уторак, 16. август 2011.

NIRVANA SLADOLED

Prvo pogledajte reklamu za Nirvana sladoled, pa onda idemo dalje.


Nirvana, karamel sladoled sa karamel prelivom i karamelizovanim pekan orasima kompanije Nestle, je jedini industrijski sladoled koji se meni dopada i koji na žalost ima, shodno svom kvalitetu, i divnu visoku cenu. Kada je Dade objavilo post o pravom sladoledu na Majinom blogu koji je nastao dvogodišnjom saradnjom sa Majom, njihovim eksperimentisanjem, prepiskom na sajtu BeCook, dodavanjem i oduzimanjem, poneseni entuzijazmom pronalaska formule za savršen sladoled u kućnoj izradi, znala sam da je to prava stvar-osnova za moju Nirvanu. 




Ceo proces izgleda komplikovano, ali zaista nije. Prvi put zapišite sebi sve, a sledeći put ćete raditi bez gledanja u papir, očas posla, i to garantujem da ćete novu turu praviti čim prva bude pred kraj.




Od ove količine se dobije preko 900g sladoleda. Nemojte da vas zavaravaju pakovanja industrijskih sladoleda. Iako je kutija od litar, u nju stane nekad i tričavih 500g sladoleda, jer su industrijski sladoledi naduvani, puni vazduha, pa gramaža ni približno ne odgovara volumenu. Jedino što ovaj sladoled nema su emulgatori, boje, i aditivi, a sve ostalo je tu.



I DAN

MAŠINA ZA SLADOLED U KUĆNOJ IZRADI...3 minuta posla
2.5 litara hladne vode
250g soli
šerpa od 5 litara

U šerpi zapremine oko 5 litara (prečnika 25cm) sipati vodu i so, pa mešati dok se sva so ne rastvori.
Šerpu staviti u zamrzivač.

KARAMELIZOVANO KONDENZOVANO MLEKO...nekoliko minuta posla...2 sata kuvanja 
50g kristal šećera
1 litar mleka 3.2 ili 3.8%mm
šerpa od 2.5-2.8 litara (sutradan treba da stane u ovu sa ledom a da ima mesta okolo za led)

U šerpi zapremine manje od 3 litre sipati šećer i uključiti šporet na srednju vatru. Ne mešati, već čekati da se šećer sam od sebe karamelizuje. Kada je svetlo žute boje, ne želimo da potamni mnogo, naliti sa 1 litar mleka, varjačom malo odići šećer od dna i ostaviti na tihoj vatri, 2-3 podeok od 6, da se kuva, nepoklopljeno. Meni je proces trajao 160minuta, a kada sam pojačavala vatru u drugoj turi pravljenja trajao je 120 minuta. Mleko ne kipi, niti zagoreva. Dade kaže da može i na jačoj vatri, za nekih pola sata, ali verovatno tom mleku treba nadzor. Meni je ovako lakše. 

Kako da znam da je ostalo 500ml kondenzovanog mleka?

Povremeno, dok kuvate, vrelo mleko sipajte u plastičnu mericu od litar da vidite koliko mleka je ostalo ili ako nemate mericu onda pre kuvanja na vagi stavite drvenu dasku i šerpu u kojoj je mleko, izmerite i zapišite, pa takom kuvanja merite mleko sa sve šerpom na dasci čekajući da se težina smanji za 500g. Ne skidajte kajmak sa mleka! Na kraju odvaditi 6-7 kašika kuvanog kondenzovanog mleka i dodati je smesi koja je dole navedena.

DODATAK KONDENZOVANOM MLEKU.........nekoliko minuta posla
5 žumanaca
50g kristal šećera
2 vanil šećera (ne mora)
6-7 kašika odvađenih od kondenzovanog mleka

Viljuškom kratko umutiti gore navedene sastojke pa ih sipati u mleko koje je počelo da vri. Mešati varjačom sa ravnom ivicom. Kada počne ponovo da vri treba vam oko minut da postignete željenu konzistenciju gušćeg jogurta. Ostaviti da se ohladi tako u šerpi, pa onda staviti u frižider do sutra. Ako smesa ima grumuljice koje su porekla neodvađenog kajmaka (ne skidajte kajmak), ne brinite. Sve će to sutra lepo izgledati kada se umuti mikserom.

