субота, 15. децембар 2012.

KREM ČORBA OD ŠAMPINJONA I VRGANJA

Idealan način da se zgrejete u predstojećem periodu. Ako volite šampinjone, oni će vas još više voleti ako im dodate i po koji vrganj za odličnu aromatičnu šumsku notu. 

Ovu čorbu obavezno pravim sa kiselom pavlakom umesto moje standardne pavlake za kuvanje, brašnom umesto gustinom jer brašno daje jednu malo drugačiju teksturu, i koristim so, nikako kocku za supu.

Ako volite čorbice od pečuraka evo još jedne odlične krem čorbe sa bukovačama, viskijem i indijkim orahom., a ako vam treba ideja za kremaste zimske čorbe mogu vam toplo preporučiti američku krem čorbu od krompira i kuvane šunke, kao i krem čorbu od karfiola sa krofnicama od rokforta, kao i brojne druge supice i čorbice koje možete pogledati ovde.




KREM ČORBA OD ŠAMPINJONA I VRGANJA

1 kašika putera
400g šampinjona, listići
30g suvih vrganja
oko 300ml vode
800 ml mleka 3,2%mm (može i 500ml mleka sa 300ml vode)
par kašika brašna
360g kisele pavlake 20%mm
so


U manjoj posudici prelijte vrganje ključalom vodom, onako da ogreznu, i ostavite ih da odstoje oko 20-ak minuta da nabubre. Ocedite ih i sačuvajte vodu u kojoj su stajli, a vrganje iseckajte na tračice ili kako volite.

U šerpi zagrejte puter i spustite šampinjone, dodajte 1 kašičicu soli, poklopite i krčkajte par minuta dok šampinjoni ne puste vodu. Sklonite poklopac i pržite dok voda ne ispari, uz povremeno mešanje. Onda spustite vrganje, dolijte oko 300ml vode i krčkajte dok pečurke ne budu gotove, negde oko 10-ak minuta uz povremeno nadoknađivanje vode koja je isparila.

Sipajte vodu u kojoj su se hidrirali vrganji. Sipajte mleko i pustite da čorbica baci ključ. Nekoliko kašika brašna umutite sa hladnom vodom u gušću pastu bez grudvica. Dok lagano mešate čorbu varjačom sipajte razmućeno brašno, onoliko koliko želite da vam čorba bude gusta. Kuvajte je 1-2 minuta dok se ne zgusne. Imajte na umu da će čorba biti gušća kad se malo ohladi, a kad odstoji u friđideru i duplo gušća  Dosolite po ukusu, npr. još 1 puna kašičica soli. Sklonite sa vatre.

Umutite kiselu pavlaku viljuškom, pa u nju dodajte jednu šolju čorbe da ujednačite masu. Sipajte u čorbu. Male grudvice pavlake su poželjne u čorbi.




CREAM OF MUSHROOM SOUP

1 tablespoon of butter
400g button mushrooms, sliced
30g dry porcini mushrooms
around300ml water
800ml milk, full fat
coupl of tablespoons of flour
360g sour cream
salt


Pour boiling water over porcini mushrooms just enough so it covers them and let sit for around 20 minutes or so. Remove the mushrooms. Preserve the liquid for later and roughly chop them up. Heat the butter in a pot. Drop in the button mushrooms, salt a bit and cover with a lid. Cook and keep covered for around  5 minutes, or until the mushrooms have given of the excess water. Remove the lid and keep cooking until the liquid evaporates. Add in around a cup of water and porcini mushrooms and cook until they are done. Add in the water that porcini mushrooms have soaked in. Add in the milk and bring to a boil. Slowly stir in the flour that you have dissolved with cold water into a thick creamy paste. Add as much as you want your soup to be thick. Cook for a minute or two. Take of the stove. Salt to taste. Mix the sour cream with a cup of hot mushroom soup and pour it back into the soup.

22 коментара:

  1. Vrlo lepa čorbica i baš mi se sviđa što ima komada pečurkica - ja sam uvek pravila samo kao potaž. A ovaj tvoj savet - imajte na umu da će biti duplo gušća kada se ohladi - tek sam nedavno to shvatila (ne pitaj kako :-)) - u svakom slučaju jako je koristan. Probaću je prvom prilikom, a imam i neke sušene vrganje - da je malo začinim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A da znaš kako je bilo teško da ti komadi ostanu pri vrhu prilikom fotkanja. To samo mi snamo. Promešaš, podigneš pa škljocneš dok ne padnu na dno.

