среда, 20. јун 2012.

SLATKI KUPUS (ZA ONE KOJI GA NE VOLE)

Kad odrastete i postanete glavni šef u sopstvenoj kuhinji onda imate priliku da izbacite sva ona jela koja niste voleli kao mali, na koja ste se mrštili i na samu pomisao. E, tako je sa slatkim kupusom kod nas. Jednostavno, bez mnogo razmišljanja on je izbačen iz naše  kuhinje i tako je to trajalo godinama, dok šef u meni nije proradio i pomislio da bi ovo zdravo jelo puno vitamina trebalo vratiti u kuhinju, ali u sasvim novom ruhu. Kupus oplemenjen dodatkom povrća, taman toliko da se izbalansira njegov dominantni ukus, na malo masnoće sa dodatkom pirinča i na kraju limunovog soka (i pavlake po želji) je ponovo osvanuo u našoj kući.  Celer i limunov sok su uradili svoje. Mogu vam reći da sam ga spremala dva puta ovog meseca i shvatila, da nema te stvari koja se ne može jesti, samo da se spremi na adekvatan način. Doduše, ja se i dalje mučim sa jagnjetinom, ovčetinom, jaretinom...jer ne mogu da podnesem miris, ali svaki put uredno probam i pomislim da mi se možda čulo ukusa i mirisa promenilo, ali to se još nije desilo. Zavidim onima koji tako slasno uživaju u jagnjetini pod sačem, a ja onako čežnjivo gledam.

Uživajte u novim kreacijama ovog lepog, zdravog i jeftinog povrća dok su nam pijace pune i napravite vašu kreaciju ovog klasičnog jela.




SLATKI KUPUS 

1 manja glavica crnog luka, rebarca
400g belog mesa, kockice
2 šargarepe, sitno rendane
2 šargarepe, krugovi
pola manje glavice celera, kockice
1 stabljika celera, rebarca
so, bibre, origano, bosiljak, kim
pola glavice kupusa, krupnije froncle
10 većih cherry paradajza ili 1 veći paradajz
50g pirinča okruglog zrna
suvi začin i so
svež peršunov list
limunov sok
pavlaka, po želji


Na malo vrelog ulja spustite luk, piletinu, šargarepu, celer, pa odmah dodajte kim, origano, bosiljak, biber i so. Pržite i mešajte konstantno nekoliko minuta. Dodajte oko 200ml vode. Spustite kupus sa paradajzom koji ste isekli na manje komade (cherry na pola). Poklopite i ostavite da kupus splasne u svojoj pari. Promešajte i onoliko vode koliko je potrebno da kupus malo ogrezne. Krčkajte dok povrće ne omekša malo. Dolijte još vode, pustite da baci ključ, pa spustite pirinač i kuvajte dok on ne bude gotov. Naštimajte ukus suvim začinom i solju. Na kraju dodajte svež peršunov list. 

Pre serviranja sipajte limunov sok, a ko voli može sebi da doda i kiselu pavlaku direktno u jelo.




FRESH SUMMER CABBAGE, VEGGIE AND CHICKEN STEW

1 small onion - sliced
400g chicken breast - small cubes
2 finely shredded carrot
2 carrots - sliced
handful of celery root - diced
1 celery stalk - sliced
salt, pepper, oregano, basil, caraway
half a head of cabbage - cut into long strips
1 large tomato or 10 cherry tomatoes
50g rice
salt and a stock cube
fresh parsley leaves
lemon juice
sour cream


In a large pot sizzle a small amount of oil, just enough to cover the pot and drop in the onion, chicken, carrots, celery with the seasoning- basil, oregano, caraway, salt and pepper. Stir constantly for a couple of minutes. Add in around 200ml of water and place all of the cabbage in with tomatoes sliced into smaller chinks. Cover with the lid and let the cabbage cook in the steam and reduce. Stir and add in some more water, but not too much and let cook until the veggies are done but not overcooked. Ten minutes before they are done add in the rice and stir for a while so it does not stick to the bottom. Add in the stock cube, and let simmer. Take of the stove and add in lots of fresh parsley and salt to taste. Before serving add in the lemon juice. Serve with sour cream if you like,


40 коментара:

