уторак, 14. септембар 2010.

ŠPANSKA SALATA

Zašto španska? Zašto salata? U mojoj svesci je ovaj recept zabeležen kao takav, a koliko me sećanje služi, zaista ga je pravio španski šef u jednom TV programu. Recept je zapisala moja kuma i od tada je ova salata svakog leta na našem meniju kada se poklopi sezona tikvica i crvenih paprika. Savršena je topla, a još bolja hladna. Limun, slatkoća šargarepe i paprika, sojin sos, sve to lepo nadopunjuje jedno drugo. Jelo je slikano hladno tako da se ne vidi sočnost mesa, ali morate mi verovati na reč da je sjajno.



(ovo slika  jedne porcije...recept je za oko 7 porcija)

1 veća tikvica
limunov sok
700g šargarepe  (tanki dugi prutići)
1kg crvenih paprika (tanji prutići)
700g svinjskog ili junećeg mesa (duge, tanke šnite)
2 jaja, brašno
soj sos


Tikvice iseći na tanke krugove i pohovati tako što posoljene tikvice umačete prvo u brašno pa onda u jaje. Slagati ih na rešetku od rerne, a ispod staviti pleh od rerne da se odstrani suvišna masnoća. Pofajtati ih limunovim sokom. Prutiće šargarepe ispržiti u dve ture u većem i dubljem tiganju. Prebaciti u cediljku da se ocedi suvišna masnoća. Prutiće paprika takođe pržiti na ulju i ocediti dobro. Meso marinirati u sojinom sosu, zatim dodati par kašika brašna i rukama umešati da se obloži. Pržiti na ulju uz dolivanje  vode da dobijemo gušći sos. U velikoj činiji ili individualno na tanjirima slagati red tikvica poprskanih limunovim sokom, šargarepu, paprike, pa meso.

Lepo ide uz preliv od pavlake, belog vina i mirođije.





SPANISH SALAD

1 large zucchini sliced 
lemon juice
500g carrots cut into thin long sticks (julienne)
1 kg red bell peppers cut into thin long strips (julienne)
700g meat  (julienne)
2 eggs, flour
soy sauce

Salt zucchini slices (no peeling) and dip into flour and  a mixture of 2 lightly beaten eggs with a tablespoon of milk.  Fry in inch deep oil in a large pan and place the fried circles on paper towels. Sprinkle with lemon juice. Fry the julienne carrots in oil and lace in a drainer to let the excess oil drip. Fry the red peppers and also drain off the excess oil. Marinate the meat of your choice in soy sauce and then add a couple of tablespoons of flour and toss with hands. Fry in oil and add some water in the process to get a thick sauce  and salt to taste. In a large serving dish, or individual dishes, arrange the zucchini, carrots, peppers and the meat on top. 

You can use a white sauce over the meat made of sour cream, white vine and fresh dill. It is even better served cold. The picture shows one serving and the recipe is for 7 to 10 people depending on how hungry your guests are. 


20 коментара:

  1. odlična salata, no velika mjera, bilježim si je ali ja ću ipak pola mjere raditi

    ОдговориИзбриши
  2. This is great because it doesn't use any fatty ingredients for the dressing/sauce/flavour and still delivers yummy results. Thanks!

    ОдговориИзбриши
  3. Jalena, this is a such wonderful dish! I love how you present it. I'm going to enjoy this with some white rice. yummm.... Thanks for sharing & enjoy your day.
    Cheers, Kristy

    ОдговориИзбриши
  4. I love this! Looks so delicious and I am with Kristy that this would be wonderful to serve with some steamed rice.

    ОдговориИзбриши
  5. Eh sta sve Spanci nazivaju salatom :))

    Svrati kod mene po nagradicu :*

    ОдговориИзбриши
  6. Looks delicious! More like a dish on than a salad to me:)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlična salata , zapravo ovo bi za mene bio cijeli obrok. Čini mi se da bi i piletina ili puretina bili dobri u ovoj kombinaciji pa ću je ja vjerovatno tako isprobati. Ti si tvoju odlično napravila i lijepo servirala !