KARAMEL PRELIV.........oko 10 minuta
250g kristal šećera
50g putera
250ml slatke pavlake Imlek 36%mm

Prvo zagrejati slatku pavlaku u šerpici onako da skoro provri, pa je staviti sa strane.U dubljoj šerpi sa teškim dnom ili običnoj, sipati šećer i uključiti ringlu na srednju vatru, recimo 4 od 6 podeoka. Ne dirati i ne mešati, i ostaviti da šećer sam počne da karamelizuje. Povremeno možete malo okrenuti šerpu levo-desno. Karamelizovani deo će početi da probija kroz nekaramelizovani, a tada možete uzeti šerpu za dršku i vrteti je malo iznad plotne, odignutu. Kada je šećer skoro karamelizovan, maknuti sa vatre, smanjiti na 2 podeok, dodati puter, i pomešati dok se on ne istopi. Puter i šećer se neće u potpunosti sjediniti. Doliti prethodno zagrejanu slatku pavlaku, ali manju količinu. Promešati, pa doliti ostatak. Vratiti na ringlu. Mešati, naravno varjačom, par minut da se sve ujednači na 2. podeoku. Smesa će biti razjedinjena sa većim nakupinama karamela i tečnim delom, ali ćese vremenom sve sjediniti i ujednačiti. Kada je skoro da se ujednači, pojačati na 5.podeok i uz stalno mešanje kuvati još oko minut da se malo zgusne. Ostaviti da se malo ohladi, pa sipati u teglicu. Pre prelivanja sladoleda stavite teglicu u vrelu vodu da karamel postane ređi jer nam za ovaj sladoled treba na sobnoj temperaturi. Čuvati ostatak u frižideru, ili ga zamrznite. U zamrzivaču se neće u potpunosti zamrznuti, tako da je spreman za upotrebu jako brzo.

Ja sam potrošila trećinu karamel preliva za ovaj sladoled, a od ovog recepta se dobije oko 350g. 


II DAN

UŠEĆERENI ORASI.............nekoliko minuta posla
100g krupno seckani oraha
1 puna kašika meda
1 kašika vode
1 kašičica ulja
nekoliko kašika kristal šećera za posipanje

U šerpici sipati med, vodu i ulje, dovesti do vrenja, pa ubaciti orahe i 2-3 minuta dok orasi ne popiju svu tečnost. Ako med počne da gori, tj. da poprima jako tamnu boju, sklonite sa ringle i nastavite sa mešanjem. Tople orahe sipajte u ravan tanjir u kome ste sipali 2 kašike kristal šećera, pospite još malo po njima i mešajte da se orasi lepo oblože, a onda ih tako tople prebacite na ravni tanjir i prstima razdvojite da se suše nekih 30 minuta dok ne napravite sladoled. Recept u duploj dozi možete videti ovde, samo što sam izostavila mrvu soli u ovoj verziji.

HLAĐENJE SLADOLEDA........oko 15 minuta

Izvaditi led iz frižidera, našu mašinu za sladoled u kućnoj izradi. Drškom varjače lupajte po površini dok ne razbijete led u sitne parčiće. Led se brzo pretvara u bljuzgavicu, pravu beogradsku, ali čistu. Sliku postupka vidite kod Maje. Zaronite šerpu sa sladoledom u lonac sa ledom, tako da je led na dnu i oko nje i ostavite nekih 15 do 20 minuta ili mešajte varjačom skidajući sladoled sa dna i ivica, pa će proces trajati kraće.

MUĆENJE SLADOLEDA.............oko 5 minuta

Dok je sladoled još u ledu uključite mikser i mutite ga oko 5 minuta dok se ne duplira u volumenu. Imaće konzistenciju divnog krema.

ZAVRŠNICA.......2 minuta

U gotov sladoled ubacite karamelizovane orahesa kojih ste otresli višak kristal šećera. Promešajte. Dno i ivice posude za sladoled u kome ćete ga zamrznuti premažite Majinim karamelom, sipajte pola sladoleda, pa onda sipajte tečni karamel iz teglice. Ja sam teglicu zronila 5 minuta u vrelu vodu da bi karamel lepše sipala. Ako pravite tanke niti karamela on se neće ni primetiti. Najlepše je kada i veća količina karamela sklizne. Prelijte ostatkom sladoleda i ponovo prošarajte kramelom. Stavite sladoled u zamrzivač. Može se jesti nakon nekoliko sati....ako izdržite da ga ne liznete.

UŽIVANCIJA...NIRVANA....