  1. Kod nas je kupus na meniju najčešće kao salata, sirovi i obožavam ga tako. Kuhanog, točnije dinstanog ne volim i mogu ga pojesti u vrlo malim količinama. Imaš pravo, nema tog jela koje se ne može pojesti i zavoljeti ako je spremljeno na adekvatan način. Zato pozdravljam tvoju kombinaciju, divno mi zvuči Jelena :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada davno kod nas je kružio recept za neku kupus djetu. Nešto nalik ovome (bez pirinča) što jedeš danima u količini koja ti odgovara. Tu sam već trećeg dana obustavila bilo kakav unos istog jela i prešaltala se na banane koje su bile na meniju. To je bila prva i poslednaj djeta bilo koje vrste koja mi je zgadila kupus, a od tad se isključivo pridržavam balansirane ishrane kod smanjenja kilograma.

      Избриши
  2. Jel mogu da se upisem u "neprijatelja slatkog kupusa"..? Koliko god volim kiseo kupus, sladak bas ne volim...spada u red retkih stvari koje mi se ne dopadaju...ali, imas apsolutno pravo...covek treba da pronadje nacinan koji ce nesto da spremi ili neki sastojak vise koji ce da ga ublazi...Ova tvoja varijanta jako lepo deluje...
    A sto se tice jagnjetine...zvanicno te pozivam na veceru kod mene kuci prvom prilikom kada budes dosla u Rim...ovde se kao jagnje prodaje nesto sto je malo vece od zeca ili macke i, veruj mi...nikakav tezak miris nema, jednostavno je bozanstveno...naravno da jagnje koje je tesko 12 il 15 kg ima jaci miris...!
    Secam se pre 20 godina kada sam dosla u Rim...odem ja kod kasapina i trazim mu jagnjecu plecku (moja mama j euvek dinstala jagnjecu plecku i ta plecka je zauzimala jednu poveliku serpu koja je cak i izlazila sa ringle koliko je bila velika...i tom pleckom se moglo prehraniti dosta ljudi)posto sam pozvala 6 prijatelja na veceru...+ nas dvoje...kasapin ljubazno kaze samo trenutak Signora i posle pola minuta se pojavi sa necim velikim kao karabatak...! Eto, takvi su jaganjci koji se ovde prodaju...!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Rim na jagnjetinu, e da znaš da bi zbog toga mogla da je zavolim pa makar jela za štipaljkom na nosu. Da, meni j prosto fascinantno kako se meso na različite načine obrađuje, prodaje, peče i servira u različitim zemljama iako se pođe od iste životinje. U Beču sam jela najlepšu prasetinu u životu, (nisam ljubitelj iste) ali to je bilo nešto famozno što ne liči na prasetinu. Mi se hvalimo da imamo nabolje meso na svetu ali ima i bolje.

      Избриши
    2. Mi se uopste kao narod hvalimo...ali to je vec posebna prica...!
      Cekam te u Rimu...a stipaljku kuca nudi...!

      Избриши
  3. Ja sam vatrena obozavateljica kupusa (i luka, prava dama:)), ovo mi malo lici na kalju i sigurno je odlicno!
    P.S.
    Kako je bilo na Adi? Kada ce neko postaviti izvjestaj???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za početak evo jednog izveštaja
      http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2012/06/slatki-kupus-za-one-koji-ga-ne-vole.html

      Избриши
  4. Kod nas se sladki kupus dosta sprema. Danas me kod kuće več čeka umak od sladkog kupusa i pire krumpir :) Mi ga zaista volimo.

    ОдговориИзбриши
  5. I ja sam tako sa kupusom kao ti:) Potpuno sam ga izbrisala sa menija:)
    Daću mu šansu u novom ruhu pa da proverim kako sa njim stojim:)

    ОдговориИзбриши
  6. Kupus ili slatko zelje (kako velimo ovdje) volim u svim varijantama, oduvijek. U ove vruče dane radim prisiljeno zelje, ali i ova mesna varijanta mmmmmmmmmm nije za odbaciti.

