Nikada nisam bila neki ljubitelj karfiola. Ranije sam ga koristila samo u čorbicama, i tu mi se neodoljivo dopada jer gubi onaj svoj teški miris, a naročito se lepo slaže sa muskatni oraščićem i buđavim sirevima. Onda se desilo da ga ispečem u rerni (skrolujte malo do recepta) po receptu Lake kuharice i oduševim se, a kad sam videla na netu ideju da se glavica karfiola može seći i na izuzetno dekorativne odreske i peći u rerni rešila sam da nam to bude jedan lagani letnji ručak. Kombinacije su bezgranične. Jedino što vam savetujem je da ne izbacite tostirane bademe iz recepte, a ostalo mođete menjati po volji.
ŠARENI KARFIOL ODREZAK
inspirisano receptom
glavica čvrstog karfiola
maslinovo ulje i limunov sok
so, suvi bosiljak i majčina dušica
paradajz, kockice (može i čeri, svež ili pečen u rerni)
sveža paprika, kockice
pečeni badem u ljusci, tostiran
zelene i crne masline
feta, kockice
svež bosiljak
Za ovo jelo je važno da izaberete čvrstu i nabijenu glavicu karfiola koja nije preterano mala, ali ni preterano velika. Operite je i dugačkim oštrim nožem isecite na odreske debljine oko 3cm, može i tanje. Odreske premažite sa obe strane maslinovim uljem i posolite ih. Poređajte ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pofajtajte limunovim sokom, oko pola limuna. Pospite preko suvu majčinu dušicu i bosiljak ili šta god volite.
Pecite na 220 stepeni. Posle nekih 15-20 minuta pečenja okrenite odreske jer strana koja je okrenuta na dole prva porumeni. Možete ih okrenuti još par puta dok ne dobijete boju koju volite. Vreme pečenja je ukupno oko 30-45 minuta.
Za to vreme isecite paradajz i papriku na kockice. Bademe, cele ili presečene na pola, propržite u tiganju na malo ulja da im ljuska na pojedinim mestima malo pocrni.
Za to vreme isecite paradajz i papriku na kockice. Bademe, cele ili presečene na pola, propržite u tiganju na malo ulja da im ljuska na pojedinim mestima malo pocrni.
Na odreske pečenog karfiola spustite paradajz i papriku, badem, kockice fete i sveže listove bosiljka po vašem ukusu. Ubacite po koju maslinu, najbolje one aromatične iz ulja. Poprskajte sa malo maslinovog ulja, posolite ako je potrebno, a ako volite karfiol možete posuti parmezanom.
-------------------------------------------
Ako se desi da ne možete da izvučete cele odreske karfiola, izvucite šta možete, a ostatak izlomite na cvetiće i stavite zajedno sa odrescima da se peku. I njih promešajte s vremena na vreme dok se peku u rerni, a pomešajte ih kasnije sa sastojcima u receptu. Ja obavezno ubacim i liske karfiola u rernu. Super fora je i da koristite čeri paradajz koji izbockate, malo nauljite i pečete u vatrostalnoj posudi.
COLORFUL CAULIFLOWER STEAK
I was inspired by this recipe to make a light summer meal. Colorful adn healthy at the same time. You can serve it as a light meal or a side dish.
cauliflower
olive oil and lemon juice
salt, dry basil and thyme
tomato and bell pepper, cubed
toasted almonds
fresh basil leaves
olives
feta
Chose a firm head of cauliflower. Wash it and cut into steaks app.3cm in thickness. Oil the steaks and salt them and place in an oven pan lined with baking paper. Squeeze some lemon juice over and sprinkle with thyme and basil. Bake at 220 degrees (no fan) for app 15-20 minutes. Flip them over and continue baking until you get them roasted to your linking app. 30-45 minutes in total. Place diced tometo and pepper over the steak together with toasted almond and feta. Add a few basil leaves and sprinkle with olive oil.
If you can not get whole steaks out of the cyuliflower just get the florettes and place them to bake along side the steaks. After baking toss them with the veggies, feta and almonds.