понедељак, 25. март 2013.

PIJANI LOSOS SA KOMORAČEM I CRVENIM LUKOM

Oni koji prate naše blogove ili povremeno zalutaju na njih su verovatno u nekom momentu pomislili koliko je ovo zaludna stvar, kuckati recepte, slikati, pisati... Međutim, sama čunjenica da sam u poslednjih 3 godine uvrstila brojna jela i namirnice u svoj redovan kulinarski repertoar čitajući vaše blogove, švrljajući po netu i gledajući kulinarske emisije, naročito putopise, je vredna svakog truda blogovanja. Evo, da ne istražujemo Ivanin blog So i Biber u okviru FBI rukavica, pitanje je kad bi ja ubacila komorač (morač) u moju kuhinju. Ranije sam ga viđala na pijaci i uvek ga uzmem, onjušim, osetim neki aromatični miris Uza, tj. anisa verovatno i ostavim ga. Ivanino oduševljenje komoračem me je nagnalo da ga probam. Zimus sam prvi put koristila i kuskus jer nisam mogla da se odlepim od njenog recepta za varijantu sa koštunjavim plodovima i voćem




Pijani losos sa komoračem i crvenim lukom je jedno od onih jela koje bi bez problema moglo da se nađe u bilo kom boljem restoranu, a vi ga uz sasvim malo truda možete za znatno manje para napraviti u sopstvenom domu. Ako do sada niste probali komorač ovo je idelan način da se upoznate sa njim. Cena ovog obroka za dve osobe je oko 950 dinara (nešto menje od 9 evra), što uključuje i flašicu belog vina od 180ml, uzimajući u obzir da začine i maslinovo ulje imate kod kuće. Losos je vrhunska riba, a ovaj način spremanja uz minimalno masnoće je izuzetno zdrav. Jedina mu je mana što u pleh od rerne može stati oko 2 filea ako planirate ručak za 4 osobe, pa onda duplirajte i povrće, a za više osoba se mora raditi u 2 ture. 

Da ne zaboravim, komorač možete naći na nekim bolje snabdevenim pijacama i u većim hipermarketima, a trenutna cena po komadu će vas stajati negde oko 100 dinara, tj. 1 evro, tako da vas ne uplaši cena od 400 dinara po kilogramu.

U Ivanin recept sam pridodala i mirođiju pošto je ona kaže da je losos voli. Pročitajte i njen post o spremanju ribe.




PIJANI LOSOS SA KOMORAČEM I CRVENIM LUKOM
original recepta    količina za 2 osobe 

500g filea lososa, skinite kožicu sa njega ako je ima
1 veća glavica komorača sa grančicama
1 veći crveni luk, rebarca
suva majčina dušica i mirođija
1 ravna kašičica soli za povrće
maslinovo ulje
180ml belog vina


Očistite komorač tako što odvojite stabljike od glavice, kao i froncle sa stabljika. Same stabljike su tvrde pa ih ne koristimo. Prepolovite glavicu na pola, pa izdubite tvrdi deo pri dnu (kao kočanj kod kupusa). Isecite polutke na rebarca. Pomešajte rebarca komorača, froncle, luk, začinsko bilje, so i maslinovo ulje pa sve izručite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje, ili sve to jednostavno uradite u plehu od rerne (manje posuđa za pranje). 

Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 30-ak minuta. Promešajte 1-2 puta tokom pečenja. Za to vreme izvadite losos iz frižidera i uklonite kožu ako je ima. Posolite ga po ukusu, pobiberite i nauljite sa obe strane. Ostavite ga na sobnoj temperaturi. Razgrnite pečeno povrće u plehu. Stavite losos na sredinu i sve (i povrće i losos) zalijte vinom. Nastavite sa pečenjem u rerni oko 15 minuta. Za to vreme vino će ispariti, povrće će ostati sočno, a losos pečen.