    ОдговориИзбриши
  7. Ja volim kupus ali ga vole i ovi moji žderomiri, najčešće u obliku "lonca". Međutim ovdje sam probala i kupus na lešo s krumpirom i to onaj kupus kod kojega su još vanjski listovi jako tamni. Zovu ga crni kupus.Moram priznati da mi se i taj jako sviđa.
    Što se tiče janjetine, ovčetine, možda te mogu razumjeti. Ja je volim ali, mm ne da ni primirisati u našoj kući. To njemu smrdi pa smrdi. I, šta'š? Da možda probaš janjetinu s mentom i to dosta mente, timijana isl.?!
    Naravno da mi se sviđa i ova tvoja varijanta kupusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jagnjetinu moram spremiti, zbog drugih, jer je greh da oni ispaštaju jer se meni ne dopada. Treba iskoristiti kupus dok je još mlad, donekle mlad pošto je taj već prošao, a onaj kasnije nije kao ovaj.

      Избриши
  8. Haha, super naslov. Meni ovo zvuči odlično. Celer i limun - pun pogodak, svaka čast na osećaju.

    ОдговориИзбриши
  9. Kupus,povrce koje se jede tjekom cijele godine u svim oblicima..kuhano,dinstano ,zapeceno,na salatu...obozavam ga,cak i korjen pojedem :D
    No nikada nisam probala kombinaciju sa pilecim mesom..ne znam zasto,nekako mi je piletina previse njezna za kiseli kupus a slatki pak jedem kao corbicu ili samo na leso ili salatu..bas si me sada golicnula da probam ali ne znam kako ce moji to prihvatiti jer djeca vole vise kiseli kupus od slatkog,taj jedu samo kao salatu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, ovo sa pilećim mesom je nastalo kao pokušaj jedne light varijante. Išlo bi ovde i svinjsko meso, ali nemasno onako one duge froncle od buta kao za kinesku hranu, možda i bolje. Probaj da im poturiš i nemoj reći da je kupus glavni glumac.

      Избриши
  10. Ja kupus obozavam i pravim ga na sve nacine, cak samo skuhan u vodi, iscjedjen, posut maslinovim uljem i zacinima. Ovakva jela su mi posebno draga sa raznim povrcem. Divno izgleda. Kupus je zdrava, jeftina, pristupacna namirnica, ne deblja i svi bi ga trebali jesti bar jednom u sedmici, narocito sad u sezoni mladog.
    Divan recept, Jelena, sjeticu ga se kad sljedeci put bude kupus za rucak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tačno tako, a ovaj recept dozvoljava sve moguće sezonske varijacije, samo da se ne kuva u puno vode da nije kao supa.

      Избриши
  11. Ja sam kupus jela kao mala ali sam se valjda "prejela" pa sam ga prestala jesti (mama ga je svake zime forsirala do besvesti...) ali mogu ga pojesti s vremena na vreme... tvoja kombinacija mi zvuči baš fino i mislim da bi mi pripremljen na ovaj način jako prijao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olivera, ako neko sprema zdravo onda si to ti. Ti si moj uzor kako meni treba da izgleda!

      Избриши
  12. Sladak kupus sa teletinom i svezim hlebom je nesto sto sam obozavala sve do pre par godina kada vise nisam mogla da ga jedem... kao sto vidis kod mene je obrnuto. Vrlo smela kombinacija... limun i pirinac, nikad mi ne bi palo na pamet. Pozdrav. Ivana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, ja u podvarak dodajem malo pirinča pa mi to nije strano. Doduše, i limun trpam svuda.

      Избриши
  13. Volim slatki kupus i povremeno ga i sama pripremim, uvijek sam ga i voljela jer ga je moja mama odlično pripremala..
    Sviđa mi se i ova tvoja varijanta , toliko zdrava i puna vitamina u ovom brzom vremenu kad se sve više jede brza hrana, a ovakva zdrava izostavlja!..
    Pozdrav Jelena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nado, kako god da ga ljudi spremaju meni jednostavno nije odgovarao, naročito ako neko dodaje slatku alevu papriku. Još kad vidim mast da pluta po njemu, joj. Ne samo da je zdravo jelo već je i jeftino.

      Избриши
  14. Da znaš da ću probati i na ovaj tvoj način, jer odlično izgleda.
    Kod mene ti je obrnuta situacija: ja sam neke stvari počela da jedem od kada kuvam (npr. dok sam bila kod mame, punjene paprike i punjene tikvice su se kod mene svodile na isto - jela sam samo punjenje, a sada jedem sve redom). Ali ukusi se menjaju, treba dati šansu jelima, potpuno si u pravu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, dodaj šta voliš ali celer (ako ga voliš) je taj koji i u manjoj količini nekako poklopi kupus, a pirinač je u tako malojkoličini sasvim dovoljan. Mogu ovde i tikvice da idu.

