четвртак, 6. октобар 2011.

TUMBET SA MAJORKE IZ KUHINJE COOKS AND BAKES

Tumbet je autentično špansko jelo sa Majorke koje sam sasvim slučajno otkrila na Majinom blogu. Da nije ostavila link u njenom receptu za lučene paprike, ko zna kad bi ga otkrila. Listam ja vaše blogove unazad, pravim sebi arhivu sa receptima, ali eto, ovaj recept sam propustila. Kakva bi to šteta bila da ga nisam napravila.

Tumbet vam dođe kao neka musaka od povrća sa krompirom, patlidžanom, crvenim paprikama i sosom od paradajza. Individualni sastojci se prvo prže na ulju, pa se onda slažu u posudu, preliju sosom od paradajza i na kraju se sve malo zapeče. Ja sam se držala originalnog recepta i nisam smanjivala količinu ulja u kome se povrće prži, jer sam htela da oseti autentični recept. Koristila sam već pečene paprike, a vi možete pržiti kao što Maja navodi i sveže paprike na ulju. Sos od paradajza sam pravila od svežih plodova, a u zimskim mesecima možete koristiti sok od paradajza, a jedini izdatak zimi će biti patlidžan koji tada ima veću cenu. Jelo je savršeno. Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba i to servirano kao glavno jelo. A sad, trk na pijacu da kupite sastojke i uživate u ovoj divoti!

Da su sva vegetarijanska jela kao ovaj Majin tumbet, ja bi sutra postala vegetarijanac!



TUMBET SA MAJORKE

SLOJEVI OD POVRĆA
500g krompira
500g plavog patlidžana
500g sveže crvene mesnate paprike ili pečene
200-300ml ulja

SOS OD PARADAJZA
malo maslinovog ulja
crni luk
1 čen belog luka
1 kg svežeg paradajza ili 500ml soka od paradajza ili pelata iz konzerve
1 kašičica šećera
1 kašika dvostrukok koncentrata paradajza Gurman
so i biber
1 kašika gustina ili brašna
bosiljak, peršun

Napraviti nožem rez na paradajzu, pa taj rez prisloniti uz krupni deo rendeta i izrendajte ga. Ovo je lakši postupak od blanširanja paradajza i usitnjavanja u secku jer vam ostaje vam samo kožica u ruci. Na malo maslinovog ulja propirjati crni luk, na kraju dodati beli, paradajz, so, biber, šećer, koncentrat paradajza, malo soli i ostaviti da se krčka dok se ne redukuje i vodica ispari, negde oko 30 minuta. Doterati ukus na kraju i zgusnuti ako je potrebno sa brašnom ili gustinom. Umesto svežeg paradajza možete koristiti pelat iz konzerve ili sok od paradajza.

Patlidžan bez guljenja iseći na kolutove debljine oko 0.5cm. Posoliti i ostaviti da pusti gorčinu. Ja sam koristila već spremne pečene paprike, a ako ih nemate onda sveže paprike iseći na krupne komade, a krompir na tanje kolutove.

Na 200ml ulja u tiganju na umerenoj vatri, tako da ne dobije zlatast boju već samo postane mekan, pržiti krompir koji ste ogulili i isekli na kolutove u 2-3 ture bez mešanja, oko 8-10 minuta za svaku turu. Ocediti od viška ulja i poređati na dno vatrostalne posude. Moja posuda ima dno 20x20cm. Posoliti krompir. Na istom ulju propržiti u 2-3 ture plavi patlidžan. Ocediti od viška ulja i poređati preko krompira, pa posoliti i pobiberiti. Preko patlidžana poređati krupno sečenu pečenu papriku ili ako je nemate onda svežu papriku propržiti na ostatku ulja. Sve zaliti paradajz sosom.

Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Servirati mlako.



TUMBET


500g of potatoes
500g of aubergine
500g red bell peppers
200ml of oil


TOMATO SAUCE
olive oil
onion
1 garlic clove
1 kg of tomatoes or 500ml of canned peeled tomatoes or 500ml of tomato juice
1 teaspoon of sugar
1 tablespoon of tomato concentrate puree
salt and pepper
1-2 tablespoons of flour or corn starch
basil and parsley


First, make your favorite tomato sauce. On olive oil fry the onion slices, add in garlic and peeled and crushed tomatoes. Add in sugar, salt, pepper, tomato concentrate and cook for until the sauce thickens up. You can use flour to thicken it up at the end.


Cut the aubergine into slices around 0.5cm thick. Salt each piece and set them aside to let out oil the bitterness. They will go brown. I used oven roasted red bell peppers, peeled and cut into smaller cubes, but you can use fresh peppers. Cut them into large chunks. Cut the potato into slices.

Place 200ml of oil in a large pan and fry potato slices so they go soft, not golden one batch at a time. Remove excess oil and place in an oven proof baking dish. Salt and pepper to taste. Mine was 20x20cm. In the same oil fry the aubergine in batches. Place over the potatoes and add salt. Fry the peppers in the same oil. Add in more oil if needed. Place over the aubergine. Cover with tomato sauce and place in the oven for around 30 minutes at 200 degrees Celsius.