четвртак, 1. март 2012.

BAVARSKE PERECE

Bavarske perece su već duže vreme standardni deo mog kulinarskog repertoara. Bavarske kifle pravim po ovom receptu, ali sam recept za perece zamenila Džoli recepturom koju je ona dobila od vlasnika pekare nemačkog porekla na Novom Zelandu. Pecivo kuvano, pa pečeno, jednom rečju savršeno. 

U receptu postoji trik sa stavljanjem formiranog i nekuvanog testa u frižider da se odmori pre kuvanja, što znatno olakšava posao, jer ukoliko niste izuzetno vešti, i nemate rešetku sa kojom možete da spuštate perece u ključalu vodu, a pride želite još i da su vam perece veće, male su šanse da vam ispadnu savršene. Ovako one u frižideru očvrsnu, pa lakše baratate sa njima prilikom kuvanja. 




Ja sam ih pravila nebrojeno puta, pa sam vremenom pojednostavila i skratila recept, a da je konačni proizvod ostrao isti. Kvasac bez dizanja i puter koji se odmah dodaje u testo olakšavaju pripremu. Preporučujem vam da uživate u njima sa Vajkremom, krem maslacem ili Philadelphia krem sirom.



BAVARSKE PERECE

TESTO
600g mekog belog brašna (još 100 za kasnije)
10g suvog kvasca
2 kašičice šećera
2 ravne kašičice soli
300ml tople vode
60g kockica putera sobne temperature

KUVANJE
40g sode bikarbone
1 litar vode

POSIPANJE
krupna morska so


U veliku šerpu sipati dve trećine brašna, pa dodati sve ostale sastojke (kvasac, šećer, so, puter u listićima, i vodu). Pomešati, pa postepeno dodati ostatak brašna i zamesiti glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da se odmara 60 minuta.

Testo premesiti, oblikovati ga kao valjak, pa iseći na 8 delova shodno veličini perece koju želite. Od svakog dela rolati na radnoj površini pantljike, pa formirati perecu. Najlepše je kad su krajevi najtanji, a centar pantljike ima trbuščić. Tanjite od centra ka periferiji sve tanje i tanje. Moje su bile dužine oko 55cm. Stavite ih na poslužavnik (2 poslužavnika) koji ste obložili papirom za pečenje i onda sa sve poslužavnikom u frižider na 60 minuta.

Staviti vodu da provri u šerpici koja je malo veća od vaše perece, pa dodati sodu bikarbonu. Spuštati perece i kuvati ih u kipućoj vodi oko 30 sekundi jednu po jednu. Spremite dva pleha od rerne obložena papirom za pečenje jer samo 4 stanu u jedan pleh. Složiti prvu turu u pleh. Napraviti duži rez uzdužno na debeljuškastom kraju, da izgledaju kao da su raspuknute. Posuti krupnu morsku so preko svake. Peći na 200 stepeni oko 15-20 minuta. Ispeći drugu turu.



BAVARIAN PRETZELS
DOUGH
600g flour and around 100g more for later
10g active dry yeast
2 teaspoons of sugar
2 teaspoons of salt
300ml warm water
60g butter room temperature

ADDITIONAL
40g baking soda
1 liter of water
coarse sea salt

Place two thirds of the flour in a large pot and add the yeast, sugar, salt, butter cut into smaller chunks and water and mix with hands. Add in the rest of the flour and knead so you get a nice elastic dough that does not stick to your fingers. leave the dough to rest for 60 minutes. Knead again the dough and form in the shape of the sausage. Cut into 8 equal parts and rolling on the work surface form a large string that gets thinner as you reach the ends of it. It should be the widest in the center. My string of dough was around 55cm in length. Form the pretzels like in the picture. Put them in the fridge for 60 minutes on a tray that you have lined with baking paper. After that time bring a liter of water in a small pot to a boil. Add in the baking powder. Drop in one pretzel at a time in the boiling water and cook for around 30 seconds. Take out and place them in the oven tray that you have lined with baking paper. Make few slits with a knife along the largest part of the pretzel. Sprinkle coarse sea salt on top and bake for 15-20 minutes at 200 degrees Celsius. This is enough for 2 oven trays.


