недеља, 28. јул 2013.

TIAN DE COURGETTES AU RIZ

Da li i vama svako jelo zvuči bolje na francuskom ili se to samo meni čini? Recept za gratin od tikvica sa pirinčem je samo jedan u nizu klasika francuske kuhinje koje je Džulija Čajld zabeležila u svojoj predivnoj knjizi Mastering the Art of French Cooking. Reč tian na francuskom se odnosi na zemljanu posudu u kojoj se jelo peče i servira, tako da svako jelo koje se peče u njemu sadrži reč tian u nazivu. Nemam originalnu posudu, ali to ne znači da ne mogu da uživam u sjajnom i izuzetno jednostavnom receptu sada kada je sezona tikvica u jeku.




Moram priznati da me je ovo jednostavno jelo oduševilo i da se uselilo u moj standardni repertoar. Preporučujem vam da ukoliko možete koristite Grana Padano, ali možete dodati i one kesice mešavine tvrdih žutih sireva koje volimo, uključujući i mene, da zovemo parmezanom, samo što je Grana Padano malo blažeg ukusa i nije toliko slan kao te kesice, pa se zaista i oseti drugačiji ukus jela. Sigurna sam da i parmezan može da se izostavi i da se tek kad sipate jelo u posudu umešaju kockice fete i da se ona narenda preko. Nisam probala i ne znam kakvu bi koricu feta dala, da li bi bila ovako lepa, ali to bi već sad bila varijacija na temu.

U dugom toplom letu možemo sebi prirediti jedan fini bezmesni ručak uz sezonsku salatu. Tikvice možete spakovati i ovako kao glavno jelo, ako ne marite za kalorije onda je zlatni standard klasična musaka od tikvica ili pak možda jedna lajt varijanta musake sa pečenicom i paradajzom.




Ako ne znate ko je Džulija Čajld klik na link oktobarskog Mezze magazina gde na stranama 60-63 možete pročitati divan tekst o njoj. Na netu možete pogledati zašto je ova genijalna teta osvojila ceo svet, kao i njene video recepte za Boeuf Bourguignon, ili čuveni Mousse au chocolat kao i mnoge druge recepte. Meril Strip je virtuozna kao i uvek u ulozi Džulije.




TIAN DE COURGETTES AU RIZ
original recepta  iz knjige Mastering the Art of French Cooking, Vol. 2

1kg tikvica, krupno rendanih
1 kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
1 veći crni luk, sitno seckan
2 veća čena belog luka, sitno rendana
oko 650ml tople tečnosti (300ml tečnosti koju su pustile tikvice i 350ml mleka)
2 kašike brašna
50g Grana Padana (pola u tikvice, a pola za preko)
2 kašike maslinovog ulja za posipanje
100g pirinča


Stavite posoljene krupno rendane neoljuštene tikvice u cediljku koju ste postavili iznad šerpe da bi uhvatili tečnost koja se cedi i ostavite ih nekih 15-ak minuta. Ako su tikvice matore i imaju krupno seme onda ih prepolovite, kašičicom izdubite seme, a količinu odstranjenog semena nadomestite dodatnim mesom tikvice.

Za to vreme ubacite pirinač u ključalu vodu i kuvajte ga 5 minuta. Procedite ga i ostavite sa strane.

Dok se tikvice cede na 4 kašike ulja propržite crni luk dok ne omekša i ne postane staklast. Možete dolivati i malo vode ako vam je potrebno, a čak je i poželjno da luk uhvati  braonkastu koricu.

Rukama ocedite tikvice. Odmerite oko 300ml vode koju su pustile i pomešajte je sa oko 350ml mleka. 

Tikvice spustite na luk. Dodajte beli luk i pržite dok malo ne omekšaju, oko 5 minuta. Ako ste ih baš dobro ocedili možda će biti potrebno da dodate i koju kašiku vode. Sklonite tiganj sa strane i pospite preko 2 kašike brašna. Vratite na ringlu i dok konstantno mešate pržite ih 1-2 minuta. Sipajte mešavinu mleka i tečnosti od tikvica. Promešajte i vratite na ringlu i krčkajte par minuta  da se masa poveže.

