Ovaj sjajan recept sam pozajmila od Sanje sa bloga Tristo čuda. Čuvam ga u svesci već neko vreme, pa pošto sam krenula u integralne vode došao je i on na red. Recept sam sledila, samo što sam stavila manje šećera. Kocke su prenoćile na pultu kuhinjskom da se ohlade i ujutru su bile jako mekane. Šmek ovim kockama daje kulen, a kiseli krastavčići se stope u testu tako da samo dobro trenirano nepce može da ih prepozna. Muskatni oraščić takođe mogu, ali vrlo teško, da detektuju samo eksperti. Recept sigurno ostaje u mojoj svesci, a sada i na blogu. Prelepo i neobično. Hvala Sanja!
100g ražanog brašna
200g belog brašna
puna kašičica suvog kvasca
pola kašičice soli
prstohvat žutog šećera
prstohvat muskatnog oraščića
3 rendana kisela krastavčića
50ml maslinovog ulja
oko 180ml tople vode
100g kulena (9 krugova)
Sjediniti suve sastojke, dodati krastavčiće i ulje, pa toplom vodom zamesiti testo, više da se samo sjedini jer masa je lepljiva i takva treba da bude. Kockastu vatrostalnu činiju 20x20cm ili malo veću obložiti papirom za pečenje (zgužvati papir pod vodom i iscediti pa obložiti). Testo odmah utapkati u činiju, tj. umočiti kašiku u vodu pa dnom kašike poravnati testo. Ostaviti tako 30 minuta, pa posuti suvim peršunom. Blago utisnuti samo odozgo 2 horizontalne i 2 vertikalne linije da se dobije 9 kvadrata, a u centru svakog utisnuti krug kulena. Peći na 170 stepeni dok ne porumeni.
RYE SQUARES WITH PEPPERONI
100g rye flour
200g white flour
half of teaspoon of salt
pinch of sugar
1 full teaspoon of dry yeast
pinch of nut meg
3 pickles grated
50ml of olive oil
around 180ml of warm water
100g pepperoni (9 slices) or spicy salami
Mix the dry ingredients, add pickles and oil and with water make the dough that it is sticky and there is no need to knead it. In a square pan 20x20cm or bigger, lined with baking paper place dough and even with wet hands. Let rest for 30 minutes. Sprinkle with dry parsley. Cut lightly but not through 9 squares on the surface of the dough. Press a piece of pepperoni in each square. Bake at 170 degrees until lightly golden, check with a toothpick.