51 коментар:

  1. Od svih bavarskih peciva koje sam viđala po domaćim blogovima, ove tvoje perece su najbliže originalu. Ja nikad nisam probala da ih pravim, imam u svakoj pekari i samoposluzi, a čak i zamrznute koje se samo ispeku u rerni mogu da se kupe i odlične su.
    Ne znam da li su na ukusu iste kao ove nemačke (namerno ne kažem bavarske jer je pereca specijalitet cele južne Nemačke, a ja sam badenski lokal-patriota) - pretpostavljam da su slične, ali mogu da ti kažem po čemu se vizuelno razlikuju. Prvo, ovde kod nas se pereca pre pečenja raseče uzduž po ovom najdebljem delu. Ne znam da li bi to sprečilo nastanak svih pukotina na površini, jer vidim da ih ima i po užim delovima perece, a kao što rekoh, nikad nisam pravila, pa nemam reper.
    Drugo, nakon što se uvrnu, tanji krajevi se ne podvlače ispod perece nego preko. :)
    Treće, za perece postoji specijalna krupna so koju ćeš sigurno moći da kupiš u Beču. Nije reč o krupnoj morskoj soli - pre bih rekla da je neki varijetet obične soli, samo u krupnijim kristalima, a od morske soli se vizuelno razlikuju po tome što su beli a ne providni.
    Cena im varira od četrdesetak centi u Aldiju, preko 60-65 centi u normalnoj pekari do jednog eura po štandovima na železničkim stanicama. I uglavnom se jedu samo s puterom koji se maže tako što se debeli deo perece preseče, pa se namaže i poklopi kao sendvič.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Deana, ja sam ti pravi zaljubljenik kuvanog peciva pa su mi sve dobre a informacije iz prve ruke su dragocene. Probala sam američke, koje su sjajne i oni ih jedu sa nekim umakom od vrelog senfa. Ovo su bili prvi pokušaji pravljenja pa nisam tako duboko rezala, a kasnije, u pravu si, kad ih zasečeš malo više onda ne pucaju po površini, ali to ne umanjuje njihov ukus. Videću za tu so, sigurno je specijalna. Znam da se one kupaju u rastvoru NaOH ili nečemu sličnom za onu tamnu tamnu boju ali sa tim se ne bi šalila, a soda bikarbona je samo zamena ali odlična.

      Избриши
    2. ps Tanji krajevi preko, to pamtim za sledeći put. Meni je nekako bilo logičnije da mi se ne odlepe da ih lepo ćušnem ispod. ;)

      Избриши
    3. Mislim da se i ovde koristi rastvor sode bikarbone za kuvanje. Oni to zovu Natron-Lauge. A so se zove baš Brezelsalz (breclzalc se čita). Čisto da znaš šta da tražiš, ako budeš kupovala u Austriji.

      Избриши
    4. Sad sam pogledala natronlauge i to jeste NaOH, natrijum hidroksid ili kaustična soda, živa soda ili kamena soda, a soda bikarbona je NaHCO3, a to je već nešto sasvim drugo što možemo bezopasno u kuhinji koristiti. Beležim, breclzalc. Hvala!

      Избриши
  2. Lepo se provedi u Becu i nauzivaj se u minjoncicima :)

    Divne su ti perece!

    ОдговориИзбриши
  3. moram ovo da probam.. ovih dana su svi u kuci ludi za bavarskim rol virslama, pravim ih bar jednom nedeljno, sad mogu i perece da ubacim kao alternativu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad nisam probala bavarske rol viršle. Pošto se viršle kuvaju onda mi je logično da namotaš lepo pa kuvaš sa viršlama. Moram da probam, sad si me zaintrigirala.

