среда, 12. фебруар 2014.

PIJANI KROMPIR PAPRIKAŠ

Ako u klasičan krompir paprikaš tokom kuvanja ubacite i malo vina dobićete jedno genijalno jelo. Krompir ljubi vino i biće vam izuzetno zahvalan na tom potezu! 




PIJANI KROMPIR PAPRIKAŠ
količina za 4-6 osoba

2 pune kašike svinjske masti
1 veći crni luk
500g debljih šnicli od svinjskog buta ili svinjskog vrata
1,5kg krompira
300ml belog vina
oko 700ml vode ili po potrebi
1-2 kašičice vegete i soli po ukusu
1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene aleve paprike


Oljuštite crni luk i iseckajte ga na krupnije kocke. Meso iseckajte na kocke veličine zalogaja. Moje su bile oko 3x3cm (nije da merim, ali ako je neko početnik u kuvanju možda mu ova informacija dobro dođe). Krompir ogulite i isecite ga na četvrtine ili osmine.

U većoj šerpi na otopljenu svinjsku mast spustite crni luk i kratko ga propržite. Ubacite kocke mesa i pržiti kratko, samo da meso pobeli. Posolite meso. Ubacite krompir i sipajte vino. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da krompir lepo ogrezne. Dodajte vegetu i alevu papriku.

Krčkajte na umerenoj vatri dok krompir ne bude gotov. U prvoj polovini kuvanja možete nadomestiti vodu koja ispari ali posle ne dolivajte jer je cilj da se krompir skuva, da voda ispari i da se paprikaš zgusne. Kada procenite da vam treba još nekih 10-ak minuta da krompir bude gotov onda jednostavno u samoj šerpi izgnječite nekoliko komada krompira viljuškom uz sam zid šerpe. Pustite da se krompir dokuva i paprikaš zgusne. Dosolite po ukusu.

Servirajte uz neku kiselu salatu kao što su kiseli krastavčići, kupus salatu ili ukiseljenu cveklu.

NAPOMENA - količina mesa i krompira je proizvoljna. Neće se paprikaš uvrediti ako stavite više ili manje mesa.




SERBIAN POTATO  PAPRIKASH WITH WINE


A very simple, cheap and delicious winter lunch made of pork, potatoes and onion, seasoned with sweet paprika. Usually everything is done with water, but I love adding white wine to potatoes, so I made my own drunken paprikash. 

2 full tablespoons of lard or couple of tablespoons of oil
1 large onion, diced
500g of pork sirloin or pork neck
1.5kg potatoes
300ml white wine
around 700ml of water
salt and pepper
1-2 teaspoons of sweet red paprika

In a large pot heat the lard or oil and fry the onion for a minute. Drop in the pork pieces cut into bite size squares and fry until they turn white. Salt  the meat. Drop in the potatoes that you have cut into smaller chunks. I cut a large potato into 8 pieces. Add in sweet paprika. Pour in the wine and water so the liquid covers the potatoes. Cook until the potatoes are done. You can add more wine or water at the beginning so the potatoes can cook but when they become tender do not add more. When the potatoes are done squish a couple of potatoes to make the paprikash thicker directly in the pot. Serve with a salad like pickles or coleslaw, something that contains vinegar.

21 коментар:

  1. Moram da pokazem chefu, odusevice se tvojim receptom... on je majstor za paprikase ali mislim da sa vinom jos nije radio.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, da znaš samo kako kuća divno miriše. Ja lično nemam ništa protiv toga da dobijem i samo krompir u tanjiru.

      Избриши
  2. jelena ovo je prelijepo.tako domaćinski i sočno izgleda,a djeluje mi jednostavno za pripremiti.
    nisam baš neka vrsna kuvarica,imam neke svinjske kremenadle u zamrzivaču,a ovo mi je baš "leglo".
    javim ti za koji kako sam prošla ;-))))))
    veliki pozzzz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa paprikašem ne možeš da pogrešiš, samo da je krompir lep. Ne može da omane.

      Избриши
  3. Rado bih se opila sa ovim.Volim čorbasto sve! Odlično si ga pripremil a I to Što kažeš miris meni uopste ne smeta..naprotiv.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlično izgleda. Jedno vrijeme nisam voljela vino u hrani ali sad ga stavljam u skoro svako jelo i baš mi je fino. Otkrila sam latentnu alkičku u sebi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nekad i zaledim vino koj ostane na dnu flaše u posudicama za led, pa ih prebacim u veću kesu u zamrzivač. Nije baš isto, malo izlapi ali je super za kuvanje.

