субота, 22. децембар 2012.

DOMAĆA PILEĆA KOBASICA

Ova domaća pileća kobasica vam može podlužiti kao sjajno predjelo, ali isto tako je možete praviti i običnim danima svojim ukućanima, seći nešto tanje i koristiti u sendvičima umesto kupovnih suhomesnatih proizvoda. Idealno je rešenje za piknik.




Najveći posao je da sve iseckate i sameljete. Onda formirate dve veknice na papirima za pečenje, smotate, zavežete kanapom i ubacite ih da se kuvaju. Recept je iz časopisa Sale & Pepe i minimalno je izmenjen. Svež bosiljak mi nije bio pri ruci pa sam koristila suvi, a pršutu u receptu sam nadomestila povećanjem količine svinjske pečenice (karea). Savetujem vam da svakako koristite mortadelu, jer ona ima svoj šmek koji se ne može zameniti drugim proizvodom.




Od ove količine sastojaka dobije se 850g gotove domaće pileće kobasice. Sastojke koji se melju možete usitniti u secku ili na mašini za meso.

Pogledajte je i u Marijinom izvođenju. Ako vam se ovakvi recepti dopadaju pogledajte i recept za Šarenu piletinu u aromatičnoj korici

kAko želite elegantniju varijantu za goste onda ove kobasice možete nakon kuvanja kad se ohlade zamotati u rastanjeno lisnato testo, premazati žumancetom koje ste umutili sa malo hladne vode i ispeći dok korica ne porumeni.




DOMAĆA PILEĆA KOBASICA

500g belog mesa, mlevenog
200g belog mesa, kockice
75g dimljenog svinjskog karea, mlevenog
75g dimljenog svinjskog karea, kockice
75g mortadele, mlevene
75g mortadele, kockice
2 cela jaja
1 kašika soli i dosta bibera
bosiljak - suvi ili još bolje svež


Spojite sve sastojke i izradite smesu rukama. Stavite je u frižider na 30-ak minuta. Podelite masu na dva jednaka dela. Na papir za pečenje stavite pola smese i formirajte je u oblik kobasice. Umotajte je u papir i zavežite krajeve kanapom da podseća na bombonu. Vodite računa da kobasica može da stane u šerpu. Postupak ponovite sa drugom polovinom smese.

Ubacite kobasice u veliku šerpu sa ključalom vodom. Kuvajte 45 minuta. Voda pronađe svoj put preko preklopa papira, papir se malo razlabavi, ali to nije važno. Izvadite ih iz vode, otvorite i ostavite ih da se ohlade. Ako belance malo probije na površinu provucite ih kroz mlaz hladne vode. Ako ih ne koristite odmah, zamorajte ih u nov komad papira za pečenje. Kobasicu služite hladnu isečenu na tanje ili deblje šnite.




HOMEMADE CHICKEN SAUSAGE

500g chicken breast, minced
200g chicken breast, diced
75g cured pork tenderloin, minced 
75g cured pork tenderloin, diced
75g Mortadella,minced
75g Mortadella, diced
2 eggs
1 tablespoon of salt and pepper 
fresh or dry basil


Combine all of the ingredients by hand. Place in teh fridge for 30 minutes. Divide into two equal parts. Place each part on baking paper and form into a sausage shape. Wrap and secure with kitchen rope. Cook in boiling water for 45 minutes. Remove from paper, pat dry and serve cold. 

17 коментара:

  1. Ovaj mi se recept više sviđa jer ima lepšu strukturu. Mora da je jako dobro s obzirom na ovu mešavinu ukusa. Koliko dana ranije smatraš da može da se napravi?

    Ah, tvoj rudnik belog mesa čuda pravi:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, pošto se servira baš kao i suhomesnati proizvodi, nekoliko dana unapred sigurno može da se naapravi. Ja je umotam u foliju kad je stavi u frižider ali uvek ostavim malo lufta da vazduh ulazi jer mi se jela tako ne kvare kad budu u kontaktu sa vazduhom. Tako radim i za sir i mlečne proizvode, gotovo za sve, ne poklapam i ništa mi se ne kvari. Ako kajmak držiš u zatvorenoj posudici, on se ukiseli očas posla, a ako stoji nepokriven može da traje jako dugo, kao isve ostalo.

