уторак, 3. август 2010.

MUSAKA OD TIKVICA SA PEČENICOM

Tokom ovih vrelih letnjih meseci ova musaka je redovno na našem stolu. Obično je spremim predveče, onda se do jutra ohladi na pultu, a sutradan nakon hlađenja za ručak bude na našem stolu. Iako sadrži pohovane tikvice zaista je osvežavajuća, jer je svež paradajz i svinjki kare (pečenica) umesto mlevenog mesa  ne čine teškom. Možete koristiti suhomesnati proizvod koji volite a lepo bi došao i svinjski vrat, tj.bilo šta  dimljeno.




Ovo je količina za okrugli pleh prečnika 30cm, dubine od 5cm, a vi je možete ređati i u četvrtastom obliku ili kako volite. Samo je bitno da dlanovima pritisnete slojeve kako ih ređate da oni lepo nalegnu.




MUSAKA OD TIKVICA SA PEČENICOM
za okrugli pleh prečnika 30cm dubine 5cm

3  srednje tikvice
5 većih paradajza 
300g svinjske pečenice (svinjski kare) ili bilo šta od dimljenih suhomesnatih proizvoda
400g kačkavalja (Gauda, Edamer, Mozzarela)
250ml tečne pavlake za kuvanje (Imlekove slatke pavlake 36%mm)
brašno
3-4 jaja i malo mleka
svež peršunov list
suvi ili svež bosiljak
ulje za prženje


Tikvice isecite na krugove, posolite ih i ostavite oko 10 minuta da odstoje. Umačite svaku prvo u brašno, pa u jaja koja ste umutili sa malo mleka i seckanimperšunovim listom. Ispohovane tikvice ređajte na žicu od rerne koju ste stavili iznad pleha od rerne da se lepo ocede od viška masnoće.

Polovinu tikvica poređajte u pleh za pečenje. Preko njih stavite polovinu paradajza koji ste isekli na krugove ili polukrugove. Zatim red suhomesnatog, pa onda pola rendanog kačkavalja, zatim ostatak pohovanih tikvica, a preko ostatak paradajza. Kako koji red stavite pritisnite ga dlanovima da lepo slojevi nalegnu jedan na drugi. Paradajz možete posuti bosiljkom, a red tikvica možete i poprskati sa malo limunovog sok. Ja obično pohovane tikvice poprskam njime i budu baš fine.

Zalitjte sve sa tečnom pavlakom i pospite sa ostatkom kačkavalja. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Servirajte toplo ili hladno.




    ZUCCHINI MUSSAKA WITH HAM

    This is a light version of the traditional mussaka made with bechamel and ground meat. Perfect for the summer days and for the vegetarian version just leave out the ham. Serve hot or cold.

    3 zucchinis 
    5 large tomatoes
    300g sliced smoked ham
    400g shredded cheese
    250ml cream
    3-4 eggs
    fresh parsley leaves 
    some couple of tablespoons of milk
    flour
    salt
    oil for frying

    Cut zucchinis into discs and salt. Dip each slice in flour and  then into the mixture of the beaten eggs with couple of tablespoons of milk. You can add parsley to the egg mixture. Fry in hot oil in batches and place on paper napkins to it soaks up the excess oil. Layer half of the zucchinis, half of the tomatoes cut into circles or half circles, all of the ham, half of the shredded cheese, the rest of zucchinis, and the rest of tomatoes. Pour cream over and the rest of cheese on top. Make sure to press each layer with the palms of your hands down as you layer it. Bake at 200 degrees until golden brown. Serve hot or cold.