субота, 3. новембар 2012.

SEMMELKNODEL - AUSTRIJSKE KNEDLE OD HLEBA KUVANE NA PARI

Ovaj recept mi je posebno drag jer dolazi iz muške kuhinje (mog strica) koji nas je poslednjeg dana boravka u Beču dočekao, onako izgladnele i umorne po povratku iz šetnje, sa spremljeni ručkom. 

Recept je davnih dana dobio od jedne austrijanke, a svi u porodici su bili složni (uključujući i zeta, austrijanca) da su ove knedle, kuvane na pari, najbolje.




Iako imam posudu od bambusa za kuvanje na pari htela sam da isprobam ovako sa đevđirom kao što ih on kuva, jer znam da većina vas nema skalameriju od bambusa, a ovakvu cediljku imaju skoro svi. 

Knedle možete servirati uz neki kremasti sos, gulaš ili ih puniti, recimo topivim sirom i šunkom. Jedu se odmah nakon kuvanja, onako tople.




SEMMELKNODEL  
(AUSTRIJSKE KNEDLE OD HLEBA KUVANE NA PARI)
količina za 10 knedli

200g kockica suvog belog hleba (sušen na vazduhu, ne u rerni)*
2 cela jaja
1 ravna-puna kašičica soli (zavisi koliko vam je slano jelo)**
svež peršunov lista
340ml vrućeg mleka


Viljuškom blago umutite jaja, pa im dodajte vruće mleko, so i dosta svežeg sitno seckanog peršunovog lista. Prelite preko hleba i rukama izradite, ali ne previše jer želimo da se hleb natopi, ali da ipak korica ostane malo nenatopljena, da se oseti kasnije. Ostaviti masu da se odmori 15 minuta.

Lepo nauljenim rukama formirajte 10 knedli i ređajte ih na nauljeni tanjir. Izaberite đevđir (cediljku) koji knap zatvara veću šerpu (poželjno bi bilo da je šerpa duboka) tako da je dno đevđira bar 5cm iznad dna šerpe. Sipajte malo vode u šerpu, tj onoliko koliko je potrebno da kad voda bude ključala ne ulazi u đevđir da bi se knedle kuvale na pari, a ne u vodi.

Nauljite đevđir i poređajte knedle slobodno u dva reda, pošto su nauljene. Zatvorite đevđir aluminijumskom folijom. Stavite ga iznad ključale vode i kuvajte 30 minuta, bez podizanja folije. Ako ste sipali malo vode, budite obazrivi i povremeno (sa rukavicom, da se ne opečete od pare) dolijete vodu  koja je isparila.

Nakon 30 minuta skinite foliju i pomoću dve kašike izvaditi knedle. Služite ih odmah.


*Od svežeg hleba koji teži oko 500g se dobije oko 370g suvog hleba. Možete kupiti već unapred isečen hleb, iseći ga na kocke dok je svež i poređati ga u pleh od rerne da se suši na vazduhu. Sušenje na sobnoj temperaturi traje 2 dana.

** ako planirate sos ili jelo sa ovim knedlama koje je slanije onda vam preporučujem da količinu soli smanjite i na nešto manje od ravne kašičice, ko voli može čak i prstohvat ili dva ako mu je sos baš pikantan i slan


KREMASTI SOS OD ŠAMPINJONA I SUVIH VRGANJA

400g šampinjona, listići
20g suvih vrganja
250ml tečne pavlake za kuvanje
1-2 kašičice gustina
so i biber

Suve vrganje prelite sa malo kipuće vode i ostaviti ih oko pola sata da se hidriraju. Izvadite ih iz tečnosti i naseckajte, a tečnost sačuvajte. Na malo putera i ulja spustite šampinjone, poklopiti i ostaviti ih da se prže dok ne puste vodu. Onda sklonite poklopac, dodajte vrganje i njihovu vodicu, pa ostaviti neotklopljeno da se krčka dok sva tečnost ne izvri. Skloniti sa vatre, dolijte tečnu pavlaku i gustin, pa vratiti na ringlu i mešajte dok se sos ne zgusne malo. Posolite i pobiberite po ukusu. 



SEMMELKNODEL - AUSTRIAN  BREAD DUMPLINGS COOKED IN STEAM


I got this recipe from my uncle who lives in Austria. His family is unanimous that his recipe that he got decades ago from an Austrian lady is the best, since most of the recipes call for cooking of the dumplings in water, but this one calls for cooking them in steam. It makes all the difference.

200g of dry bread, cubed 
2 eggs, lightly beaten
1 even teaspoon of salt
fresh parsley leaves, chopped
340ml hot milk

Mix together eggs, milk, salt and parsley and pour over the bread. Lightly work with hands. The crust should in some places stay dry, it is better that way. With well oiled hands form 10 balls and place them on the oiled plate. Place the dumplings in a colinder that you have oiled. Place the colinder over a large pot that you have filled witha an inch or so of water. The dumplings will cook in the steam so it is important that the boiling water does not touch the bottom of your colinder. Cover with colinder tightly with aluminume foil. Place over the pot and cook for 30 minutes. Meke sure to add water if it evaporates during cooking. Serve warm.