      Избриши
  4. Fantastično kao i uvek. Divim se tvom strpljenju da tako dobro i pedantno uradiš peciva, doduše i sve ostalo:-)))

    A sad o roze minjončićima. Možda se sećaš, ’Gradska poslatičarnica’ dok je postojala je pravila ’Rum ’minjone’, onako veće roze sa zrnom suvog grožđa na vrhu. Oni su imali taj fantastičan punč ukus. Probala razne recepte ali nikad nisam dobila taj ukus. Verovatno je fora, između ostalog, u testu za minjone. Imam negde par linkova, mislim po merama da su to profesionalke te žene. Ako te zanima mogu da potražim i da ti pošaljem.

    Nije mi namera da ih poredim sa ovim koje želiš da probaš, već me je njihov izgled i presek, podsetio na te koje sam nekad mnogo volela.

    Sretan vam put i divno se provedite. Očekujem kasnije post o tom putovanju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, Deana mi je rekla da postoji i poslastičarnica u Bgd. gde se prodavaju samo niako da odem da vidim. Kad budeš imala vremena ako ti dođe pod ruku pošalji mi receptić na mail. Kad se svrtim i podsetim ukusa u Beču moram da ih napravim.

      Избриши
  5. Predivno si nam ovo pripremila i prikazala, ja ne vjerujem da bih znala ovako nesto napraviti.

    Drago mi je da ides u Bec, provedi se lijepo, ali da znas da ce nedostajati ovo druzenje. Do sljedeceg posta sve najbolje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gordana, nadam se da je dozvoljeno fotkanje po poslastičarnicama ako kolači ne nestanu pre nego što škljocnem.

      Избриши
  6. Анониман1. март 2012. 19:53

    Prekrasno izgledaju, još samo čaša pive i to je to! Sve pohvale Jelena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zondra, ja uz njih pijem čašu hladnog jogurta a pivo, za ljubitelje piva naravno.

      Избриши
  7. Jelena, ti si savladala ova kuhana tijesta, odlično ti ide i ovo izgleda kao original, svaka čast! Ja ih još nisam nikada radila a toliko sam puta htjela (kao što mnogo toga želim) :)
    Što se tiče Beča, jako mi je drago čuti da ideš. Bila sam prošlu godinu i uživala. Znam da ćeš se osjećati kao u slastičarskom raju :) Demel je skup, ali sigurna sam da to neće umanjiti doživljaj :) Uživaj, a ja već jedva čekam da nam se vratiš s fotkama :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, verovala ili ne ovo su slike onih pereca koje sam nosila na blog okupljanje ali tek sada objavljujem post. Ovo je moj treći put u Beču ali ovoga puta sa osvrtom na poslastice jer ste me svi vi navukli na gastro užitke sa vaših putovanja pa sam ovoga puta lepo sve istražila i idem potkovana. Tamara, veruj mi gledala sam cene torti koje se kreću tamo od 3-5 evra, ni kod nas nije bolja situacija jer se u boljim poslastičarnicama cene penju i do 3.5 evra po parčetu torte, tako da platiti za ambijent i nešto autentično nije mnogo, a da ne pominjem razlike u platežnoj moći.

      Избриши
  8. Evo nakon što sam danas napravila bavarska peciva, ovaj post stiže u pravo vrijeme. Dobro kaže Zondra, fali još samo čaša pive, tako da ću peciva isprobati za neko druženje.
    Lijepo se provedi u Beču i nauživaj se u kolačima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara! Sad kad si videla kako se barata sa kuvanim pecivom odma da se baciš na ove lepotice. Nisam bila pametna pa smršala koje kilo pre puta, ali šta da se radi.

      Избриши
  9. A da, secam se ovih pereca :)
    Lep provod u Becu ti zelim i ocekujem jedan dobar gastro izvestaj!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To su one sa skupa, a vi ste ih lepše fotografisale. Vi ste me navukle na fotografisanje hrane, a da nije bloga ne bi ni sela lepo da proučim sva slatka mesta koja Beč nudi. Šteta što nemam profi aparat i tebe da fotkaš.

      Избриши
  10. Savrsene perece...Ocekujemo dobre fotke iz Beca!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna. Za dobre fotke ne znam baš, ali da mi je da povedem ove divne cure sa blogova što krasno fotografišu pa da bude kako treba.