    ОдговориИзбриши
  8. Caliente! I wish I could smell the spices of the salad from here! Yum! It looks delicious!

    ОдговориИзбриши
  9. Лепа слика и добро рецепте!
    Свиђа ми се твој блог.

    ОдговориИзбриши
  10. Jako volim ovakve kombinacije i opće ne sumnjam da je salata fina i topla i hladna. Moram je probati. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Koliko dugo treba meso da se marinira u soja sosu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo može par minuta a možeš i dan unapred da mariniraš u frižideru i preko noći pa skratiš proces seckanja piletine ujutru. ovo mariniraš trebam da prepravim, jer ne treba meso da je baš natopljeno soja sosom d apliva u njemu već da ga obloži i da ima malo preko toga.

      Избриши
    2. Utisci su fantasticni :) Danas pravila za rucak i odusevljeni smo svi, narocito divnim, gustim sosom. Nikada do sada nisam pravila a ni probala soja sos pa sam totalno odusevljena ukusom...meso je toliko socno i ukusno da jednostavno nemam reci. Marinirala sam meso dok sam spremala tikvice i povrce (oko 30 minuta) a inace pravila sam sa teletinom, cisto da se zna da je i sa tim mesom recept odlican. Divno!

      Избриши
    3. Uuu Majo teletina, pa to mora da je bilo famozno. Ovaj recept moram ponovo da slikam jer su slike koliko me pamćenje služi slike hladnog jela a to ne ide u prilog jer se sočnost i sosasto meso ne vide uopšte.

      Soja sosova imaš raznih kod nas. Lično onaj Hainz ne preporučujem jer nema veze sa soja sosom. Imaš u Merkatoru Lien Ying bošicu od 500ml koja staje oko 550dinara, a ima i kod kineza da se kupi prava stvar, samo što tamo nisam bila. Soja sos ti dođe njima kao nama Začin C, svemu daje ukus.

      Избриши
    4. Heinzove proizvode sam prestala da koristim jer sam negde procitala da koriste GMO. Maja sa "Cooks and bakes" me je posavetovala da kupim soja sos u bilo kojoj bio-prodavnici pa sam kupila najjeftiniji u Biospajzu na Kalenicu i ispao je super-super:) Kupicu i taj u Merkatoru svakako,posto sam ga otkrila kao feeeeeeeeeenomenalnog :) koristice se on jos u mojoj kuhinji :)

      Избриши
    5. Majo taj iz bio-prodavnica (mala tanja bočica plastična mislim da ima žuti čep) nemoj nikako koristiti. To ti je čista hemija, ali čista, doduše ukus mu i nije toliko loš. Soja sos nastaje fermentacijom soje i kao vino ceni se po sastojcima. Treba da sadrži samo soju. Ovaj Lien Ying je polu-kvalitetan, ali na žalost Kikkomana nema više u Merkatoru koji je bio najbolji na našem tržištu. Ako nađeš Kikkoman kupi. Ja sam znala da dam i po 1200 dinara za flašu od 1 litar ali me je i te kako služila. Za to mi nije žao da platim.
      http://www.lien-ying.de/produkte/sojasaucen/produkt/sojasauce-superior.html

      Избриши
    6. Ej,nije taj.Ovaj je u tamnoj,staklenoj bocici od 200ml,TAMARI,zemlja porekla Japan,uvoznik Biospajz.Ima metalni cep koji se odvrce.Ne znam, pise da u sastavu ima samo soju,izvorsku vodu i morsku so.U svakom slucaju videcu ovaj tvoj predlog.Pozz. :)

      Избриши
    7. Majo, e taj je sasvim ok, ali se meni Lien Ying malo više sviđa. Kikkiman je neuporedivo lepši, ali ga više nema.

      Избриши