NIRVANA ICE CREAM - A COPYCAT RECIPE 

This is the recipe for home made ice cream, that came about as a result of a two year long experimenting, by trial and error. I knew right away that this perfection for vanilla base ice cream would be my base for Nirvana ice cream. I do not know if you have Nirvana at your stores, but take a look at the YouTube video at the top of the post and see what I am talking about. A caramel ice cream, with caramelized pecans and caramel in it. Perfection! With the help of Maja and Dade I made this version. You have to understand that condensed milk is hard to come by here in Serbia, so a home made version, where you let the milk boil and reduce to half its volume is a great recipe. The two of them gave us a home made ice cream machine, using basic chemistry that I would not have thought of. For those of you who do not have an ice cream machine, this is a real treat. Well, prepare yourself for a pleasure experience. If it looks too long, this recipe I mean, do not get frightened. You will have to look at the recipe the first time, and already when you are near the end of your first bowl you will be starting a next batch, but you wont have to look at the recipe, because it is so easy.

I DAY

HOME MADE ICE CREAM MACHINE.......3 minutes of work
2,5 liters of water
250g of salt
5 liter cooking pot

In a pot that holds around 5 liters (diameter 25cm) pour the water, add in the salt and stir for a while until the salt dissolves. Place the pot in the freezer overnight.

CARAMELIZED CONDENSED MILK...couple of minutes of work...2 hours of cooking
50g of caster sugar
1 liter of full fat milk 3,2-3,8% fat

In a pot that holds close to 3 liters (diameter of the bottom 17cm since it needs to fit in the large one that is in the freezer) place sugar and turn to medium heat. Wait for the sugar to caramelize, only tilting the pot from side to side. Do not stir. When the sugar is light golden pour in the milk and right away with a wooden spoon lift of the sugar that is stuck to the bottom, reduce the heat to a minimum (2 out of 6 dials) and cook until the milk has dropped to half of its volume. How will you know when it has reached 500ml. Well, from time to time pour in the boiling milk in a measuring cup and see if it has reached 500ml. It took me over 2 hours. You can do it faster with the heat turned up more, but you will need to supervise the pot. This way with the heat on low just check and measure from time to time. Take out 6-7 tablespoons of this caramelized condensed milk for the next step.


If you have condensed milk in your store, buy the unsweetened kind. Caramelize 50g of sugar, pour in 500ml of condensed milk and bring to a simmer just letting the sugar dissolve. This is the faster version. Take out 6-7 tablespoons of this milk. You will need it for the next stage.

ADDITIONAL......couple of minutes of work
5 egg yolks
50g of caster sugar
10g of vanilla sugar
6-7 tablespoons of the caramelized condensed milk


With a fork lightly beat all of the above ingredients and pour them in into the caramelized condensed milk that you have brought to a simmer. Stir constantly, and when it starts to come to a simmer again cook for an additional minute. Take of the stove and let cool at room temperature. Place in the fridge till the next day.

CARAMEL TOPPING...10 minutes of work
250g of caster sugar
50g of butter
250ml heavy whipping cream 36%fat


Here is the original recipe. Place the heavy cream in a pot and heat till it comes to a boiling point. Take of the stove and set aside. Place the sugar in a heavy bottom deep pot or a regular pot, and turn the heat to a medium. Do not stir, just wait for the sugar to caramelize occasionaly tilting the pot from side to side. When the sugar is light golden, take aside and place in the butter. Turn the heat to low. Stir until the butter has dissolved. Pour in a third of the cream that you have previously heated. Pour in the rest of the cream and stir. Place on the stove and keep stirring with a wooden spoon. It will have clumps and will look like it will never come together. It will. When all the clumps have melts and the caramel is uniform, turn up the heat and stir for a minute or two until it thickens. Pour into a jar when it cools a bit. You do not need all of this caramel, app. a third. Just keep it in the fridge or in the freezer. It can keep for a long time.

II DAY

CARAMELIZED WALNUTS...couple of minutes of work
100g of roughly cut walnuts or pecans
1 full tablespoon of honey
1 tablespoon of water
1 teaspoon of oil
couple of tablespoons of caster sugar


I used my recipe, just halved the ingredients and left out the salt. You can see the pictures here. Place the honey, water and oil in a pot and bring to a boil. Add in the pecans or walnuts and stir on medium heat for couple of minutes until the walnuts have absorbed the liquid or most of it. If the honey starts to burn take it of the stove and stir. Place 2 tablespoons of sugar onto a plate, pour in the walnuts and stir with two forks coating them in caster sugar. Pour over additional caster sugar. Place the walnuts onto a new plate and separate them by hand. Let cool for 30 minutes or less until you make your ice cream.