      Избриши
  11. Secam se svih pohvala ovim perecama sa okupljanja. Planiram ih napraviti, ali moram prepisati recept najpre, a to uvek zaboravim...
    Lepo se provedi i uzivaj u Becu!!! Nadam se da ce te pratiti lepo vreme.

    ОдговориИзбриши
  12. Jeco, srećan put i lepo se provedi. Mi ćemo u tvom odsustvu grickati ove tvoje prelepe pereca. :)

    ОдговориИзбриши
  13. Jelena, jednom riječju, ove perece u tvojoj izvedbi, kao i sve ostalo (s posebnim naglaskom na peciva), jednostavno obožavam. Ne znam kako ti uspijeva, ali ti od običnog peciva sve pretvoriš u pravu čaroliju! Pospremam receptić!
    Želim ti da se predivno provedeš u Beču, uživaj i nadam se punom i iscrpnom izvještaju, slikama, novim receptima i inspiracijama :)
    Sretan put draga :)

    ОдговориИзбриши
  14. jelena, prava si majstorica za kuhana tijesta :)
    sjećam se i ja pohvala za perece, a sjećam se i da si mi nedavno bas džolin recept preporučila. još nisam pravila ali sigurno hoću.

    uživaj u beču :)

    ОдговориИзбриши
  15. Pa gde me nadje? Danas popodne sam se vratila sa sluzbenog puta iz Lisabona, a letela sam preko Minhena. I u odlasku i u povratku sam MORALA da jedem bavarske perece i bas kazem koleginici da cu ih praviti cim se vratimo. I paf - recept! Hvala mnogo, skratila si mi potragu. Sto se tice rum minjona, imam neke varijacije na temu, pa ako ti se niko ne javi, javi se ti meni da tiv posaljem te recepte da probas.
    Blago tebi - ides u Bec... To mi je daleko najomiljeniji grad na svetu kome se uvek rado vracam i jedini u kome se osecam kao kod kuce. Uzivaj i za mene, popij jedan kapucino i pojedi tortu u Saher hotelu za mene (znam da je 'lebara, ali je ugodjaj nezamenljiv). Srecan put i lep provod ti zelim!

    ОдговориИзбриши
  16. Uhmmmmm looks delicious .. the form is very original, which passes good Sunday kisses Marimi

    ОдговориИзбриши
  17. Jelena pereci su ti ispali sjajni. Ja ih obozavam, ali ih nikad nisam pravila misleci da necu uspeti. To sto je ispucalo meni licno daje neke posebne cari jer je homemade!
    srecan put i fino se provedi!!!

    ОдговориИзбриши
  18. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  19. Oh otkad nisam jela "brece"...
    Super izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  20. Videla, probala, baš jednu sa te slike :) i jesu odlične! Jednom sam probala da pravim neko pecivo na temu bavarskog, ali nije bilo baš uspešno, jedino čega se jasno sećam je da ima puno petljanja sa tim kuvaj-peci... Tim pre, svaka čast na ovim pedantnim perecama!
    Lepo se provedi u Beču.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  21. Lepo se provedi, uzivaj i isprobaj sve minjoncice, a cekamo "full raport" kad se vratis!:)) Sto se tice tih roze minjona, ovako po izgledu rekla bih da se mogu napraviti od nekog prhkog testa, pa jedna kora izmrviti i natopiti rumom (ne znam da li u originalnim kolacicima ima ruma;), moglo bi se dodati malo maslaca, secera i cokolade, kasika-dve nekog finog pekmeza da to sve poveze, pa filovati izmedju dve korice (mozda bi se korice mogle napraviti i na poledjini pleha, prema nekom vec pozantom receptu)... eto, samo malo za ideju.:))
    A ti si vec majstorica za peciva, ove perece pozelis odmah da gricnes!:D

    ОдговориИзбриши
  22. Jelena zbilja si majstor za tijesta i peciva i ove perece su ti odlične ! A kako tek izgledaju, baš onako pravo, originalno !
    Vjerujem da sada već uživaš u Beču i jako mi je drago da si u tom divnom gradu i da ćeš ostvariti želje koje imaš. Uživaj i lijepo se provedi !

