среда, 23. фебруар 2011.

VOJNIČKI PASULJ MU NIJE NI DO KOLENA

Kažu ljudi da je najbolji pasulj onaj iz vojničkog lonca. Kažu oni koji nisu probali pravi pasulj, po rečima mog supruga. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je na repertoaru menija u vojsci prvi put došao pasulj na red, jedno od njegovih omiljenih jela. Probao je par kašika i ostao do dana današnjeg u nedoumici čemu se to ljudi toliko oduševljavaju i kakav to pasulj onda jedu kod kuće kada im se taj dopada. Doduše, ima nečeg u činjenici kada se jelo kuva na kazan, kada se slatko pojede, i to više zbog društva, nego zbog samog jela, ali on je ostao razočaran i više u mit o vojničkom pasulju ne veruje. Pasulj u našoj kući je više meso sa pasuljem, nego pasulj s a mesom, ali to je tradicija koja se nastavlja i koja je i mene preobratila u ljubitelja pasulja. 




SAVETI

Pasulj uvek potopite preko noći, jer ćete time skratiti vreme kuvanja, a uvek ga prvo prokuvajte kratko par puta i svaki put bacite vodu, jer ćete tako zaobići gastrointestinalne probleme kojim pasulj zna da doprinese. Ako nađete dobar pasulj,koji se ne raspada, vratite se na isto mesto i kupite zalihe.

Pasulj, kao i sva njemu slična domaća jela su lepša ukoliko se više puta podgrevaju. 

Pasulj je jedno veoma krativno jelo i njemu možete dodati puno toga, a da samo ukus popravite. Često dodam i poneku suvu papriku, ali je ovoga puta nisam imala, pa je nisam ni navela u receptu. 





PASULJ SA DIMLJENIM MESOM I SLANINOM

500g pasulja
1,5kg dimljena svinjska butkica
500g dimljena svinjska rebra
200g slanine

100ml ulja
crni luk-kockice
2 šargarepe sitno rendane
1 šargarepa kolutovi
glavica belog luka neoljuštena
1 manji celer
1 paškanat
1 koren peršuna

lovorov list
aleva paprika
2 kocke za supu
so, suvi začin
biber u zrnu

Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započnem nešto pre kuvanja pasulja, da bi je mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili. Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode. Kada ne pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na  kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem. 

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.



TRADITIONAL SERBIAN BEANS WITH SMOKED MEAT

Beans are a staple of a Serbian diet and have been for a long time. This is a traditional bean stew with smoked pork meat that can be found in every home in Serbia. The variations are endless and here I am bringing you the recipe from my kitchen.


500g of uncooked beans
1,5kg smoked pork ham
500g smoked pork ribs
200g of bacon

100ml of oil
onion diced
2 carrots finely shredded
1 carrot cut into slices
one garlic unpeeled
1 celery root
1 parsnip
1 parsley root

bay leaves
2 teaspoons of sweet red paprika
Knorr stock cubes
salt and pepper

Place the uncooked beans in cold water overnight and the next day throw the water away and place them again in cold water on a stove and let boil for a minute. Throw the water away, rinse the beans with cold water, pour more water over them in a pot and repeat the process 2 more times. This process of cooking the beans for a minute in boiling water will reduce the stomach problems that we have with beans.

Cook the smoked pork ham until it is done remove the bones, skins and chop into smaller bits. In the meanwhile in a large pot place the oil, shredded carrots and the onion and fry while adding around 100ml of water for 5 minutes. Add the beans that you have blanched 3 times, some water, add the celery root, parsnip, whole unpeeled garlic, parsley root, bay leaves, sweet paprika, pepper, stock cubes and continue cooking. From time to time make sure to add some water that has evaporated. The cooking time depends on the kid of beans you are using, but it can go up to 2 hours. When the beans are almost done, add the chopped up smoked pork ribs, add the chunks of the smoked pork ham, and continue cooking until the beans are done. At the end take out the garlic, celery, parsnip and parsley root. Now salt to taste and add some more water depending on how thick you want your cooked bean stew to be.



21 коментар:

  1. Obozavam pasulj!!!Rado bih ti dosla na rucak:))

    ОдговориИзбриши
  2. I ja i ja :))
    Kod mene u porodici su svi pasuljoljupci :))retko kad se desi da pasulj podgrevamo ;) iako se slažem da je podgrejan još bolji!

    ОдговориИзбриши
  3. hehe, a kod mene Prebranac :))) Odlično, slažem se sa tobom i ja obavezno stavim da penoći u vodi.

    ОдговориИзбриши
  4. Kako dodje ona pesma: <> U vojsku sam ga jeo a i sada ga volim, jos u zemljanu posudu, super Jelena...

    ОдговориИзбриши
  5. Sa ovakvim sastojcima ne može biti loš...Super!

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan grah, lijepo si opisala postupak, divan ručak u ovo hladno vrijeme.

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Jelena, divno mi zvuči (ni ja nemam pojma u čemu je štos sa vojničkim grahom, ni mene nije baš oduševio mada sam ga probala) :)
    Imaš nagradicu na mom blogu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html

    ОдговориИзбриши
  8. Super grah i kod nas se često pravi, uvijek tvrdimo da ga nitko od nas ne zna napraviti ko moj tata, ima neka tajna veza između muškaraca i tog graha :D

    ОдговориИзбриши
  9. Kad zima zakuca na vrata, nista bolje (Mada bih ga mogla jesti svaki drugi dan)!Bas fino sto si prikazala kako ga mi Balkanci pravimo.