COOLING OF THE ICE CREAM - THE ICE CREAM MACHINE...10 minutes of work

Take the ice out of the freezer and now with the knife, a wooden stick just make forcefully holes in the ice to make it into a slush. It seems that it is very hard but it turns into a slush at no time. Beat all the ice in and then take the ice cream out of the fridge place the pot that it has been in in the pot with ice and stir for 5-6 minutes scraping of at the bottom and the sides of the pot.

ADDING IN THE AIR...5 minutes of work

Without removing the pot from the ice, just plug in your electric mixer and mix at hight speed for 5 minutes until the ice cream doubles in volume. 

FINALE

Add in the caramelized walnuts to the ice cream and stir. Pour the caramel topping in the bottom of the container that you wish to keep your ice cream in and cover the sides. Pour in half of the ice cream and then pour in the caramel topping that you have been holding in warm water, the jar I mean for 5 minutes so the caramel would get nice and soft. Pour over the remaining ice cream and to with the caramel. Place in the freezer.


ENJOY...NIRVANA...

46 коментара:

  1. Savrseno, meni je taj Dadetov i Majin recept vrh, već mi je zlo od onih recepata sa slatkom pavlakom.TNX!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka cast na trudu, pa onda na slatkacu!!! Ja sam se isto navukla ne jedan karamel sladoled (noname), ali shvatam tvoje odusevljenje u potpunosti:)!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Ako potraju vrućine, morat ću i ja isprobati Dadetov i Majin recept za taj pravi sladoled.

    Svaka čast na trudu. Karamel ne volim, ali da suprug vidi tvoje fotke, maltretirao bi me danima da mu napravim takav sladoled :D

    ОдговориИзбриши
  4. Jao draga Jelena, pa ovo je prava expertiza sladoleda. Bravo, svaka čast, sad nitko ne može reći da mu je komplicirano napravit vrhunski sladoled. Savršeno.

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka cast na ovom postu, sladoled zaista izgleda fenomenalno i mada nisam probala original, ovu tvoju Nirvanu bih rado smazala!;)))

    ОдговориИзбриши
  6. Jelena, svaka čast na ovom sladoledu, zaista prava nirvana! Nisam probala niti čula za ovaj Nestleov sladoled, ali volim jedan Ledov sličan sa karameliziranim orasima, super mi je ta kombinacija. Ma, zapravo bih sve dala za karamelu :)

    ОдговориИзбриши
  7. Dakle Nestle ga je ukrao od nas!!! Zna se ko je izmislio ovaj sladoled.Ovde se zove Hokey Pokey:))Ma ustvari nije bitno ali da je ukusan jeste.I bas mi je drago da smo eto dobili i Jelenin sladoled sve sa detaljima .Super;))

    ОдговориИзбриши
  8. Ja nikako ne volim pikane, mnogo su masni, zato sam sigurna da sladoled mnogo bolje ide sa orasima. Jednog dana, kad budem imala vremena, probacu da napravim ovo cudo od sladoleda.

    ОдговориИзбриши
  9. Jelena ,...skidam kapu - genijalan recept i post. Sladoled rijetko pravim; sasvim sigurno da ce se i to promijeniti nakon ovog tvog posta.

    ОдговориИзбриши
  10. Jam prabim na jednostavniji nacin zasladeno kondenzovano mlijeko i koristim ga u svim poslasticama jednako kao i od nestle proizvoda..mnogo si uzivala poslije jer je pravljene bas bilo dugo !!!

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala svima na komentarima!

    Ja sam recept koji je izuzetno jednostavan zakomplikovala ovim kilometarskim uputstvima, ali neka vas ne plaši tekst (ja volim do najsitnijih detalja da objasnim)jer je pravljenje ovog sladoleda zaista jednostavno i brzo. Najveći trud je potreban za čitanje recepta, a sve ostalo se radi izuzetno brzo. Kada ga jednom napravite više u recept nećete gledati!

    ОдговориИзбриши
  12. Kod nas nema ovog Nestleovog sladoleda ali reklama zaista mami ,a tvoj sladoled je savršen.