      Избриши
  15. Ja ga volim i u varivo od svjezeg obavezno dodajem malo limunovog soka ili sirceta.
    Bravo za tebe sto pokusavas da ga zavolis!

    ОдговориИзбриши
  16. tako je, puno toga sam izbacila od kada sama kuham,
    kupus slatki kod mene prolazi samo kao salata

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, daj mu još jednu šansu, nije on jadan kriv što ga mi uvek isto kuvamo.;)

      Избриши
  17. Ja sam ta koja ga ne volim i potpuno sam ga izbacila iz kuhinje. :) U stvari termicki obradjen kupus u svakom obliku. Ali ponekad pomislim da bih mu mogla dati drugu sansu... Ne znam... Samo kad se setim kako nas je mama terala da ga jedemo... :)

    ОдговориИзбриши
  18. Od kada sam ja šef ja sam izbacila fileke uparvo iz razloga što ne mogu podnjeti njihov miris. zelje super izgleda.

    ОдговориИзбриши
  19. sviđa mi se tvoj način pripreme svakako za isprobati!

    ОдговориИзбриши
  20. Kod mene je situacija obrnuta. Mnogo volim sladak kupus i to bez prevelikog dodavanja drugog povrca. Da budem iskrena nikada mi ne bi palo na pamet sa piletinom da ga spremim i da dodam pirinac. Znam da pirinac ide u podvarak, dodajem ga u corbu a vidis, mozda probam i u ovako spremljen kupus da ubacim malo. Zanimljiv recept.

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман23. јун 2012. 22:43

    razloga zašto sam sama počela kuhati je baš taj da si prilagodim neka jela, na taj način sam i sama otkrila neka jela koja nisam jela prije, ali uz neke promjene sam ih počela redovito konzumirati
    slatki kupus jedem kao salatu, pretežno ili sa krpicama, na ovakav način je vrlo zanimljiv i vjerujem da bi mi bio ukusan
    na žalost ni ja ne podnosim miris janjetine i ovčetine te ih još nisam uspjela prilagoditi prema svojem ukusu, ali još istražujem i vjerujem da ću naći način kako da to promijenim

    ОдговориИзбриши
  22. Bokić! Evo me k tebi nakon dugo vremena, pa ravno u kupus!
    Kojeg volim u pravilu na sve načine, a odnedavno ga konačno i Timna jede.
    Pratim, pročitam, samo se rijetko javljam. Ne znam jeli se to samo meni vrijeme zgusnulo ili sam ja nešto posebno lijena i neorganizirana, ali jednostavno mi ne uspijeva sve što bih željela.
    Drago mi je i lijepo vidjeti svaki novi post i svako novo Mezze, napravile ste djevojke izvanredan posao, svaka čast, a posebno mi je lijepo vidjeti kad se okupite i nadam se da će mi po obećanom, još kojiput u životu i uspjeti pridružiti vam se! :)

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман29. јун 2012. 13:23

    pozdrav prvoj sljedbenici na mom blogu :) odlično si složila kupus, da ti pravo kažem nisam neki obožavatelj, ali tebi bi na ručak došla! pozdrav

    ОдговориИзбриши
  24. Jao Jeco, sto ti je dobar kupus. Konacno i ja mogu da ga jedem posle ovog tvog recepta. Jagnjetinu nisam volela dok moj muz nije nabavio crepulju u Srbiji i napravio predivnu jagnjetinu pod sacem. Ovde u Sidneju imaju jagnjetinu koja nije bas ista kao nasa (jak ukus) ali moj muz je nasao nacina da je pre pecenja lepo marinara u mleku i zacinima. Prste da polizes. U pravu si kada kazes da ukus jela mozes uvek da prilagodis sebi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam jagnjetinu probala i uvek je probam misleći da ću je zavoleti, ali šipak. Osetim miris i stoji mi u grlo pa to ti je. Znaš, meni se čini da ja sve voli da jedem ali onda kada odem u drugu kuću i probam nešto vidim da i nije baš tako, i da sam navikla na moju kuhinju. Važno je i probati a naročito malo deci ponuditi sve. Ja sam kao dete jela lignje, žablje batake probala, bele bubrege, crevca na žaru jela na metar i bubrege...jer se to najnormalnije jelo kod moje mame, i sada sve to volim.

      Избриши