    ОдговориИзбриши
  10. Ne znam koja je fora s vojničkim grahom ali vjerojatno je stvar u tome da u usporedbi s ostalom vojničkom hranom je on prava poslastica.
    Ovaj tvoj izgleda savršeno i uvjerena sam da bolji od bilo kojeg vojničkog jela. :)

    ОдговориИзбриши
  11. U ove hladne zimske dane perfektan rucak! Tvoj pasulj izgleda bas slasno, Jelena :)

    ОдговориИзбриши
  12. Jako dobro, a i jasno mi je zašto muž više voli ovaj domaći grah od vojničkog :). Super pripremljen i baš primamnjivo izgleda ! Volim inače grah i svu takvu domaću hranu.

    ОдговориИзбриши
  13. Samo što je ovdje naj manje pasulja te oni koji vole ovakav ručak nisu u stvari ljubitelji pasulja već mesa... (2,2 kg mesa prema 0,5 kg pasulja) hahaaaa, pa zar nisam u pravu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno, ali kad se sa butkice i rebara ukloni kost onda ostane svega oko 500g mesa plus slanina. Nije mnogo naspram pasulja kad se jede, a slažem se može on ii kot da se jede samo sa slaninicom. Mi ga volimo mesnatog, a od ove količine izađe oko 4 litre pasulja naspram 10 tanjira naprimer to bude po 200g mesa po osobi, taman da ne budeš gladan.

      Избриши
  14. Eto samo da vam odam tajnu vojničkog pasulja... Kuva se sa sirovim mesom a ne suvim i to je to... I da, nema ga boljeg a pogotovo ne nešto što i nije pasulj već bosanski lonac, čuj celer i mrkva u pasulju...

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Jelena,

    Nisam probao tvoj recept, ali verujem da bih guštirao u tvojoj varijanti. Međutim, nezgodno je što si sa svojim receptom upravo uništila hiljadu godina staru izreku, da je nešto prosto ko pasulj. Smisao srpskog pasulja, jest u jednostavnosti, po tome je poznat nadaleko. Ne želim napisati, da je tvoj recept nemoguće ponoviti, ali sestro moja, to je svetlosnim godinama udaljeno od definicije prosto ko pasulj.

    Andrej iz Celja

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман13. март 2015. 15.02

    Eh, postovana Jelena, lako je i jednostavno skuvati rucak sa svim sastojcima koje si upotrebila u ovom receptu, i verujem da je ukus - prste da polizes!!!
    Medjutim, pasulj je sam po sebi vrlo ukusna i jednostavna za pripremu namirnica, i moze se skuvati samo sa par sastojaka, a da bude fenomenalno dobrog ukusa, sto je jako bitno u onim danima kada se sakuplja metalni novac po kuci da bi se nesto kupilo, hehe...
    Evo mog recepta po kome se kuva u takvim danima, step by step:
    300gr pasulja preko noci ostaviti u vodi da nabubri, isprati i izruciti u posudu gde ce se kuvati i preliti sa litar vode (hladna voda, hladna ringla). Ukljuciti ringlu na najjace (kod mene je to "na trojci") i nakon 20 minuta skinuti sa vatre, oprati, vratiti nazad u serpu,dodati na vrh noza obicnog secera i naliti vodom (ja to uvek cinim hladnom!) i na dvojci uz dolivanje vode kuvati tacno 2 i po sata, nevezano za starost pasulja!. Vodu dolivati `po malo`, tako da je zapreminski uvek bude dva puta vise nego pasulja. Dok se pasulj kuva, ocistiti 300-350gr crnog luka, iseckati toliko sitno, kao recimo kada je prilog za cebapcice,posoliti sa trecinom kafene kasicice soli i na 3 pune kasike masti prziti sve dok ne dobije braonkasto staklenastu boju i ne pocne da se pretvara u kasu. Paziti da ne zagori ni jedan komadic luka, jer ako samo jedan zagori,pocrni, menja se ukus celog jela - neverovatno ali istinito! Recimo pola minuta pre nego je luk gotov, dodati pola kafene kasicice aleve paprike i uz stalno mesanje sjediniti, i odloziti sa vatre.I sa paprikom treba biti oprezan! Ako zagori, jelo dobije gorkast ukus ...
    Kada istekne onih 2 i po sata kuvanja pasulja, dodati luk,posoliti po ukusu i kuvati jos 30 minuta,bez dolivanja vode.Zadnjih 5-10 minuta, mutilicom (zicom) za jaja ovlas u samom loncu izglnjeciti pasulj, ali ne svu kolicinu vec onako, recimo, jednu cetvrtinu, i dobro promesati, vise puta...
    Ostaje samo da se iskljuci ringla, serpa ostaje na ringli i saceka se da se pasulj ohladi na temperaturu za posluzivanje - i to je to...
    Bez bibera, lovora, sargarepe, bio-zacina, mesa, bez zaprske...E to je pravi ukus pasulja koji retko koja domacica da je spoznala, jer se uvek ucini nesto da se ukus oplemeni, bilo mesom ili zacinima.
    Namerno sam opisao u detalje to sto je "prosto ko pasulj", jer se i tu moze pogresiti i dobiti neukusna corbica... :)
    Ne kuvam cesto, ali kada ovako skuvam pasulj, nikada ne ostane za veceru ili za sutradan!
    Pokusajte, a ako vam se ne dopadne, uvek mozete da mu oplemenite ukus nekom kobajom sa rostilja ili suvim mesom, jedino sto je sigurno - nece se baciti!!!
    Srdacan pozdrav,
    cika Goci

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena recept je fantastican,ali ja umanjim tog mesa na minimum,mi volimo vise da se najedemo pasilja a meso jedemo posebno.

      Избриши
  17. Hehe anoniman naravno da ne ostane za veceru a kamoli sutradan kad si skuvao samo 300g.To je malo za porodicu,neznam koliko vas je.

    ОдговориИзбриши