    ОдговориИзбриши
  13. Posto sam negde u isto vreme kad i ti radila ovaj sladoled, medju komentarima sam procitala tvoju i Dadetovu prepisku i nadala se da ces objaviti post na temu Nirvane, jer ko ce tamo iz komentara pohvatati sta, kako, koliko. Ovako fino na jednom mestu imam sve:)

    Odlicno si osmislila i objasnila, isprobacu ga!

    ОдговориИзбриши
  14. Svaka cast! Bas za vikend sam pravila Majin karamel preliv i odusevila sam se! Savrsen je....A verujem da je i ovaj sladoled isto takav :)

    ОдговориИзбриши
  15. Ajme umirem, ovo je predobro! Nisam nikad probala taj sladoled a sad jedva čekam da ga probam napraviti.

    ОдговориИзбриши
  16. Samo da napomenem još jednom da sve zasluge za ovaj sladoled idu Dadetu i Maji, jer bez njih ove kombinacije ne bi ni bilo, bez njihovih sugestija i pre svega osnovnog recepta!

    ANA
    Mislila sam da ne pišem post, jer je Dade to tako dobro objasnio, ali htela sam radi sebe da ga imam u arhivi. Kombinacije na temu su bezbrojne. Meni je omiljeni Cookies and cream, vanila sa polomljenim Oreo keksima, ali mislim da Oreo još nije stigao do nas. Onda žito sladoled, sa muskatnim oraščićem u vanili. Zamisli vanilu sa Remzijevim vrućim medenim čokoladnim prelivom za profiterole....

    ОдговориИзбриши
  17. Jel ima jos ovog da me pozoves na kafu i sladoled? :D
    Maja i Dade su sjajni, a ti si stala uz rame sa njima. Uzivala sam da te pratim kako se usavrsavas u receptima. Nemoj pogresno da me shvatis. Nisi ti nikada bila losa, samo si sad izuzetno dobra, a posebna si bila oduvek ;)

    ОдговориИзбриши
  18. Divim se ponekad vama koji dane utrošite na pripremu nekog recepta. Ja vala ne bih pa da mi plate. (A možda i bih he he he )Šalim se. Ja sam jednostavna varijanta i stoji da volim da kuvam, ali stoji i to da ne želim da utrošim ne znam ni ja koliko vremena na nešto što smlatimo za manje od pola dana. :) Sa druge strane, nisam izbirljiva ni po pitanju sladoleda, ne volim jedino one voćne - vodene, ostali su mi svi po meri. :) I na dohvat ruke na svakom ćošku. :) U svakom slučaju verujem ti na reč da je ovo nešto fenomenalno! Tvoji recepti su mi inače svi lepi. :)

    ОдговориИзбриши
  19. Ej, da znas, bila sam u Grckoj na moru i jele smo sestra i ja Nirvanu, i bas sam te se setila, i islikala sam, i htela da napisem post bas o tom sladoledu i da ti ga ga posvetim. A jele smo onaj sa keksom, koga nema vise kod nas, i sa crnom cokoladom i kafenim prelivom. I bio je jos neki novi, isto tako cokolada + cok. mrvice, al nismo njega. I evo vidim danas, ti napravila u kucnoj radinosti. :)

    Super sto si stavila reklamu, srecni su ljudi koji umeju da uzivaju u hrani :)

    ОдговориИзбриши
  20. Eh da imam više vremena i ja bih krenula u ovu avanturu. AKo ništa, barem zbog Nirvane ;)

    ОдговориИзбриши
  21. JUBISTACHA, GAGO I OSTALI

    Još jednom da napomenem, da se ne obazirete na dužinu teksta i recepta, jer se ovaj sladoled pravi jako brzo.
    I dan-staviti posudu u zamrzivač
    ostaviti mleko bez nadzora posebnog da se kuva
    ubaciti žumanca u mleko kuvati minut

    II da-razbiti led i promešati kratko sladoled u njemu
    umutiti sladoled miksero
    dodati šta želite

    Prosto, da prostije ne može biti!

    KATARINA
    Videla sam tvoj božanstven post i kao što rekoh fascinantna mi je cena poslastica i sladoleda u Grčkoj. Ako se njima isplati, kako se to ne isplati ovde? Onaj sa keksom, kad nađem Oreo, je Cookies and Cream. Pogledaj na pretraživaču slike. Mnjac!

    TACI
    Hvala! ;)

    ОдговориИзбриши
  22. Draga Jelena ,klanjam se:)) i za post i za objašnjenje a naročito za sladoled zaista izgleda božanstveno!