      Избриши
  5. Uvek sam za vince u jelu. Priznajem da ga u pasulju nema :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Upravo i ja htedoh reći da mi ne bi smetalo da dobijem samo krompir iz ovog paprikaša. Volim alkohol i u slanim jelima i u slatkišima iako ga ne pijem, Ovo je naprosto genijalno, a slika mi je predivna, toliko jestiva, kao da mi je i taj paprikaš tu. Ovo ću sigurno da spremam sad kad krenem sa ponovnim isprobavanjem tvojih recepata, malo sam organizovala prostor konačno pa će biti i fotke ( a svašta ja već isprobala u međuvremenu, da ne gnjavim :-) ).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana imam jedan jednostavan recept za pijani krompir na koji sam obožavala 90-ih godina i stalno ga spremala. Nikako da ga napravim i slikam, a tu nema mesa. Moram da priznam da je ovo 4. po redu krompir paprikaš koji slikam od kada blog postoji a da fotografija liči na nešto, bar malo. Ta muljava i jednobojna jela su mi baš teška za slikanje.

      Избриши
    2. Čekamo onda i pijani krompirić, strpljivo :-).
      Pa verujem, ja sa takvim jelima i ne pokušavam fotografisanje jer em sam netalentovana em aparat nije neko čudo, em nigde ne lovim baš lepo dnevno svetlo. Ti si bar ovog puta uspela, slika je za 10 :-).

      Избриши
    3. Tajana, ni moj aparat nije ništa bolji od tvog, a ni svetlo mi nije bajno (zimi postoji prozor od 1-2 sata sa slikanje, a leti je malo duže).

      Избриши
  7. Priznajem da paprikaš ne spremam ni jednom godišnje u prosjeku, a volim kad se dogodi da naletim onda kad ga mama spremi i uvijek pomislim da je čudno što ja to ne radim... Eto, prosto nikad ne dođe na red. Mnogo ti je fina ta ideja da se kuva sa vinom, skroz neobična i sigurno daje neki neobičniji ukus čitavom jelu. Ti si uvijek prepuna zanimljivih ideja! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne samo da je prsvo zimsko, već je i jedno izdašno jelo. Može se napraviti i sa 300g mesa i više krompira čisto da malo zamiriše na meso, jer je krompir tako dobar.

      Избриши
  8. Obozavam vino u jelima. Kako se ponasa vino u ovom jelu kada se podgreva?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako misliš na to da li se ukiseli onda je odgovor ne. Vino ispari i ostane aromam, a može se podgrevati bez problema.

      Избриши
  9. Jelena, moj omiljeni TV-kuvar stavlja vino skoro u svako jelo (cak i u pasulj!), pa sam i ja pocela da ga cesce uupotrebljavam, iako ga uopste ne pjiem. I stvarno daje neku posebnu aromu jelu, a alkohol ispari. Super izgleda ovaj tvoj paprikas. Kad god kukam na los ukus paradajza ovde, pomislim da ipak imamo kompenzaciju - krompir je u Holandiji fenomenalan. Koji god da uzmes, za kuvanje, pecenje, pomfrit, sve je sjajnog kvaliteta. Nije ni cudo da ja meso skoro i ne jedem :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bi ga radije uvek sipala u jelo nego ga popila, ali to sam samo ja. Pasulj, e tu već ne bi da rizikujem. Ne znam šta se desilo sa krompirom kod nas ali meni je veliki problem da nađem lep krompir. Skoro sam bacila 2kg jer je spolja bio divan a iznutra truo. Prskaju da nemaju mere. Mogu da procenim kad ga gulim čim zagrebem sa ljuštilicom da li je dobar i koliko će se kuvati ali treba ubosti taj dobar. Nije da nemamo dobar krompir nego se očigledno ne isplati ljudima da ga sade, otkupna cena mu je premala.

      Избриши
  10. Sinoć sam ga napravila...kilo krompira i nekih 400 gr mesa, malo smanjila vino...da bude proporcionalno. Pre jela malo zaljutili. Stvarno je sjajno. Em jednostavno i brzo, em ukusno. Stvarno je za svaku preporuku. Nisam slikala ovaj put, al sledeci put obavezno...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago. Ma ovo su okvirne mere, može i sa 100g mesa, čisto da zamiriše, a može i sa još vina, ali samo da je krompir lep, onako puterast.

      Избриши