Šta će vam još jedan recept za pecivo kada već sigurno imate pregršt svojih isprobanih, omiljenih, proverenih i još više recepata koji čekaju da jednog lepog dana budu napravljeni?
Jedino čime mogu da vas ubedim je to da kada pitam šta da pravim od peciva ovi pužići uvek budu u prva 3 predloga i tako je već nekoliko godina. Loptice testa u koje ide jogurt, rastanjene pa posute šunkom i kačkavaljem, pa onda smotane i umotane i na kraju spljeskane, pa još i premazane. Povrh svake ide dobar komad margarina koji se tokom pečenja otopi i spusti na dno pleha pa im da divnu mekoću. Pravila sam ih i sa puterom, ali su bile preteške za moj ukus, tako da je ovo jedno od nekoliko recepata gde jednostavno više volim margarin. Punjenje možete prilagoditi sebi ali nemojte preterivati jer je i ova količina šunke i sira sasvim dovoljna.
PUNJENI SLANI SPLJESKANI PUŽIĆI
TESTO
oko 500g brašna
20g svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
75ml tople vode
75ml tople vode
1 kašičica soli
50ml ulja
250ml jogurta
FIL
300g kockica Praške šunke
200g rendane Gaude ili nekod drugog kačkavalja
PREMAZ I POSIPANJE
100g margarina
1 jaje i 1 kašika hladne vode
susam
Stavite grubo izdrobljen svež kvasac sa šećerom u šoljicu, sipajte preko toplu vodu i ostavite ga da proradi i zapeni. Sipajte pola količine brašna u veću posudu, sipajte so i promešajte. Sipajte nadošli kvasac, jogurt i ulje. Promešajte žitku smesu, lagano dodajte ostatak brašna i zamesite testo koje se ne lepi za ruke. Ostavite testo da se odmara oko 30 minuta.
Premesite testo, formirajte od njega oblik valjka i isecite ga na 8 jednakih delova. Od svakog dela oblikujte jufkicu i ostavite ih da se odmaraju oko 15 minuta. Na brašnom posutoj podlozi rastanjite jufkice, jednu po jednu, tako da imaju oblik pravougaonika. Pospite svaku sa osminom Praške šunke i kačkavalja. Smotajte po dužoj ivici. Umotajte rolnicu oko svoje ose da ima izgled pužića. Blago pritisnite pužić dlanom ili oklagijom da se rastanji na nekih 10-11cm u prečniku. Ako ih mnogo rastanjite mogu pući kad ih pritiskate (radom se samo pokaže).
Namažite dno ppleha od rerne margarinom. Složite rolnice u pleh. Umutite jaje sa hladnom vodom i četkicom premažite pužiće. Pospite ih susamom i na svaki pužić stavite u listićima osminu preostalog margarina. Ostavite ih da se odmaraju dok se rerna ne zagreje.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još nekih 20 minuta. Na kraju pečenja na dnu pleha će ostati rastopljen margarin i tako treba. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade u plehu nekih 15-ak minuta. One će za to vreme popiti masnoću iz pleha.
Služite tople ili hladne.
SAVORY CHEESE AND HAM ROLLS
Namažite dno ppleha od rerne margarinom. Složite rolnice u pleh. Umutite jaje sa hladnom vodom i četkicom premažite pužiće. Pospite ih susamom i na svaki pužić stavite u listićima osminu preostalog margarina. Ostavite ih da se odmaraju dok se rerna ne zagreje.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još nekih 20 minuta. Na kraju pečenja na dnu pleha će ostati rastopljen margarin i tako treba. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade u plehu nekih 15-ak minuta. One će za to vreme popiti masnoću iz pleha.
Služite tople ili hladne.
SAVORY CHEESE AND HAM ROLLS
DOUGH
500g flour
20g fresh yeast
half a teaspoon of crystal sugar
1 teaspoon of salt
75ml warm water
50ml oil
250ml yogurt
FILLING
300g cubed ham
200g shredded cheese
GLAZE AND TOPPING
100g margarine
1 egg i 1 tablespoon of cold water
sesame seeds
Place the yeast and sugar in a cup and pour the warm water. Let the yeast bubble up for 20 minutes or so. Mix app half of the flour with salt in a large pot. Pour in the bubbled up yeast, yogurt and oil. Stir into a uniform mixture and slowly add the rest of the flour and knead into an elastic dough. Leave it to rest for 30 minutes. Knead the dough again. Shape it into a sausage and cut into 8 equal parts. Knead each one into a ball and leave them to rest for app. 15 minutes. Roll each ball of dough with a rolling pin into a rectangle shape. Sprinkle one eight of the ham and cheese on top. Roll along the longer side. Roll around the axis into a vortex shape. Lightly press with palm of your hand on top to flatten them so they are 10-11cm in diameter. You can do this with a rolling pin also. Grease an oven pan with margarine. Place the rolls in the pan. Turn on the oven to 200 degrees Celsius (no fan). Mix the egg with cold water and glaze the rolls. Sprinkle sesame on top of them. Place one eight of the margarine in slices on top of each one. Bake for 20 minutes and then reduce the heat to 180 degrees and bake for additional 20-or so minutes. Take out of the oven and leave in a pan for 15 minutes. If there is still melted margarine in the pan the rolls will suck up all of it as they cool.