    ОдговориИзбриши
  23. Jelena, videla sam post ali nisam smela da projurim kroz njega, pa čekam vikend i veliku šolju kafe, da lepo natenane pročitam tvoju studiju :) Hvala ti puno na poverenju i probanju!

    ОдговориИзбриши
  24. MAJO

    Evo treća tura, dupla, se sprema.
    Toliko o ovom sladoledu! :)

    ОдговориИзбриши
  25. I'm a bit lazy to try this recipe today since it is so hot, but I am sure going to go out to buy some Nirvana.... Om! I love the Youtube video.

    ОдговориИзбриши
  26. Bravo Jelena. Sladoledu nikad ne smetaju nove varijacije, i baš mi je drago što si Nirvanu pokrila ovako kompletnim uputstvom. Kao što rekog tamo kod Maje to je više "Never ending strory" a kad ti ispričam zadnje iteracije verujem da ćeš poželeti da me ubiješ :))) ali nemoj, ne isplati se robijati zbog ovakvog ludaka.

    Pazi sad ovo.
    Rešim ja da probam da li baš mora da se stavi mleko u prahu u slatku pavlaku. I NE MORA. Ne samo da ne mora mleko u prahu da se stavi nego čak ni slatka pavlaka ne mora da se kuva. Moraš samo da uradiš malu izmenu u pripremi.

    Pomešaš žumanca i šećer i staviš da se kuva na pari. Naravno da ne mora na pari nego na 3 (od 6 podeoka) i kad se šećer otopi a žumanca blago krenu da se stežu (ranije nego za reformu) skloniš sa vatre i uspeš slatku pavlaku i mikserom promešaš. KRAJ PRIČE. Sladoled je fantastičan. Rekao bih najbolji koji sam ikad napravio. Za svaki slučaj sam dodao 1 jaje više, znači radio sam sa 3 žumanca na 250 ml pavlake.
    Odmah zatim sam uradio i Nirvana varijantu ali na sledeći način. Karamelizovao šećer i dodao u njega 2 kašike vode i sklonio sa vatre. Kad se smirio šećer, sipao žumanca i mikserom sve to sjedinio a onda još malo vratio na vatru, da mi se istope i oni komadići karamela koji su se formirali od vode. Žumanca su taman počela da se stežu kad je sve bilo gotovo. Opet sklonio sa vatre i opet sipo slatku pavlaku, i ništa više nisam kuvao. I brže i bolje, jer kuvanjem slatke pavlake se masnoća pretvara u kajmak, a na ovaj način sve to ostaje u prirodnom obliku i fenomenalno je. I sad ti misliš što bi ga ubila, kad je ovo rešenje super. Čekaj nije kraj. Napravio sam sladoled i od običnog mleka, znači nije kondenzovano, a to ću ti ispričam u sledećem komentaru, jer ovde neće stati.

    ОдговориИзбриши
  27. Sladoled od običnog mleka 2,8 sam radio istim postupkom kao i ovaj sa slatkom pavlakom, ali sam ubacivao 70 gr putera. Nakon što se 3 žumanca i 60 gr. šećera skuvaju na pari kao za reformu, ali kraće, ubacio sam u vruća žumanca puter i mešao da se to sjedini. Kad se sjedinilo sipao sam 200 ml. običnog mleka i mikserom sjedinio. E sad mi đavo nije dao mira, pa sam pola odmah stavio da se hladi, a drugu polovinu vratio na vatru da se ipak malo zgusne od kuvanja. I jeste se zgusnulo čim je prvi ključ bacilo od vrenja. Sad kad su se obe iteracije ohladile, i kad je sladoled bio gotov... mogu tu reći, nema nikakve razlike. Ne samo da nema razlike između te dve iteracije, nego sladoled neverovatno liči na sladoled od slatke pavlake, i veruj mi da ne stoje u različitim činijama ne bih znao koji je koji, eto toliko su slični. Znam da si ko zna koliko puta već, satima kuvala mleko da bi ga kondenzovala i da sam baš mogao da ovo rešenje da isprobam i ranije, ali nemožeš sve stići, a i zabavnije je ovako. Malo se mučiš, pa onda otkriješ još brži način :)

    E, da ne zaboravim, našao sam savršen šećer za karamelizovanje. To je Sunoko iz robnih rezervi, onaj sa plavkastim štravticama na kesi. Taj ne zagoreva ali ima jednu manu. Ima divnu žutu boju, ali ako ga ostaviš da se još malo greje da bi bar malo potamneo, znači postao svetlo braon, sladoled će ti imati ukus kao da si pregorela šećer. Kolko da znaš, da lepota i ukus, ne idu uvek zajeno, kad je šećer u pitanju. Pošto tebi za Nirvanu treba ipak malo tamnija boja, za sada radi sa bilo kojim drugim šećerom a Sunoko ostavi za prelivanje doboš torte.

