj šerpici pomoću 2 kašike, ili jedne kašike i prsta spuštati uštipke. Najbolje je pržiti jedan po jedan uštipak. Okretati ih tek kada je jedna strana u potpunosti pečena. Ređati ih na žicu od rerne koju ste postavili iznad pleha od rerne da se ocede od suvišne masnoće. Služiti vruće.


    SERBIAN SOUR DOUGH FRIED PUFFS

    These puffs were a traditional breakfast in Serbian homes for decades, but now since we are eating healthier, or trying to, they come as an indulgence, once in a blue Moon. 

    40g of fresh yeast in 100ml of warm water
    a pinch of sugar and a pinch of flour
    400g of flour
    1 egg
    1 teaspoon of salt
    250ml of water

    Place the yeast with a pinch of sugar and a pinch of flour in warm water and let it bubble up for for 20 minutes in a warm place. In a deep pot place the lightly beaten egg, add in the flour, salt, bubbled up yeast and 250ml of water. Lightly incorporate with a fork. The pot should be half full since you are going to leave it for 30 minutes for the yeast to work its magic, and if the pot is too small the dough will come out of it.

    Heat a generous amount of oil in a small pot to be sizzling hot. Drop in a pinch of dough to test te oil. Use a tablespoon and just slide the dough in making different shapes.
     Do not turn the puff until one side has fried completely. The other side that is facing you will start bubbling up.

    Place them on an oven rack that you have placed on the oven pan so the excess oil can drip.
     Serve hot with feta or sour cream.



    LISTIĆI - PODERANE GAĆE

    40g svežeg kvasca u 100ml tople vode
    prstohvat šećera i brašna
    1 kašičica soli
    600g belog brašna
    250ml mlake vode


    Staviti kvasac sa prstohvatom brašna i šećera u 100ml tople vode i ostaviti ga na toplom mestu da naraste. U pola količine brašna dodajte so i nadošli kvasac, 250ml vode, pa viljuškom pomešti. Postepeno dodati ostatak brašna dovoljno da se dobije lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Dodati još brašna ako je potrebno. Testo mesite oko 5 minuta, pa ga ostavite 10 minuta da se odmara.

    Na brašnom posutoj podlozi oklagijom rastanjite testo tako da ima kvadratni ili pravougaoni oblik (35x40cm), debljine od 7-8mm. Nožem ili sekačem za picu seći pravougaonike veličine 6x8cm, ili kako volite, pa ih odmah prebaciti na čist stolnjak, i tom prilikom ih malo izduguljite rukom, napraviti prorez u sredini i pokrite stolnjakom. Ukoliko ih ne pokrijete oni će se osušiti na vazduhu. Ostaviti ih oko 30 minuta da se odmaraju.

    Pržiti na vrelom i dubokom ulju, najbolje jedan po jedan u manjoj šerpici. Meni se žurilo pa sam ih pržila u tiganju. Ne okretati dok se ne napravi rumena korica na jednoj strani. Samo jedno okretanje. Vaditi i ređati na žicu od rerne ispod koje ste stavili pleh od rerne da se ocede od viška masnoće.

    Služiti tople uz fetu, pavlaku, kajmak, suvo meso ili ko voli, džem i šećer.



    DEEP FRIED SOUR DOUGH OR TORN UNDERPANTS

    40g of fresh yeast in 100ml of warm water
    pinch of sugar and a pinch of flour
    1 teaspoon of salt
    600g of flour
    250ml of warm water

    Staviti kvasac sa prstohvatom brašna i šećera u 100ml tople vode i ostaviti ga na toplom mestu da naraste.
    U pola količine brašna dodajte so i nadošli kvasac, pa viljuškom pomešti. Postepeno dodati ostatak brašna dovoljno da se dobije lepo, elastično testo koje se ne lepi za ruke. Testo mesite oko 5 minuta, pa ga ostavite 10 minuta da se odmara.

    Na brašnom posutoj podlozi oklagijom rastanjite testo tako da ima kvadratni ili pravougaoni oblik (35x40cm), debljine od 7-8mm. Nožem ili sekačem za picu seći pravougaonike veličine 6x8cm, pa ih odmah prebaciti na čist stolnjak, i tom prilikom ih malo izduguljite rukom, napraviti prorez u sredini i pokrite stolnjakom. Ukoliko ih ne pokrijete oni će se sasušiti na vazduhu. Ostaviti ih oko 30 minuta da se odmaraju.

    Pržiti na izuzetno vrelom ulju i ne okretati dok se ne napravi korica rumena na jednoj strani. Vaditi i ređati na žici od rerne ispod koje ste stavili pleh od rerne.

    Služiti uz fetu, pavlaku, kajmak, suvo meso ili ko voli, džem i šećer.