      Избриши
    2. I ja skoro ništa ne poklapam, sir i kajmak pogotovo. Samo nešto sa belim lukom poklopim. Imala sam ozonizator za frižider, crko a novi je skup ko struja:-)

      Verovatno ću napraviti duplu meru pa deo u zamrzivač.

      Избриши
  2. Merkam već neko vreme tu kobasicu i sve se kanim da je pravim. Pošto si me sada ponovo podsetila, eto ideje za Novu godinu. Divno!

    ОдговориИзбриши
  3. I ja ju merkam vec dugo... :)
    Jelena, koliko moze stajati kad se napravi? Ja bih ju pravila da imam za sendvice, ali dugo ce mi trajati, pa da se ne pokvari. Mozda bih ju mogla zamrznuti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice pa nedelju dana sigurno ali da je držiš malo otvorenu, kao što sam napisala u komentaru kod Vesne. Naša se pojela brzo.

      Избриши
    2. Milkice pa napravi pola mere, samo jednu kobasicu i eto ti rešenja.

      Избриши
  4. Savrsenao za moje djecake koji obozavaju pilece kobasice..Sto je najvaznije nema konzervanasa i ostalih zlocestih dodataka!

    ОдговориИзбриши
  5. Tražim nešto novo i posebno za svečani stol i zapela sam za ovu "kobasu". Radim ju i javim utiske.

    ОдговориИзбриши
  6. Jako mi se svida kombinacija mesa,zasigurno je ukusna i dopada mi se sto se kuva....jako dobro,pokusacu da je zapamtim jer ovih dana mi je glava prebukirana.
    Procitah da ne zatvaras hranu stavljenu u frizider ??!! kako onda izlazis na kraj s mirisima,izvini malo moja profesija me ubija u pojam jer placamo velike sume novca ako inspekcija bane i nade nesto u frizideru na pogresnoj polici,ne pokriveno,bez dartuma stavljenog ....ali to je drugacije kuci svejedno volim da jebarem sve pokriveno i slozeno sve na svoje police jer imam samo jedan frizider u stanu ,a drugi (u garazi) koristim samo za pice i kolace.....oprosti malo sam se zanijela ....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, razumen i znam da u tvojoj profesiji sve mora da bude po propisu zatvoreno i obeleženo, ali pak se u kućnim uslovima to pokazalo nepraktično. Elem, to je caka od moje mame i zaista pali, ništa mi se do dana današnjeg nije pokvarilo, ukiselilo, provrilo u frižideru a naročito ne sirevi mladi i kajmak. Kad je sve zatvoreno, vlage ima unutra u namirnicama i ona se kondenzuje na poklopcima, kaplje na hranu i tako se brzo kvari, bakterije i plesni se razmnožavaju. Ja sve držimo poluotvoreno, tj. poklopce na šerpama, a mlečni proizvodi su skoro nepokriveni. Kajmak, koji ako poklopiš provri za par dana, meni stoji i desetak, obično ga do tada i pojedemo. Torta kad je u zvonu u frižideru jeste pokrivena, ali je podignut malo poklopac da vazduh ulazi. Nemam problema sa mirisima. Stekla sam naviku da uvek imam polutke oceđenog limuna (ostavim d aima malo mesa limuna unutra) koje napunim sitnom soli i stavim u čašice od kafe u frižider, naročito pored stvari koje jače mirišu. To skuplja mirise, kao i sodu bikarbonu otvorenu u vratima frižidera. Naročito se kod nas kvare suhomesnati proizvodi (nisu više kao što su nekada bili), njih obavezno držim otškrinute. Na poslu ti je to nemoguće primeniti ali probaj kod kuće da nar nešto držiš zatvoreno a onda tu istu stvar stavi da ima malo lufta.

      ps ovu rolnicu možeš smotati u lisnato testo i zapeći onda je baš onako u luksuznom pakovanju.

      Избриши
  7. Одговори
    1. Domaće pileće viršle, e za to nemam recept i ne znam gde bi s emogaoo naći osim da oni koji ih prave odaju tajnu, ako mislite na one kao što su kupovne.

      Избриши