    Srdačan pozdrav

    ОдговориИзбриши
  28. Evo me, ispila sam kafu i polagano pročitala sve.
    Pre svega ODUŠEVLJENA SAM tvojom posvećenošću i količinom udubljivanja u ovu materiju. Često se dešava, kad pričam sa Dadetom, da se mi odlično sporazumemo, a onda nas neko treći belo gleda. Jer tačno je da je u ovom sladoledu puno detalja, koji traže udubljivanje, razumevanje, pažnju, ali opet, to je ulog za dalje, jer sa ovakvim razumevanjem sad možeš dalje da praviš šta poželiš i da se igraš beskonačno, u smislu kombinacija, ukusa, korigovanja recepta...

    Dade ti je napisao i drugi, skraćeni postupak, gde se žumanca i šećer kuvaju kao da krećeš fil za tortu da radiš, a posle se dodaje puter i kad se napravi ona čuvena emulzija, onda mleko da razredi sve to (taj puter je tu samo da odglumi masnoću iz slatke pavlake). Lično nisam probala da radim na taj način, ali hoću prvom prilikom, jer kondenzovano mleko jeste na neki način problem. U Veru ga nema duže vreme. Mleka u prahu isto slabo ima, još od one nestašice mleka s početka godine (ja imam neke zalihe Imlekovog, ali to kad potrošim, ne znam šta ću). A ukuvavanje mleka jeste da ne traži pažnju, ali je opet grejanje kujne... Tako da, na neki način, nije loše imati i rezervni metod pripreme, jer i on daje sladolednu smesu koja će se divno umutiti i stegnuti bez kristala.

    Nisam pravila sladoled jedno nedelju dana, i pomalo kriziram, ali količine koja ja mogu da pojedem su zabrinjavajuće, i nisam mirna dok znam da ga ima u frizu :) I uopšte mi nije dosadio, a stalno radim samo vanilu, i osnovni recept, a menjam samo prelive ili voće koje služim uz njega... Mada bih menjala dve doze vanile, za jednu dozu ove tvoje Nirvane, jer jednostavno ZNAM da to mora biti savršeno.

    Inače jela sam industrijsku Nirvanu i apsolutno se slažem da je to najbolji sladoled koji se može naći kod nas. Najkremastiji je i najpuniji sastavom i ukusom, nije samo oščvrsnuta pena. I jeste baš skupo, ove godine nisam ni gledala, prošle sam se iznenadila kad sam videla račun na kasi, a uzela samo sladoled i ne znam šta još sitno. Mogla sam dva ručka da skuvam za te pare, čini mi se.

    Još jednom hvala puno na poverenju i probanju, i na detaljnim uputstvima za domaću Nirvanu, biće spremljena, za neku posebnu priliku :)

    Pozdrav,
    Maja

    ОдговориИзбриши
  29. DADE

    Nisam ni sumnjala da će biti novih verzija u tvojoj kuhinji za sladoled. Ako neko čita ovo sa strane ko nije pravio, verovatno mu se zavrti u glavi, i pomisli da smo blesavi i da jednostavno treba otići do prvog sladoled sanduka i uživati.

    Nije mi jasno ovo sa slatkom pavlakom, mislim na prvu verziju. Kad se pavlaka doda u ukuvana žumanca, kažeš promešati mikserom. Koliko to treba da se promeša, da se samo sjedini ili više? Šta posle, regularno po receptu u frižider, led, mešanje, mućenje...uživanje?

    Nije mi žao što sam kuvala mleko 2 sata. Sad sam radila duplu dozu sa 2 litre mleka koje su se skuvale na jačoj vatri, ali sam morala da nadzirem za 90 minuta. Imala sam problem koji se dao očekivati. Iako je posuda velika, orasi su pod dejstvom sile teže pali na dno. Nije problem sad, samo zahvatam sladoled drugačije.

    Probaću ja ove varijante. Imam još omiljenih sladoleda, onaj sa keksom, pa sa muskatnim oraščićem, pa možda kandirani đumbir....

    Ako može da se zna šta vam je sledeći poduhvat, tebi i Maji, ili je to stroga tajna?

