среда, 23. фебруар 2011.

VOJNIČKI PASULJ MU NIJE NI DO KOLENA

Kažu ljudi da je najbolji pasulj onaj iz vojničkog lonca. Kažu oni koji nisu probali pravi pasulj, po rečima mog supruga. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je na repertoaru menija u vojsci prvi put došao pasulj na red, jedno od njegovih omiljenih jela. Probao je par kašika i ostao do dana današnjeg u nedoumici čemu se to ljudi toliko oduševljavaju i kakav to pasulj onda jedu kod kuće kada im se taj dopada. Doduše, ima nečeg u činjenici kada se jelo kuva na kazan, kada se slatko pojede, i to više zbog društva, nego zbog samog jela, ali on je ostao razočaran i više u mit o vojničkom pasulju ne veruje. Pasulj u našoj kući je više meso sa pasuljem, nego pasulj s a mesom, ali to je tradicija koja se nastavlja i koja je i mene preobratila u ljubitelja pasulja. 




SAVETI

Pasulj uvek potopite preko noći, jer ćete time skratiti vreme kuvanja, a uvek ga prvo prokuvajte kratko par puta i svaki put bacite vodu, jer ćete tako zaobići gastrointestinalne probleme kojim pasulj zna da doprinese. Ako nađete dobar pasulj,koji se ne raspada, vratite se na isto mesto i kupite zalihe.

Pasulj, kao i sva njemu slična domaća jela su lepša ukoliko se više puta podgrevaju. 

Pasulj je jedno veoma krativno jelo i njemu možete dodati puno toga, a da samo ukus popravite. Često dodam i poneku suvu papriku, ali je ovoga puta nisam imala, pa je nisam ni navela u receptu. 





PASULJ SA DIMLJENIM MESOM I SLANINOM

500g pasulja
1,5kg dimljena svinjska butkica
500g dimljena svinjska rebra
200g slanine

100ml ulja
crni luk-kockice
2 šargarepe sitno rendane
1 šargarepa kolutovi
glavica belog luka neoljuštena
1 manji celer
1 paškanat
1 koren peršuna

lovorov list
aleva paprika
2 kocke za supu
so, suvi začin
biber u zrnu

Noć pre pravljenja pasulja potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri. Oprati pasulj, pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da baci ključ. Čim baci ključ, tu vodu prosuti, pasulj isprati hladnom vodom, pa ga ponovo vratiti u šerpu, naliti vodom i ponoviti ovaj postupak još 2 puta.

Staviti dimljeni svinjski but da se kuva, a kada je meso gotovo, ukloniti kosti, masnoću i kožicu, a meso iscepkati na sitniju parčad. Sa kuvanjem butkice započnem nešto pre kuvanja pasulja, da bi je mogla iscepkati i ubaciti na kraju.

U međuvremenu, dok se butkica kuva, u velikoj šerpi sipati ulje, pa dodati crni luk i sitno rendanu šargarepu. Uz dolivanje oko 100ml vode dinstati oko 5 minuta, pa dodati pasulj koji ste prvo tri puta kratko barili. Ova sitno rendana šargarepa kasnije zamenjuje zapršku, a i da jednu slast pasulju. Dodati celer, paškanat, koren peršuna, celu glavicu belog luka, lovorov list, alevu papriku, biber, kocke za supu i vodu, pa nastaviti sa kuvanjem uz povremeno dolivanje vode. Kada ne pasulj skoro gotov, dodati komade dimljenog mesa od butkice, slaninu koju ste isekli na  kockice, suva rebra, kolutove šargarepe, pa dolijte još vode i nastavite sa kuvanjem. 

Na kraju, izvaditi celer, paškanat, koren peršuna i celu glavicu belog luka. Doterati ukus po želji koristeći so, alevu papriku ili suvi začin, kao i gustinu koju želite dolivanjem vode.



TRADITIONAL SERBIAN BEANS WITH SMOKED MEAT

Beans are a staple of a Serbian diet and have been for a long time. This is a traditional bean stew with smoked pork meat that can be found in every home in Serbia. The variations are endless and here I am bringing you the recipe from my kitchen.


500g of uncooked beans
1,5kg smoked pork ham
500g smoked pork ribs
200g of bacon

100ml of oil
onion diced
2 carrots finely shredded
1 carrot cut into slices
one garlic unpeeled
1 celery root
1 parsnip
1 parsley root

bay leaves
2 teaspoons of sweet red paprika
Knorr stock cubes
salt and pepper

Place the uncooked beans in cold water overnight and the next day throw the water away and place them again in cold water on a stove and let boil for a minute. Throw the water away, rinse the beans with cold water, pour more water over them in a pot and repeat the process 2 more times. This process of cooking the beans for a minute in boiling water will reduce the stomach problems that we have with beans.

Cook the smoked pork ham until it is done remove the bones, skins and chop into smaller bits. In the meanwhile in a large pot place the oil, shredded carrots and the onion and fry while adding around 100ml of water for 5 minutes. Add the beans that you have blanched 3 times, some water, add the celery root, parsnip, whole unpeeled garlic, parsley root, bay leaves, sweet paprika, pepper, stock cubes and continue cooking. From time to time make sure to add some water that has evaporated. The cooking time depends on the kid of beans you are using, but it can go up to 2 hours. When the beans are almost done, add the chopped up smoked pork ribs, add the chunks of the smoked pork ham, and continue cooking until the beans are done. At the end take out the garlic, celery, parsnip and parsley root. Now salt to taste and add some more water depending on how thick you want your cooked bean stew to be.