DRY PORCINI AND BUTTON MUSHROOM CREAMY SAUCE


400g button mushrooms, sliced
20g dry porcini, soaaked in hot water
250ml cream
1-2 teaspoons of corn starch

Soak the porcini in hot water, almost a cup for around half an hour. Squeeze the water out and save it. Cut them up in long strips. On butter and oil fry the button mushrooms in a large pan covered with a lid until they let the excess moisture oui. Then uncover and add the porcini, their liquis and fry untill all of the liquid evaporates. Take of the stove nad add in the cream and corn staarch. Place back on the stove and cook until it thickens up a bit. Salt and pepper to taste.

33 коментара:

  1. Uh, ovo mora da je ukusno. Dopadaju mi se i knedle i sos.

    ОдговориИзбриши
  2. Moj sin je pre dve godine išao na košarkaški turnir u Prag. Na moje pitanje - kakva je bila hrana (naravno :-)), on, k'o iz topa, ispali - jeo sam neke grozne knedle, hrana ništa nije valjala :-) No, dobro, to je bila nekakva menza, smeštaj za decu, a ono što je meni zasmetalo - nisu se potrudili ni po jedno šareno jaje da im daju, a bio je Uskrs.
    Jela sam mnogo puta knedličke, što u Austriji, što u Nemačkoj, i potvrđujem da nisu grozne. Pre par dana sam jela bavarske knedle i bile su mi nekako masne, nisu me oduševile. Sve u svemu, probaću ove tvoje, po sastojcima (a i domaćici) sigurna sam da će mi se dopasti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, ako tvoje dete kaže da je hrana bila užasna onda mu verujem jer si ga naučila da jede sve. Ove su zaista jednostavne za pripremu ali se razlikuju od većine knedli i recepata na netu jer se kuvaju na pari, pa onako postanu bucmastije. Idealan način da se potroši stari hleb, ako neko ne voli poparu.

      Избриши
  3. Ovo je odlicno slano osvjezenje nakon dana i dana kolaca i slatkoga. Odlicna mi je ova ideja sa cjediljkom. Probati cu sigurno! sve izgleda jako ukusno..

    ОдговориИзбриши
  4. Uz divljač i pašticadu često radimo i zemrknedle (tako ih zovemo) i za to se priprema unaprijed jer u obzir dolaze samo par dana odstajale žemlje. obično ih kuham u kuhinjskoj krpi, ali vjerujem da su ovako divne. U svakom slučaju, izgledaju prekrasno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, te u kuhinjskoj krpi su mi poznate kao češke knedle i one dođu nešto nalik kobasici pa se onda seku. Ja sam koristila hleb koji je već isečen na kriške a sušio se na sobnoj temperaturi 2 dana.

      Избриши
    2. Da, hleb na slici nije onaj koji sam unapred sekla, jer sam ih baš danas ponovo pravila za gulaš, a pokazalo mi se kao najzgodnije koristiti taj unapred sečen hleb. Naravno svi ostaci starog hleba su super, ali se kod nas jede crni hleb i ništa se ne baca pa za ove recepte kupujem svež i sušim ga.

      Избриши
  5. Nemam taj đevđir, nikako da ga kupim. Jedina mana ovih knedli što bi se morale bar dan unaprijed planirati da se naprave a meni svi planovi propadnu. Tako kad isplaniram jelovnik za tri dana (za više se ne usuđujem) sve se poremeti.
    Možda mi je promaklo, koliko knedli po porciji?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ja obično kupim hleb kao što sam već navela u komentaru kod Katarine već isečen i sušim ga, pa onda imam veću količinu koju čuvam u kesi.

      500g svežeg hleba daje oko 370g suvih kockica.

      Količina po osobi je relativna. Recimo 3 knedle po osobi.

      Избриши
    2. Ja stalno imam starog osušenog hljeba koji meljem u prezle kad nakupim dovoljno, može li taj, nije sječen u kockice ali mogao bi se izlomiti? Može jedini problem biti što ja to nekad sušim na vazduhu a nekad u rerni pa ne mogu da razlikujem koji je koji. I da, nekad se desi da je suvlji i od dvopeka.

      Избриши
    3. Vela ovaj hleb na slici je stari osušeni, komadi, koje sam naknadno sekla i lomila. naravno da može. Ako je sušen rerni a da nije zagoreo njemu će samo trebati mrva više mleka. Kad sipaš tečnost i izmuljaš rukama hleb treba da upije sve ali korica na nekim mestima treba da ostane samo blago namočena. nema viška mleka koji pluta preko hleba, a kad formiraš kugle i stisneš ih malo nema mleka koje se cedi.

