понедељак, 20. фебруар 2012.

KINESKA HRSKAVA SVINJETINA SA POVRĆEM I SUSAMOM U SOJA SOSU

Predstavljam vam kineski ručak iz moje kuhinje, hrskavu svinjetinu sa povrćem i susamom. Ono što kineska kuhinja zahteva je jaka vatra koja se jedino može postići sa vokom i plinom. Ja nemam plin, imam neki keramički vok, ali mi i to služi. U ovo možete dodati i sojine klice ako volite. Jelo se mora servirati odmah nakon pravljenja da bi se održala hrskavost mesa. Sutradan već postaje mekano, ali je i dalje jako ukusno.




Kada kupujete soja sos nemojte posezati za jeftinim kopijama koje staju oko jednog evra za 200ml. Ako pažljivo pogledate deklaraciju videćete da je to čista hemija. Soja sos nastaje prirodnom fermentacijom soje, vode i soli, nešto nalik vinu. Kasnije se tečnost pakuje u flašice i to je soja sos, a čvrsta masa se daje stoci u ishrani. Znači, nije svejdno šta stavljamo u jelo. U bolje snabdevenim radnjama možete kupiti pravu stvar. Ja ovde navodim Kikkoman kao reper za soja sos i mere koje su navedene se odnose na taj sos. Po meni on je najbolji. Hainz soja sos je za mene presladak i ne dopada mi se. Ja obično kupim veliku flašu od litar koja staje oko 15 evra i koristim je jako dugo - investicija koja se isplati.




KINESKA HRSKAVA SVINJETINA SA POVRĆEM I SUSAMOM U SOJA SOSU

MESO U MARINADI
500g svinjskih šnicli
3 kašike Kikkoman soja sosa
1 kašika susamovog ulja

POVRĆE
400g svežeg kupusa isečenog na tanke i duge rezance i 3 kašike ulja
150g šargarepe isečene na tanke prutiće i 4 kašike ulja

MASA ZA POHOVANJE
100g belog brašna
3 pune kašike gustina  - skrobnog brašna
pola kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika ulja
130ml mlake vode
duboko suncokretovo ili kikiriki ulje za prženje

SOS
50ml  Kikkoman soja sosa
300ml vode
2-3 pune kašike gustina - skrobnog brašna

JOŠ
3 pune kašike susama

PRILOG
kuvani pirinač dugog zrna


Svinjske šnicle, najbolje dok su polu-zamrznute, iseći na tanke prutiće. Kada se meso odledi preliti ga sa susamovim uljem i soja sosom, pa ostaviti da se marinira negde oko pola sata, a najbolje preko noći u frižideru.

U voku ili dubljem tiganju sipati 3 kašike ulja i spustiti kupus, pa pržiti na najjačoj vatri nekoliko minuta dok nesplasne. Staviti kupus u cediljku da se ocedi od viška masnoće. U istom voku sipati 4 kašika ulja pa na vrelom ulju spustiti prutiće šargarepe i pržiti dok malo ne uvenu. Staviti u cediljku gde je kupus i ostaviti da stoji sa strane dok ne spremite meso.

Viljuškom umutiti smesu za pohovanje i ubaciti komadiće marinirane svinjetine. Sipati sve u veliku plitku posudu radi lakšeg vađenja. Zagrejati duboko ulje u voku ili šerpi pa ubacivati u 3 ture meso gledajući da su parčići odvojeni, a ako nisu, onda ih možete varjačom dok se meso prži razdvojiti. Pržiti na najjačoj vatri dok ne porumene, pa ih prebacitii u cediljku koju ste stavili iznad neke posude da se meso ocedi. Ne poklapati cediljku jer meso treba da ostane hrskavo.

Za sos u čist vok ili u duboku šerpu sipati soja sosa, dodati  vodu i gustin koji ste razmutili u sasvim malo hladne vode da bude kao pasta, pa kada voda i soja sos bace ključ uliti polako deo gustina i mešati dok se sve malo ne zgusne. Neće vam trebati sve, ali je bolje imati više gustina nego manje. Dodati deo mesa, pa deo povrća, pa ostatak mesa i povrća i mešati na jakoj vatr. Na kraju dodati susam. Servirati odmah, jer dužim stajanjem u sosu meso gubi hrskava svojstva. Servirati uz pirinač dugog zrna.



CRISPY CHINESE PORK WITH SESAME AND VEGETABLES

MARINATED PORK
500g of pork 
3 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of sesame oil

VEGGIES
400g fresh cabbage cut into thin strips
150g carrots cut into thin strips

FRYING BATTER
100g of flour
3 full tablespoons of corn starch
half a teaspoon of salt
1 teaspoon of baking soda
1 tablespoon of oil
130ml water

SAUCE
50mk  Kikkoman soy sauce
300ml water
2-3 full tablespoons of corn starch

ADDITIONAL
3 full tablespoons of sesame seeds


Cut the half frozen pork into long strips- julienne. When the pork is thaws add in the sesame oil and soy sauce and marinade for at least half an hour or overnight in the fridge. Place 3 tablespoons of oil in a walk and fry the cabbage in high heat until it softens a bit for a minute or two. Take the cabbage out and place in  the strainer if you want to remove excess oil. In the same pan on 4 tablespoons of oil in high heat fry the carrots and place in the same strainer when done. With a fork beat together all the ingredients for the batter and drop in the pork. Fry the batter covered pork in couple of bathes in deep oil in the walk. Place the pork in a strainer after frying to remove the excess oil. When done take a clean wok or a large pot and  heat the water and say sauce for the sauce. Add in the corn starch that you have dissolved in some cold water to get a nice paste. Add in slowly to the boiling water and say sauce the corn starch until you get a thickness you want. Add in at once the pork, cabbage and carrots and stir. Add in the sesame seeds and serve immediately with long grain rice so the pork stays crispy.