    ОдговориИзбриши
  23. Jelena, pogledaj ovaj recept: http://stresscake.wordpress.com/2010/03/21/one-of-my-favorite-things-pretzel-rolls/

    Ona je pravila kao zemičke, ali isto je testo i princip za perece. Ovo je vizuelno najsličnije originalu. Pa možda ti da poneku ideju kad sledeći put budeš pravila. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  24. Upravo sam izvukla drugu turu iz rerne - san snova su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si probala original pa možeš da uporediš.Nešto sam razmišljala o tom pucanju i verovatno da je to posledica što stoje u frižideru pa im s ekorica stvrdne, pa onda ih kuvaš pa moraju i napući. Pravila sam ranije bez frižidera ali teško se barata sa njima ako nemaš onu rešetku na kojoj ih spuštatš i ogromnu šerpu, raspadnu se ako nisu male. Ja bi da napravim jednu džinovsku ali moram da osmislim metod kuvanja.

      Избриши
  25. Pravila, ispalo je preslano. Mislim da je dovoljan jedan prstohvat soli u testo.

    Elem: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/548604_10152333552695578_579476114_n.jpg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivo, lepo ti izgledaju. Ja inače volim slano, a sigurno da može da se smanji na 1 ravnu kašičicu ili da se stavi manje morske soli. Original recepta ne može da se otvorii da proverimo još jednom jer je blog zatvoren trenutno. Ja nekad preteram kad stavim morsku so, pa je onda samo pogrebem i skinem.

      Избриши
  26. Krasan recept! Ja sam ga tek sad uočila i to preko bloga od Opasne Zaposlene Žene ;-)
    Sreća naša da smo mi blogerice brbljave (ja se tek uhodavam), pa se prije ili kasnije pročuje za dobre recepte. Moram ovo probati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nado, ima toliko dobrih recepata koje moraš probati koji su bili hit na blogovima a to ti zahteva i malo vremena i švrljanja po našim blogovima.

      Избриши
  27. Анониман6. март 2013. 00:15

    Nisam stigla da procitam sve komentare, ali moj je prilicno kratak : savrsen recept! Ovo dolazi od osobe kojoj kiselo testo ne ide od ruke, gde se svaki uspeh proslavlja skakutanjem od srece po kuhinji :). Jedina razlika u odnosu na original je malo manja kolicina brasna (ukupno oko 600g) i umesto putera sam upotrebila 1/4 margarina. Hvala na receptu, a sad idem da procitam i ostale.
    Pozdrav, Ana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ana, tvoje uspešne perece su razlog zašto pišem blog, da ljudima razbijem predrasude da je kuvanje bauk i da svako to može. Testa su najmanji problem, samo sledi caku svuda (u svakom mom receptu tako i piše) da dodaš prvo pola količine brašna, pa onda kvasac i sve ostalo, dobiješ mokru masu i onda postepeno dodaš ostatak brašna koliko god ti treba. Ako si napravila perece onda je sve ostalo mačiji kašalj. Probaj recept za Meke perece, one su još lakše pošto se samo pantljika testa potapa u toplu vodu pa se onda formiraju. Baš mi je drago.

      Избриши
  28. Upravo sam isprobala recept i perece su savršene. I ja sam mislila da je recept možda suviše komplikovan za mene, ali sam ipak htela da se oprobam i - uopšte nije bilo teško, naprotiv. Moji ukućani kažu da nikad nisam napravila nešto ukusnije od testa. Pravila sam samo pola mere, pa sam stavila celu kesicu kvasca (7 g), a potrošila nešto manje od 300 g brašna sa sve posipanjem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obično pravim duplo veću meru kad imam mesta u zamrzivaču da ih zamrznem. Ko voli malo žvakavo testo ovo je pravi receptić.

      Избриши
  29. Palo mi je na pamet to sa zamrzavanjem, ali ne znam u kojoj fazi je najbolje - pre kuvanja ili posle, i kako se peku - smrznute ili odmrznute. Može pomoć?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pecivo uvek zamrznem pečeno čim se ohladi onda pravac plastična kesa pa u zamrzivač. Odlediš na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj.

      Избриши