Ako do sada niste spremali Minestrone, onda je pravo vreme da počnete. Čorba prebogata povrćem sa testeninom i sirom - kompletan obrok. Shodno sezoni povrća na pijaci sastojke možete menjati. Kažu da u prevodu sa italijanskog minestrone znači velika supa i da ne postoji jedan jedinstveni recept. Obično koristim minijaturnu pastu, ali u nedostatku minijatura i ova regularna je lepo polužila. Pasulj iz konzerve koristim samo u ovom jelu, pošto mi nije ekonomično da kuvam ovu količinu i trošim struju. Minestrone možete spremati i u danima posta, samo kupite posnu testeninu, biljni kačkavalj i izostavite slaninu.
MINESTRONE
150g pančete, prutići (može i više)
1 crni luk, sitno seckan
1 crni luk, sitno seckan
par kašika maslinovog ulja
1 krompir, kockice
3 šargarepe, kolutovi
1 manja tikvica, kockice
srednji koren celera, kockice
paškanat, kockice
šaka očišćenog graška
šaka kukuruza šećerca
250g crvenog pasulja iz konzerve, dobro opranog
3 kašike dvostrukog paradajz koncentrata
500 ml paradajz soka ili u letnjim mesecima 1 kg mlevenog svežeg paradajza
2 kocke za supu (Takovo 2x22g)
2 kašike gustina ili brašna
2 kašike gustina ili brašna
100g sitne testenine po izboru
soli po ukusu
za služenje
soli po ukusu
za služenje
svež peršunov list
limunov sok
sitno rendan kačkavalj ili parmezan (bez za posnu varijantu)
Iseckajte povrće. U velikoj šerpi na zagrejano maslinovom ulju kratko propržite crni luk. Ako vam je slanina pri ruci onda je isecite na prutiće i propržite zajedno sa lukom. Ubacite svo seckano povrće kao i kukuruz i grašak ali bez pasulja (njega ostavljamo za kraj). Sipajte vode da povrće ogrezne lepo i kuvajte nekih 15-ak minuta. Sipajte paradajz sok, paradajz koncentrat i ubacite kocke za supu. Kuvajte dok povrće nije skoro gotovo uz povremeno dolivanje vode koja ispari.
Pasulj iz konzerve dobro isperite u cediljsi pod mlazem hladne vode. Ubacite ga u kuvanu čorbu. Sipajte vode onoliko koliko volite da vam čorba bude gusta. Probajte i dosolite po ukusu. Pustite da baci ključ i ubacite testeninu. Kuvajte dok ne bude gotova.
Ukoliko volite da je čorba gušća možete dodati brašno ili gustin koji ste razmutili u malo hladne vode. Servirajte čorbu sa svežim peršunovim listom, limunovim sokom i posutu kačkavaljem ili rendanim parmezanom u tanjiru, a još bolje uz reš prepečen hleb.
Pasulj iz konzerve dobro isperite u cediljsi pod mlazem hladne vode. Ubacite ga u kuvanu čorbu. Sipajte vode onoliko koliko volite da vam čorba bude gusta. Probajte i dosolite po ukusu. Pustite da baci ključ i ubacite testeninu. Kuvajte dok ne bude gotova.
Ukoliko volite da je čorba gušća možete dodati brašno ili gustin koji ste razmutili u malo hladne vode. Servirajte čorbu sa svežim peršunovim listom, limunovim sokom i posutu kačkavaljem ili rendanim parmezanom u tanjiru, a još bolje uz reš prepečen hleb.
MINESTRONE
I love the freedom that I have when cooking the minestrone. Depending on the season I change the ingredients and the taste always stays rich. To me this is not just a soup, it is a whole meal. Translated from Italian minestrone means big soup. There is no original recipe, just feel free to use the best and freshest ingredients that you can get your hands on. I usually use miniature rigatoni but I could not find them, so I went for the next best thing, a regular pasta. It did not make any difference, except it is more pleasing to the eye when the pasta is small.
1 onion chopped
couple of tablespoons of olive oil
1 potato cut into cubes
3 carrots cut into slices
1 zucchini cut into cubes
celery root or stalk cut into cubes or slices
1 parsnip cut into cubes
handful of peas
handful of corn
250g of cooked black beans
3 tablespoons of tomato paste
500ml tomato juice or 1 kg of peeled and chopped fresh tomatoes
stock cubes
100g of mini pasta of your choice
salt
parsley
2 tablespoons of flour
lemon juice
finely grated cheese
Heat the olive oil in a large pot and drop in the onion. Fry for a minute, then add in all the veggies and water, just enough to cover them. Cook until the veggies are done adding in the tomato juice or pureed fresh tomatoes without the skin. Add in tomato paste, stock cubes and salt to taste. When the veggies are done add in the black beans that you have washed in cold water and pasta of your choice. Cook until pasta is done. If you like minestrone to be thicker ad in flour that you have dissolved in a bit of cold water near the end. Before serving add in parsley, and Parmeggiano Reggiano on top. Serve lemon juice if some people would like to add to it. I am one of those. You can add fried bacon on top or fry it with the onion and continue with the recipe as written.