      Избриши
  2. Corba je nesto neizostavno u ovim zimskim danima, a ovakve krem corbe meni su kompletan obrok. Ranije nisam koristila susene gljive, ali kad sam ih probala, stvarno su odlicne. Prekrasne slike i boje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sušeni vrganji su mi super za čorbice. Dosta mirišu pa ih ja držim u kesici u zamrzivaču. Prava je greota koliko koštaju u prodavnici obzirom na otkupnu cenu i koliko ih ima a potencijal nije iskorišćen.

      Избриши
  3. krasna juhica! kakvu si razliku primjetila između brašna i gustina u juhi? ja još nisam radila juhu s gustinom

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gustin inače koristim u svim ostalim jelima kad je potrebno nešto zgusnuti ali ovde daje isuviše svilenkastu strukturu. Naravno može i gustin - skrobno brašno, ko voli.

      Избриши
  4. Mnogo volim pečurke, a tek njhove čorbice....mmmm... Prošlog meseca pravila sam jednu i dosta se razlikuje od ove tvoje. Ja pre svega ne volim i ne stavljam brašno, ali to naravno ne znači da nije dobro. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, ja je volim gušću. Meni su suvi vrganji super u čorbi, baš lepo zamiriše.

      Избриши
    2. Ma da naravno, nego onako samo sam rekla. :) I moja ima vrganje i lisičarke i šitake. Hvala.:)

      Избриши
  5. Bas je fina i kremasta, nisam jos nikada pravila od vrganja, moracu da ih potrazim ovde, a svidja mi se i kako si uklopila boje za scenu (joj, poznato mi je to "pecanje" komadica povrca da bi ostali na povrsini dok se ne zavrsi fotkanje.:)))

    ОдговориИзбриши
  6. Baš mi se sviđa ova kombinacija, volim te guste juhe od gljiva :)

    ОдговориИзбриши
  7. Obozavam corbe i pecurke,ovo cu sigurno probati
    http://taanjicabb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  8. Divna gusta juha koja sigurno božanstveno miriši. Jedino ne bih stavila brašno, iako znam, znam .... jednostavno izbjegavam zapršku, tj. uopće je se ne sjetim:) No, nekim jelima baš treba, zar ne?

    ОдговориИзбриши
  9. Kod mene rijetko koji dan prođe bez juhe, a zimi su mi posebno dobre ove guste i gljivaste :) . Odlična je juhica, ali ja ne bih odbila niti ovaj komad dobrog kruha koji si uz nju servirala !

    ОдговориИзбриши
  10. Obožavam gljive, pogotovo vrganje pa bilo koje jelo sa njima je za mene puni pogodak.Izgleda savršeno!

    ОдговориИзбриши
  11. Probaj vrganje da samelješ u nekom "multipraktik" blenderu. U prah. Dobiješ sjajan začin za ovakve supe. Može se stavljati u bilo šta...

    ОдговориИзбриши
  12. Aaa, Jelena, šta mi radiš? Da samo znaš koliko ja volim gljive ne bi me sad mamila ovim! Baš sutra putujemo k svekrvi koja ima sušenih vrganja (i to ne smijem ovog puta zaboraviti uzet) i potpuno si u pravu da juhici ili svakom drugom jelu od gljiva da neki drugačiji, šumski okus.
    Ja stavljam u juhice i gustin i brašno, ovisi kako što imam. Drugačija tekstura juhe bude. Za ovakve stvari mi je bolje brašno :)

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena kao prvo srecna Nova 2013 i sve najbolje!
    Danas sam pravila ovu prelepu corbicu i tako sam sa tvojim receptima odmah krenula u Novu Godinu:)Sjajna je.Cak je i varijanta bez vrganja (koje nisam imala prosle nedelje)odlicna.Prava zimska corbica.Uzivali smo u svakoj varijanti mada joj vrganji daju poseban smek.Divno,divno,divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo. Srećna i tebi i tvojoj porodici ova nam 2013. I ja sam ovu čorbicu pravila godinama bez vrganja dok se nisu pojavili sušeni na pijaci i u prodavnicama Zdrave hrane. Šampinjoni su prilično dosadni ali ih ovakve volim.

      Избриши