петак, 10. септембар 2010.

TETA OLGIN ĐURĐEVDANSKI SLANI KUGLOF

Ovo je jedan sočan, mekan i savršen slani kuglof koji može da vam posluži kao osnova i inspiracija za vaše kreacije. Ako nemate modlu za kuglof možete ga ispeći u vatrostalnoj posudi bez rupe ili gde god pečete proju ili slične stvari. Minimalna veličina kuglofa treba da je 950 ml. 

Ovde šargarepica daje jedan slatkast ukus, a ako to ne volite možete je zameniti svežom crvenom paprikom ili kiselim krastavčićima. Lepo bi bilo da je šaren na preseku.




TETA OLGIN ĐURĐEVDANSKI SLANI KUGLOF

100g brašna
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
3 cela jaja
100g kisele pavlake
50ml ulja
200g praške šunke, kockice
200g kačkavalja, krupno rendanog  
2 kuvane šargarepe
nekoliko listova svežeg bosiljka, iseckanih ili kašičica suvog 

ZA OBLAGANJE KALUPA
susam
1 kašika putera


Skuvajte oguljenu šargarepu i isecite je na kockice.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Viljuškom umešajte sve ostale sastojke. Kalup dobro naputerišite i pospite ga obilato susamom, a višak susama koji se ne zalepi istresite. Sipajte fil i pritisnite ga malo poleđinom kašike da nema rupa tokom pečenje.

Pecite na 200 stepeni (bez ventilatora) 15 minuta, smanjite na 180  i pecite još  15 minuta, potom na 160 još 20-ak minuta. Nožićem pređite preko unutrašnjih i spoljašnjih ivica testa. Prevrnite modlu na tanjir i ostavite je da se tako ohladi. Podignite modlu. Ukoliko kuglof ne ispada, što se meni redovno dogodi, onda je potrebno samo strpljenje. Zavlačite kašičicu između kuglofa i modle sve do dva, kao i oko unutrašnjeg dela pa probajte ponovo.



AUNT OLGA'S KUGLOF WITH HAM AND CHEESE

3 eggs
100g sour cream
50ml oil
100g flour
1 teaspoon baking powder
200g of ham cut into cubes
200g shredded cheese
2 boiled carrots cut into cubes
couple of leaves of fresh basil, chopped
half a teaspoon of salt
sesame seeds
1 tablespoon of butter


Mix flour, salt and baking powder. Stir in with a fork the rest of the ingredients, except sesame seeds and butter. Butter the mold  well and sprinkle with baked sesame seeds. Pour in the filling. Bake at 200 degrees Celsius for 15 minutes then turn down the heat to 180 bake for 15more, and again turn down to 160 and bake for around 20 minutes more. Flip the mold onto a plate ad let it cool completely before removing the mold. 



13 коментара:

  1. Draga Jelena, sa velikom radošću te pozivam da skokneš na moj blog.Tamo te čeka nagrada http://kuvaricanatrapezu.blogspot.com/2010/09/nagrade.html

    ОдговориИзбриши
  2. I know the kuglof but only in sweet version! This is the first time I see a salty version, but I think it's a very good idea! It sounds delicious with ham and cheese ...

    ОдговориИзбриши
  3. Imam i ja jednu tetu Olgu (mada moja nema ovako dobar recept - čini mi se da je to razlog zašto nisam još nikada probala ovu divotu) :)
    Zaista, predivno izgleda i zvuči draga Jelena!

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno je dobar,u sustini moze se svasta u njega kombinovati!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Mmmm, ovo je jako fino i ukusno, a sto je najlepse brzo se pravi!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. E, ovo je prava stvar pogotovo sada kada dolaze hladniji dani!

    ОдговориИзбриши
  7. What a gorgeous kuglof! I never saw a savory version before. Delicious!

    ОдговориИзбриши
  8. Nikad nisam radila ovakav slani kuglof, a tvoje fotke su me toliko oduševile da ga zbilja sad moram probati. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kuglof izgleda fantastično !! Recepti za ovakve slane kombinacije su mi uvijek dobro došli , ovo je jako dobro i svatko može dodati u sastojke još ponešto. Ti si svoj izvrsno napravila !!

    ОдговориИзбриши