Veliki sam ljubitelj plodova mora, naročito dagnji. Prava je šteta što se kod nas ne nalaze češće na trpezama pošto ih ima u prodaji, a i cena im je pristojna. Ljudi ih ili vole ili ne vole, a mnogi bi ih zavoleli da znaju kako da ih spreme i gde da ih kupe. Sveže dagnje možete kupiti u ribarnicama velikih hipermarketa i pijaca. Uglavnom stižu određenim danima, pa uvek pitatjte prodavce kada da navratite. U zatvorenoj ribarnici zemunske pijace stižu petkom avionom iz Crne Gore. Kilogram staje oko 300 dinara, tj. 3 evra, što je sasvim dovoljno za dve osobe kao glavno jelo ako se lepo naumačete sosića od mora, vina, peršuna i belog luka sa dosta belog hleba.
SAVETI ZA ČUVANJE I ČIŠĆENJE DAGNJI
Ukoliko ne nameravate da odmah nakon kupovine spremate dagnje onda pre odlaska u kupovinu, tj. prethodnu noć, zaledite vodu u većoj šerpi tako da zauzima trećinu ili polovinu šerpe. Kad ih donesete izvadite lonac iz zamrzivača i stavite dagnje na led sa sve kesom u kojoj ste ih doneli, pa lonac stavite u frižider do upotrebe. Najbolje bi bilo da ih spremite istog dana ili sutradan, nikako kasnije. Ako ste primetili, kada ste ih kupovali one su se prodavale na ledu.
Bacite nekuvane, sveže dagnje koje su otvorene jer one nisu za jelo. Ostale operite u hladnoj vodi i malo izribajte njihovu površinu žicom za ribanje da bi odstranitili nakupine na površini ljuske, ako ih ima. Odstraniti bradicu dagnje, tj. travu koja je ostala da viri, pomoću koje se dagnja drži za podlogu, tako što travu uhvatite između palca i noža i vučete ka zaobljenom delu školjke. Dagnje su spremne za upotrebu. Kada ih spremite bacite one koje se nisu otvorile jer one nisu za jelo.
Meni uz dagnje isključivo ide beli hleb i to dosta belog hleba koji umačem i uživam. Dagnje i lignje ne mogu proći bez belog hleba. Jednostavno crni hleb se ne slaže sa njima, bar ne meni.
Bacite nekuvane, sveže dagnje koje su otvorene jer one nisu za jelo. Ostale operite u hladnoj vodi i malo izribajte njihovu površinu žicom za ribanje da bi odstranitili nakupine na površini ljuske, ako ih ima. Odstraniti bradicu dagnje, tj. travu koja je ostala da viri, pomoću koje se dagnja drži za podlogu, tako što travu uhvatite između palca i noža i vučete ka zaobljenom delu školjke. Dagnje su spremne za upotrebu. Kada ih spremite bacite one koje se nisu otvorile jer one nisu za jelo.
Meni uz dagnje isključivo ide beli hleb i to dosta belog hleba koji umačem i uživam. Dagnje i lignje ne mogu proći bez belog hleba. Jednostavno crni hleb se ne slaže sa njima, bar ne meni.
DAGNJE NA BUZARU ZA DVE OSOBE
1kg dagnji
3-5 čena belog luka
veća veza peršuna
4 kašike maslinovog ulja
150ml dobrog belog vina
3-4 kašika pezli
U velikom loncu zagrejati maslinovo ulje, spustiti beli luk i kratko ga propržiti. Dodati deo sitno seckanog peršunovog lista, vino i 1 kašiku prezle, pa pustiti da sve baci ključ. Spustiti trećinu dagnji u lonac, posuti ih ostatkom peršuna, pa spustiti tako i ostatak. Poklopiti lonac i bez otvaranja lonca na jakoj vatri oko 10 minuta kuvati dagnje. Povremeno energičmo protresti lonac, bez podizanja poklopca. Dagnje će se u pari otvoriti i pustiti more koje je zarobljeno u njima. Šerpa treba da je nešto veća jer će dagnje zauzeti više prostora kad se otvore. Izvaditi dagnje, a sos vratiti na ringlu i posoliti. Dodati još malo prezle da se malo zgusne i krčkati još malo. U tom sosu ćete imati i meso dagnji koje je ispalo prilikom kuvanja. Dagnje koje ste izvadili proverite i bacite one koje se nisu otvorile jer one nisu za jelo. Dagnje možete vratiti u morski sosić ili servirati odvojeno.
MUSSELS STEAMED IN WHITE WINE, PARSLEY AND GARLIC
I love the sea and all the things that it offers. I was born on the Adriatic coast and even dough I lived most of my life on the shores of the blue Danube, I still prefer the saltiness the seafood brings over a fresh water meal.
1kg mussels
3-5 garlic cloves
handful of cut parsley
4 tablespoons of olive oil
150ml white wine
3-4 tablespoons of bread crumbs
Wash the mussels under cold water and throw away the ones that are open. They are not for consumption. Heat the olive oil in a large pan and drop in finely cut garlic. Fry for a minute, and then add in half of the parsley, wine and a tablespoon of bread crumbs and let boil. Add in the mussels and the rest of the parley. Place the lid on and cook in high heat for ten minutes without opening the lid. When done, take of the stove, take the mussels out and in the sauce that is at the bottom add in some more breadcrumbs so it thickens a bit and salt to taste. Let boil on the stove for a minute or two. Throw away the mussels that have not opened. Place the mussels back in or serve the sauce separately.