DRUNKEN SALMON FILLET WITH FENNEL

500g salmon fillet, without skin
1 large fennel bulb and leaves
1 large red onion
thyme and dill
1 even teaspoon of salt
olive oil
180ml dry white wine


Cut the stalks from the fennel bulb and remove the leaves (fronds). Cut the bulb in half  and remove the hard part at the bottom. Slice with a mandoline to 2-3mm thicknes. Combine the sliced fennel, fronds with sliced red onion, salt, oil and herbs. Place in the oven pan lined with baking paper. bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 30 minutes. Stir 1-2 times while baking. Salt and oil the salmon fillet. Place the fillet in top of the veggies. Pour wine over the salmon and veggies and bake for around 15 minutes.
.



23 коментара:

  1. Bas prijatno iznenadjenje... ugrabila sam par minuta slobodnog vremena pa da prokomentarisem. Mnoooogo si bre fina, umes tako lepo da kazes nesto o nekome, vrlo si artikulisana i pazljiva, to ti je dar koji ce ti doneti puno toga lepog u zivotu, ako vec nije.
    Sad nazad na losos... bas mi je drago da ti se svideo, kao sto si i sama primetila ima taj smek jela iz vrhunskih restorana. Komorac jeste neobican, ali ima neveravatno lep i suptilan ukus. I izgleda da se dosta koristio kod nas ali u dalekoj proslosti.
    Jelo ti bas izgleda primamljivo, mirise dovde.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vala, bas jeste fina, i pazljiva. Slazem se potpuno...Sto samo hranu da komentarisemo...

      Избриши
    2. Ivana, kad si i sama napisala da je to jedno od najlepših jela koje si napravila nisam mogla a da ga ne spremim. Eto, da nisi to negde napisala možda bi taj recept i preskočila. Ima jela na našim blogovima koje niko ne primeti koja su zaista sjajna, a onda nešto bude toliko puta pregledano a da nije baš naj naj da se i sama čudim. Možda treba napraviti post The best of...

      Komorača kod nas ima već godinama ali ga retko ko kupuje. Nije ni čudo jer evo ni većina food blogera ga nije probala, a stvarno je šteta. Počela sam sa pečenim pa ćemo preći i na sirovi. A što se priče tiče, nekad sam inspirisana pa se reči same lepe za ekran, a nekad ne mogu da sastavim dve suvisle rečenice.

      Избриши
  2. Posve se slažem s tvojim opažanjima vezano uz naše "piskaranje". I zaista mi se je lijepo družiti sa svima vama. što se ovog lososa tiče, i tu si u pravu: repertoar dobrog, čak odličnog, restorana. Samo, ovako spremljen kod kuće, nema premca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina ovo jelo mi baš liči na tebe, 100% i sigurna sam da ćeš biti prezadovoljna ako ga spremiš.

      Избриши
  3. i ja se slažem s tvojim opažanjem s početka posta
    također, losos stvarno volim, ovo je jedan fantastičan recept

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam ipak morala da konsultujem sveznalicu Google da potvrdim da je ono što sam mislila - zaista komorač, jer ga, kao što ti reče, nisam do sada upotrebljavala. Videla sam pre neki dan vrlo lepo parče lososa, a nisam neki stručnjak za ribe, pa me je ovaj tvoj post nagnao da razmislim da se bacim u avanturu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, nema tu stručnjak nisi stručnjak. Sa lososom ne možeš da pogrešiš. nema kostiu a koža se lako skida, malo limunovog soka posle preko i savršeno. Ti ideš u Metro ako se dobro sećam a oni imaju lepu ponudu ribe, čak ima i Jakobovih kapica za koje imaš i recepte kod ivane.

      Избриши
    2. ps Jelo se tako prosto sprema d amože i Luka da ga napravi.

