уторак, 28. децембар 2010.

TIRAMISU U ČAŠI sa jajima kuvanim na pari

Ako ste se umorili od spremanja u ovom prazničnom periodu, a treba vam nešto fino, alkoholno i lako za pravljenje, evo mog predloga za novogodišnju noć. Tiramisu (pick me up, razbudi me) sam ranije pravila u varijantama sa krem sirevima domaće proizvodnje i to je zahtevalo stalno rihtanje recepta shodno siru koji sam koristila. Naravno, to nije bila ni kopija, već samo pokušaj da utolim svoju želju za divnim desertom. Onda sam videla kako drage blogerice prave domaći mascarpone. Primetila sam da se kuvana slatka pavlaka pre ceđenja drži u frižideru jedan dan, pa se potom cedi 24 časa. Na mnogim stranim blogovima taj postupak dugog hlađenja se ne pominje, tako da sam ga ja preskočila i rezultat je bio odličan. Mascarpone za 24 časa. Ja sam se odlučila za individualne porcije, nekako su mi one elegantnije. Moje čaše su od 50cl, tako da je ovo količina za 4 čaše. Sa manjim čašama možete poslužiti više gostiju. Najteže oko svega ovoga mi je palo to što sam bezuspešno tražila Amaretto di Sarrono u Beogradu. Naravno, trenutno ga nema, pa je poslužila i varijanta drugog proizvođača. Suprug, ja i flaša Amareta u kilometarskom redu nervoznih potrošača sa prepunim korpama u jednom od naših mega marketa. To je ljubav! Jedan čovek je uredno gurao prepunu korpu sa hranom dok mu je klinac od 2 godine spavao u korpi.
Evo i video recepta.




DOMAĆI MASCARPONE

500ml Imlekove slatke pavlake 36%mm
1 kašika limunovog soka

Slatku pavlaku  sipati u šerpicu, pa je kuvati na pari. Pavlaka ne sme da proključa, već da je onako vrela kad se spusti prst u nju. Dodati joj limunov sok i nastaviti sa mešanjem još 5 minuta, uz smanjenu temperaturu ringle, jer ne želimo da proključa. Pavlaku ohladiti i sipati je u cediljku koju ste obložili gazom.  Malo sam eksperimentisala sa gazom, pošto niko ne pominje debljinu gaze. Ja sam kupila 2 pakovanja sterilne pamučne gaze u apoteci 80x100cm. Gazu provucite kroz hladnu vodu, pa je dobro ocediti pre oblaganja cediljke. Gazu presavijte nekoliko puta ali tako da pavlaka ne može da curi okolo. Prvo sam sipala u jednu gazu, pa je pavlaka počela brzo da curi u šerpicu, a onda sam brzo dodala i drugu gazu, a ono što je iscurelo vratila u gore. Izvukla sam se. Cediljku stavite u frižider i ostavite je tamo 24 sata. Već posle par sati videćete da se pavlaka zgušnjava, a nakon 12 sati samo će centar podrhtavati prilikom pomeranja cediljke. Uspeh iz prvog pokušaja. Od ove količine se približno dobije oko 250g Mascarpone sira. Nisam merila, ali to je to. Ako želite bržu varijantu onda kupite gotov Mascarpone. Nemojte bacati Nescafe sa Amaretom koji vam ostane nakon umakanja piškota. Sačuvajte u frižideru, pa dodajte svojoj jutarnjoj kafi.




TIRAMISU
250g Mascarpone 
3 žumanca
100g šećera u prahu
250ml Imlekove slatke pavlake 36%mm
100ml vruće vode
3 kašičice granula Nescafe
3 kašike Amaretto likera ili arome gorkog badema*
14 piškota (shodno broju čaša trebaće više)
kakao prah

Mikserom umutiti žumanca sa šećerom oko10 sekundi. Umućena jaja oko 5 minuta kuvati na pari, pa staviti da se malo ohlade, ali ne skroz. Mikserom par sekundi umutiti Mascarpone, pa mu dodati jaja. Dodati zasebno umućenu slatku pavlaku. U 100ml vruće vode dodati Nescafe granule i Amaretto, i to će biti tečnost za umakanje piškota. 

U čašama ređati malo fila, izlomljene i umočene piškote, fil, piškote, fil. Kroz gusto sito sipati kakao prah. Ostaviti u frižideru 24 sata pre serviranja (ako možete da izdržite). 

Ukoliko nemate Amaretto (toplo ga preporučujem), možete staviti malo ruma, konjaka, viskija..u kafu



TIRAMISU IN A GLASS


This is my elegant, easy to make suggestion for the up-and-coming New Year's Eve, since you are probably all tired of all the cooking you have done over the holidays. I have made Tiramisu (pick me up) before, but never with homemade Mascarpone. It turned out perfect. For the recipe follow these instructions or just get the store bought kind. Here is a video recipe you can follow.


250g of Mascarpone
3 egg yolks
100g of powdered sugar
400g of cream whipped
100ml of hot water
3 teaspoons of instant Nescafe granules
3 tablespoon of Amaretto 
14 or more ladyfingers
cocoa powder

With an electric mixer beat the egg yolks with sugar for a couple of seconds. Place the beaten yolks in a small pot over a larger pot filled with one inch of water. Cook the yolks in a double boiler for couple of minutes. Let cool, but not completely. With an electric mixer beat the Mascarpone for few second. Add the yolks and beat for another few seconds. Add the whipped cream. Mix the hot water, Nescafe granules and Amaretto or you can use 100ml of espresso and Amaretto. 

Place a little cream at the bottom of each glass. Dip the ladyfingers in coffee and layer on top of the cream. Place some more cream, ladyfingers and then finish with cream. Sprinkle cocoa powder on top using a sieve. Refrigerate for 24 hours before serving, if you can wait that long.