      Избриши
  6. Savršen dodatak jelu, čak mislim da bi ih i svojoj djeci mogla 'podvaliti', jaako mi se sviđaju

    ОдговориИзбриши
  7. moj je otata rodjen u becu, a omama je radila najbolje knedle na svijetu uz divljac na lovacki...ne znam jesu li bile kuhane na pari il ne...ali...nekad se stvarno dobro jelo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može li onda neki originalni bečki recept na blogu kod tebe da dođe u obzir. Nešto iz porodične kujne?

      Избриши
  8. Odlicno za iskoristiti 'ostatke', ai ne izgleda lose!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, volela bi da vidim i tvoje recepte za knedle jer si tamo živela. Oni ih imaju milion a ja znam samo nekoliko varijanti.

      Избриши
  9. Obožavam ove knedle! Pravim nešto slično uz veggie gulaše.
    Moram probati i ovu varijantu.

    ОдговориИзбриши
  10. i ja ih obožavam :)
    to je jedno od jela iz mog djetinjstva, radila ih je baka, radi ih mama a i ja ih pravim, ne toliko često koliko ih volim ;)

    ОдговориИзбриши
  11. Neki dan sam radila knedle od kruha po receptu na Dunjinom blogu, ove su nešto drugačije i svakako mi je interesantno ovo kuhanje na pari. Kruh rijetko kupujem,a kada ga ispečem odvojim dio koji kasnije iskoristim za knedle.

    ОдговориИзбриши
  12. Danas je kupljen beli hleb, specijalno za ove knedle, susi se, pa ih za dan, dva spremam! Do sada sam ih kuvala, od ostataka integralnog ili heljdinog hleba, tako da me bas interesuje kako ce ove izgledati.
    Javljam utiske za koji dan,
    pozdrav, Sanja

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, ako si ih pravila onda znaš šta da očekuješ. Ne znam kakve su od integralnog hleba i heljdinog. Verovatno bi bile gnjecavije, a sa belim možda malo slađe. Javii utiske. Mogu se čak podgrevati i u mikrotalasnoj i stajati u frižideru danima.

      Избриши
    2. Pa najvise me i privlaci da isprobam ovo sa kuvanjem na pari, jer se pri dosadasnjem klasicnom kuvanju u vodi ustvari natope vodom i onda ta voda stalno izlazi iz njih, bez obzira sto se maksimalno trudim da ih dobro ocedim. Onda malo gube i na ukusu, pa su mi spolja kao stalno nesto mekane, a iznutra tvrdje i tako u krug... A bas volim da ih spremam kao prilog, sutra ce im drustvo praviti braon sampinjoni.
      S.

      Избриши
    3. Jelena, ovo je sjajno ispalo!!! Od sada samo ovako pravim, mada cu sledeci put napraviti od ostataka hleba koji sami pecemo, pa cemo videti koja nam se varijanta vise dopada. Bas sam se iznenadila kada sam podigla foliju, koliko su narasle. Imala sam domaca jaja iz Banata i mleko 3,8%, tako da pretpostavljam da je i to doprinelo ovom kremastom ukusu. Zlatnozutoj boji je definitivno doprinelo.
      Hvala!!!
      S.

      Избриши
    4. Sanja, e baš mi je drago. Sad kad znaš koliko hleb treba da bude natopljen možeš da radiš i sa hlebom sušenim u rerni. Meni je stric pokazao da je sipao jednu veću šolju pa je trebalo eksperimentisati kod kuće koliko je to tačno da bi recept bio precizan. Lepo se drže i u frižideru danima. Ja ih čak podgrevam u mikrotalasnoj. Malo topivog sira u centru i savršeno.

      Избриши
  13. Jako volim semlknedle i ovako kuhane na pari a još su mi bolje pečene pokraj piceka. Dobro onda to nisu knedle ali ipak je fino.

    ОдговориИзбриши
  14. Kako sam propustila ovaj post?
    Jako volim ovakve priloge. Ja sam pravila po receptu iz Sale&Pepe, nesto slicno, ali kuva se kao rolna, u vodi, umotano u papir za pecenje. Odlicno bude... Probacu i ovako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam tvoj receptić. Mislim da su to češke knedle, kuvaju se kao kobasica u krpi ili papiru. I one su sjajne.

      Избриши
  15. kad god odem u inostranstvo , prvo šta probam to su knedle uz njih tafelšpic i sos po želji i uživanju nema kraja . Genijalno si napravila !

    ОдговориИзбриши
  16. Predivno izgledaju te knedle, moram ih uskoro napraviti po ovom receptu;)

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман13. март 2014. 15:13

    Nekada davno, živela sam u Beču. Bilo je tada gotovih knedli upakovanih u kesice koje idu direktno u vodu (kao onaj pirinač koji se kuva u kesici). Po potrebi ubaciš par knedli sa sve kesicom u vodu, skuvaš, otvoriš kesicu i uživaš. Velika pomoć zaposlenoj ženi.

    ОдговориИзбриши
  18. Ovo ti je odličnom bas mo uzivali

    ОдговориИзбриши
  19. Ovo su najbolje knedle kojima se uvijek vracam

    ОдговориИзбриши