Sklonite sa ringle. Umešajte pirinač i 2 kašike Grana Padana. Sipajte u nauljenu vatrostalnu pliću posudu minimalne zapremine od oko 1300ml. Poželjno je da je posuda u kojoj pečete plitka i široka. Pospite preko ostatak Grana Padana i 2 kašike ulja.

Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 30 minuta kad se već lepo zarumeni, pa smanjite na 160 i pecite još nekih 20-ak minuta. Servirajte toplo ili hladno jelo, a uz salaticu i malo fete ovo je sjajno glavno jelo i to za 3-4 osobe.



TIAN DE COURGETTES AU RIZ

This classic, simple and yet so wonderful a dish comes from who else but Julia Child. It is essentially a zucchini gratin with rice. The name tian in the recipe comes from a classic French type of a dish tian, so everything made in the tian carries a name tian in it. Thanks to Food52 recipe from Julia Child's book Mastering the Art of French Cooking Vol.2 I discovered yet another beautiful way to use up the abundance of zucchini that is now in our green markets. 


18 коментара:

  1. Jednom rečju - oduševljena!! Za sutra mi je muž zabranio da uključujem rernu i šporet uopšte, zbog, je l' te, nehumanih klimatskih uslova, al' koliko prekosutra, ima da ga (ili "je", kog je roda to u naslovu? :)) spremim za ručak!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept! A Meril Strip je maestralna kao Džulija (a kad nije?), uživala sam gledajući film.

    ОдговориИзбриши
  3. predivno...taman za mene...obožavam tikvice i sigurno ide na isprobavanje...

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo pravim vec sutra ili prekosutra. Odličan recept! Pinovano u folder tikvice. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Puno jela zvuči bolje na francuskom. Ovo super izgleda.

    ОдговориИзбриши
  6. Odlično izgleda, baš ukusno, zvuči primamljivo iako ne umem da izgovorim naslov, a ukus mogu da zamišljam dok ne probam ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmm, svdja mi se kako sve izgleda i pravim prvom prilikom, mislim da ce to biti vec ovih dana.:))

    ОдговориИзбриши
  8. Film je odličan, da nije ovog posta, promakao bi mi...a recepi cemo probati..

    ОдговориИзбриши
  9. Pravila sam nešto slično i ukus je fantastičan...tikvice obožavam na bilo koji način.

    ОдговориИзбриши
  10. U subotu smo ovo imali za ručak. :) Svima se jako dopalo... Jednostavno se pravi, jako ukusno i potroši se dosta tikvica. Ja sam za nas 6 pravila duplu količinu. Taman je malo ostalo mami i tati za sledeći dan. Jeco, hvala na odličnom receptu! Izvini, nisam slikala. Svi su bili jako gladni i nestrpljivi...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, sad kad si videla kako se pravi mogu tu i razni spinovi ovog recepta da se izvedu. Drago mi je da trošiš te vaše organske tikvice.

      Избриши
  11. Vidjeh kod Lane recept,svida mi se..nisam pravila sa rizom ,nego risonima,sada moram da probam i ovako !!!!

    ОдговориИзбриши
  12. radila sam danas ovo, samo nisam imala tikvice pa sam stavila slatki krupmir.. nisam stigla uslikati jer su gladni stomaci razgrabili cim sam stavila na stol.. a i moja greska, jedno sat i po vremena je proslo prije nego sam uocila da mi je pecnica na "broil" umjesto na "bake".. jos se ja citavo vrijeme cudim kako riza nikako da omeksa :/ recept je prva liga! =)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slatki krompir, ma nemoj pričati da može i sa njim. Super! Kod nas je to super fino jelo kad su tikvice žabalesku na pijaci. Hvala na isprobavanju.

      Избриши