уторак, 15. новембар 2011.

MIŠIN RIJEČKI KROMPIR PRSTE DA POLIŽEŠ

Ovo je recept suprugovog teča Miše koji je deo svoje mladosti proveo u Rijeci, iz perioda kada je bio primoran sam da kuva. Jedno izuzetno jednostavno, a prelepo jelo, koje spada u kategoriju, kako je ja zovem 3 u 1. Sve se strpa u posudu i zaboravi u rerni. Radi se o svinjskom vratu koji se u dva sloja ređa između ploški krompira i šargarepe koji su začinjeni belim, crnim lukom i peršunom, pa se sve lepo zalije mešavinom belog vina i vode, u odnosu 1:1, poklopi i peče u rerni. Ako do sada niste probali kombinaciju vina i krompira sa belim lukom, onda ne znate šta ste propustili. Meso se kuva u prelepom saftu od vina, pa se na kraju raspada i topi u ustima. Ukoliko vam meso nije pri ruci napravite ovo jelo u vege varijanti, ali bi korišćenje masti svakako dalo prelepu slatkoću krompiru.




Verujem da je ovaj recept pretrpeo brojne srpske izmene i da se u Rjeci koristila teletina umesto svinjskog vrata kao i maslinovo ulje umesto masti, ali kako god, i u ovoj domaćoj varijati recept je božanstven. Jedina mana su ove slike koje vam ne mogu dočarati ni ukus i miris. Nedostaje slika sa razgrnutim krompirom u posudi da se vidi saft od vina, mesa i krompira kojim se na tanjiru zaliva ovo jelo. Vi ćete ga sigurno bolje fotkati od mene. Kako je ispao Ireni možete pogledati ovde a Lanino izvođenje u sklopu FBI rukavica ovde.




MIŠIN RiJEČKI KROMPIR

oko 1,5 - 2kg krompira, krugovi debljine oko 1cm
5 čena belog luka, sitno seckana
1 veći crni luk, rebarca
3 veće šargarepa, krugovi
svež peršunov list
začin C ili Vegeta, so, biber
200ml belog vina
200ml vode (umesto vode možete koristiti vino, znači ukupno oko 400ml)
2-3 kašike masti
oko 800g svinjskog vrata - 6 komada (možete koristiti i šnicle od buta)


Spojiti krompir i šargarepu, pa dodati crni, beli luk i peršun. Začiniti sa suvim začinom, solju i biberom po želji. Preliti sve sa 2-3 kašike otopljene masti i sve izmešati rukama.

U namašćenu vatrostalnu činiju minimalne zapremine oko 2.8l spustiti trećinu ove krompir mase, pa zatim 3 svinjska vrata koja ste malo tučkom istucali i začinili po volji. Pritisnuti dlanovima da se sve izravna. Potom drugom trećinom krompir mase prekriti meso. Staviti još tri svinjska vrata preko i pokriti sa poslednjom trećinom krompira. Zaliti sa mešavinom vode i beliog vina okolo, sa strane posude. Tečnost treba da dopre skoro do poslednjeg sloja krompira ali da ga ne pređe, pa podesite kolčinu shodno svojoj posudi. Možete i pomeriti odnos u korist vina.

Poklopite vatrostalnu činiju ili ako nemate poklopac lepo je zatvoriti aluminijumskom folijom. Peći na 220 stepeni oko 90 minuta. Možete staviti pleh na dno rerne jer to zna da se desi ako imate malo prostora do poklopca kao što je kod mene bio slučaj da tečnost malo kipi iako je posuda poklopljena pa se slije na dno rerne i puši. Malo dima u kuhinji, ali sve je ispalo kako treba. Ako ne želite da prljate rernu onda neka vam posuda bude dublja od moje, onako da ima prostora od bar 5 cm između poslednjeg reda i poklopca. Na kraju skloniti poklopac i ostaviti da se krompir malo zapeče, još nekih 15-ak minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti poklopljeno da odstoji oko sat vremena pre serviranja. Prste da poližeš! Količina je za 4-6 osoba.

Ovo jelo sam ponovo pravila ali samo sa vinom, tj. bez vode i bilo je sjajno, tako da vam preporučujem da probate i tako bez razređivanja. Pravila sam ga i sa svinjskim šniclama i bile su odlične, mekane, da su se prosto raspadale.




POTATO AND PORK CASSEROLE DRENCHED IN WHITE WINE


around 1.5-2kg of potato -1cm thick slices
5 garlic cloves finely cut
1 large onion cut 
3 large carrots 
fresh parsley 
stock cube, salt pepper
200ml white wine
200ml water
2-3 full tablespoons of lard or couple of tablespoons of sunflower or olive oil
around 800g of pork neck chops

Combine potato and carrot slices with garlic, onion and fresh parsley. Add in crumbled stock cube, salt and pepper to taste and melted lard or oil of your choice. Toss with hands. Place one third of this potato mix a casserole that is at least 2.8l in volume. Season the pork neck with salt and pepper and place half on top of the potatoes. Place third of the potato mixture on top of the pork. Press with hands to even out. Place the rest of the pork and then the rest of the potato on top. Pour over wine and water and cover the casserole with aluminum foil or a lid.

Bake for around 90 minutes at 220 degrees Celsius (no fan). The casserole should be at least 2.8l in volume as I said but do not be alarmed if some water splashes under the lid even though it is covered. To prevent a mess at the bottom of the oven place an oven pen underneath, or use a larger casserole so you have some space between the last layer and the lid, not like I did filling up to the top. At the end uncover the casserole and bake for an additional 15 minutes. Take out of the oven and place a lid on top. Leave for an hour before serving.