Pravo je vreme za bogate i kremaste čorbice koje vam mogu zameniti celokupan obrok. Ako nemate ćureća krilca, nije nikakav problem jer ih možete zameniti piletinom. Varijacije na temu povrća su bezbrojne, a vi dodajte povrće koje volite, ono koje vam je dostupno i koje ima dobru cenu. Ako ste njokofil onda sigurno imate smrznute domaće njoke u frizu, a ako ste malo lenji kao ja onda ih možete naći u najbližoj prodavnici.
ĆUREĆA KREM ČORBA SA POVRĆEM I NJOKAMA
900g ćurećih krilaca ili oko 350g ćurećeg ili pilećeg belog mesa
1 veći crni luk, presečen na pola
1 koren celera, oljušten i isečen na krupne komade, oko 350g
250g karfiola, cvetića
4 veće šargarepe, kockice
1 veći krompir, kockice
250g brokolija, cvetića
1 kocka za supu koja ide na 1litar tečnosti, (22g Takovo, pileća)
1 kašika suvog začina (Vegeta, Začin C) i so
1 kašika bosiljka, suvog
250ml pavlake za kuvanje 20%mm
limunov sok
svež peršunov list
njoke, smrznute gotove (oko 5 komada po osobi)
Crni luk oljuštite i presecite na pola. Nauljite parče aluminijumske folije veličine plotne, stavite ga na uključenu ringlu da leži na presečenoj strani i pecite ga dok se ta strana malo ne zacrni.
U većoj šerpi spustite krilca (ili belo meso ako sa njim radite), polutke prepečenog crnog luka i celer, zalijte hladnom vodom i kuvajte dok meso ne bude gotovo uz povremeno dolivanje vode. Procedite supu. Sačuvajte kuvani luk i celer, a krilca ostavite da se ohlade malo, pa onda skinite kožicu, odvojite meso i iscepkajte ga na male komadiće. Ako radite s abelim mesom njega takođe iscepkajte na kraće froncle.
Stavite karfiol, šargarepu i krompir u veću šerpu. Zalijte povrće supom, onako samo da ogrezne i kuvajte dok skoro nije gotovo, povremeno dolivajući tečnost koja je isparila. Pred kraj spustite brokoli i kuvajte još oko 5 minuta jer on brzo bude gotov.
Odvojite nekoliko kutlača ovog kuvanog povrća sa malo supe i u električnom secku ili ručno ga ispasirajte zajedno sa lukom i celerom, pa sve vratite u čorbicu. ako radite sa štapnim mikserom nemojte sve propasirati jer želimo i komade povrća u čorbici. Dolijte još supe, onoliko koliko želite da vam čorbica bude gusta.
Spustite ćuretinu u čorbicu, dodajte kocku za supu, suvi začin, so po ukusu, suvi bosiljk i pustite da baci ključ. Sklonite sa ringle i sipajte tečnu pavlaku za kuvanje. Neposredno pre služenja spustite zamrznute njoke (oko 5 njoka po osobi) u ključalu vodu i kuvajte ih minut-dva dok ne isplivaju na površinu, pa ih ubacite u čorbicu koju planirate da servirate taj dan. Pre serviranja dodajte svež peršunov list i limunov sok po ukusu.
CREAMY TURKEY STEW WITH VEGGIES AND GNOCCHI
900g turkey wings or around 350g of turkey or chicken breast
1 large onion, peeled, cut in half
1 celeriac, peeled, cut into chunks, around 350g
250g cauliflower florets
4 large carrots, cubed
1 large potato, cubed
250g broccoli florets
stock cube and salt
1 tablespoon of dry basil
fresh parsley leaves
250ml cream
lemon juice
frozen gnocchi
Place the halves of the onion on a piece of aluminum foil that you have oiled and place the foil on a hot stove burner and charcoal it till it turns black. If you do not have the burners just place the cut sides on in the lightly oiled non stick pan. Put turkey wings or breast with burnt onion halves and celeriac in a large pot. Cover with cold water and cook for until the wings are done. Strain. Save the celeriac and onion. Take the skins off the turkey wings and take the fleshy parts off. Now place the carrots,caouliflower, and potato in a new large pot and pour stock so the veggies are covered. Cook until they are almost done. Add in the broccoli at the end. Pour in the stock to replace the evaporated liquid as the veggies are cooking. Take out one cup of the veggies aand puree togetjer with the cooked celeriac and onion. Put backi in the stew. Add in the stock cube, salt, basil and as much stock as you wish. Bring to a boil. Take of teh stove and add in the parsley and cream. Cook the gnocchi separatly 5 per person app. and add in the stew before serving. Serve with lemon juice.
.