      Избриши
  5. Jelena, ovo izgleda vrhunski, nisam jos imala prilike da pravim nesto od lososa, a mislim da ovde nema ni komoraca, svejedno prezentacija je dostojna finog restorana sa nekoliko zvezdica.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ako negd eu blizini imaš Metro možda ga tamo ima, ali jeste nezgodno kad ne možeš sve sastojke da nađeš, a i mi u glavnom gradu bez obzira na ponudu ipak moramo nekad debelo da se potrudimo da sve pronađemo. Nekad nađeš komorač, a on uvenuo (a prodavačica te ubeđuje da baš tako treba).

      Избриши
    2. ps Zato kod nas nema autentične Leskovačke mućkalice, pa moramo do tebe...

      Избриши
  6. Imam losos u zamrzivacu, i bas sam se spremala da krenem u potragu za receptom dostojnim mog raspolozenja za ribu ovih dana...kad eto...dosao sam...

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, što ovo zvuči dobro! Jako mi se sviđa :)

    ОдговориИзбриши
  8. U Italiji se komorac bas puno koristi...ili tanko seckan u salati (divna je jedna sa njim, reznjevima pomorandze i crnim maslinkama) ili gratiniran.. Ja volim taj njegov slatkasto mirisljavi ukus...bas zbog toga i fino ide uz nesto masnije (losos je masna riba) jer slatko pokriva masno...Ali moram da priznam da sam ga prvi put ovde pre 22 godine probala...ranije ga u Beogadu nikada nisam vidjala...

    ОдговориИзбриши
  9. sve je tako kako kažeš. dobro što sam ja neke novine uvrstila u svoju kuhinju ali, kada to prihvate i moji ziheraši to je onda pravo.
    slažem se da je ovo jedan vrhunski recept.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман28. март 2013. 06:57

    Jelena, divno izgleda! Ja sam pravila losos po drugom Ivaninom receptu, takodje sjajan! Losos je vrlo zahvalna riba, ovde kod mene je ima naravno u izobilju. Obicno je pecem u rerni sa pestom, ali ova ideja sa komoracem takodje izgleda primamljivo. Tuna mi se jos vise svidja, licno mislim da su jela sa crvenim mesom nisu ni do 'kolena' ribi koja daje mnoge mogucnosti.

    ОдговориИзбриши
  11. Jelena ovo se vidi i zvuči fantastično! :) Ne mogu reči, da jako, jako volim komorač ali pokušavam ga sve više i više koristiti.... Fin receptič :).

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман30. март 2013. 18:30

    Kad sam prije par godina prvi put probala komorač, doslovno sam bila zgrožena okusom (a i mirisom) te "stvari". Koju godinu kasnije uspjela sam se natjerati da ga pripremim još jednom - ali taj put sam doista odustala od svake daljnje upotrebe komorača - jer drugi put mi se činilo da ima još gori okus, nego što je imao prvi put.
    Ne postoji recept koji bi me uvjerio da ga ponovno probam - još uvijek sam istraumatizirana s ova dva spomenuta pokušaja.
    Iako vidim da su u ovih 20 komentara svi oduševljeni tom kombinacijom, meni je nešto fino poput lososa potpuno nespojivo s nečim kao što je komorač. Čak ni ukusno pripremljen losos meni ne može učiniti komorač finim.
    Pozdrav od Sanele

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanela, sve je stva rukusa. Meni je ovo savršena kombinacija, a čak i oni koji su je probali koji ne vole nikakve nazovi čudne i egzotične kombinacij se nisu bunili, ali ni najmanje. 45 minuta u rerni mu j dao predivan slatkast ukus samo samo blagom aromom. kao što kažu, o ukusima se ne raspravlja.

      Избриши
  13. Ovaj recept sam i ja primjetila kao i post o pripremanju ribe i mislim da je odlično napisano, a kombinacija koju si pripremila mi je fantastična ! Losos nije svakodnevna namirnica, ali opet je dovoljno pristupačna da se povremeno povremeno možemo njime počastiti. Meni ovo izgleda fenomenalno, bravo Jelena !
    Da, a sa uvodom se u potpunosti slažem, pitamo se nekada....., ali i brzo nađemo odgovor ! :)

    ОдговориИзбриши