    ОдговориИзбриши
  30. MAJO

    Kao što rekoh, čekam vaš novi zajednički poduhvat. Ja lično volim opširne recepte, jer se oni daju skratiti, a kratki recepti mogu da krenu naopako ako ne znaš šta praviš. Ja sam ličo preopširna sa uputstvima, i mislim da se toliko upletem u objašnjavanje, kao pile u kučinu, pa na kraju možda i ne budem jasna. Naravno uvek ima nešto što nekome ko čita sa strane padne na pamet, a meni eto, to se podrazumevalo. Prvi put sam imala hiljadu pitanja, a drugi put kad sam pravila nisam ni gledala u recept. Zato i služe blogovi.

    Nirvana, industrijska je prošlog septembra bila na sniženju 50%, pa ako sada snize, onda bi trebala biti oko 350dinara za tih 700g.

    Kada bi samo mogla da se ponese na Adu, Nirvana mislim!

    ОдговориИзбриши
  31. Sve si dobro shvatila. Promutiš mikserom samo da bi ga sjedinla kako treba, a to znači 10 sekundi. Posle radiš sve ko i do sad. Ohladiš u frižideru, ili u zamrzivaču (kratko) pa u slani led.
    Ovo je mnogo praktičnije, ali neka ti bude za utehu, sa kondenzovanim mlekom dobijaš skoro PRAVU NIRVANU a ovaj sladoled je SAMO BOLJI :))) što znači da ima bolje i od NIRVANE.

    ОдговориИзбриши
  32. Jelena, ovo je čisto savršenstvo!
    Poslušala sam te pa sam prije svega pogledala video clip reklame za Nirvanu i kako je tamo vrijeme stalo, tako sam ja gledajući onu žlicu samo približavala glavu kompu za njom (nesvjesna da nosom tučem monitor)!
    Onda sam, polako napokon našla vrimena da pročitam cijeli post i moram ti reći, iako obožavam sve tvoje recepte i smatram te jako kvalitetnom kuharicom i osobom, ipak moram priznat da je ovo recept koji mi se najviše dopada jer imam osjećaj da je u njega uloženo dosta truda i sati rada, razumijevanja, eksperimenata, ljubavi i iskusnih ruku troje mladih kuhara! Toliko razumijevanja si uložila u ovo da me sve to skupa dirnulo da probam ovu divotu jer sve sastojke volim i imam osjećaj, ma čak štoviše, znam da bi se udavila u ovome!! I napokon si napravila sladoled ovo lito, i to kakav sladoled, kralj među sladoledima! Sigurna sam da s vašim receptima i ja krećem u izradu kompliciranijih stvari :) Ah, šta seve ljudska mašta i iskusne ruke mogu napravit!! I tko bi onda ikad više kupia industrijski proizvod???

    ОдговориИзбриши
  33. Nisam nikad cula za ovaj sladoled, mislim po imenu..ali ima dosta slicninh verzija i ovde..Ti u drugu ruku si napravila nesto fantasticno ovde..ne samo sto si iskombinirala perfektnu kombinaciju izmedju pikana i karamele, nego celi sladoled zvicu neverovatno ukusno!!! Svaka cast!!

    ОдговориИзбриши
  34. Draga Jelena, skidam kapu i tebi i Maji i Dadetu na toliko uloženom trudu i detaljnjim pojašnjenjima. Za Nirvana sladoled još nikad nisam čula, ali sličnih sladoleda ima i kod nas... Beskrajno sam zahvalna osobama poput tebe koje toliko truda i vremena ulagaju u prezentaciju recepata, jer od toga i drugi (naravno i mene uključeno) itekako profitiraju od toga. Kod mene su recepti kratki, jer me uvijek pomalo strah da se ne bi zapetljala u objašnjenjima, i mislim da i ne bi ni bila tako jasna kao npr. ti :) Pošto sam ovog ljeta počela praviti domaći sladoled, ovaj grandiozni recept bilježim, jer NIRVANA se mora isprobati!

    ОдговориИзбриши
  35. E, ovo je bio sladoled mog života, dok onaj gore nije odlučio da mi pomrsi konce! :DDDDD
    Svejedno, bilježim si ga, praviću ga djeci, jer oni ne poznaju čari Nirvane sladoleda. :(
    Hvala Dadetu na novim instrukcijama, već sam počela da razmišljam gdje da nađem kondenzovano mlijeko, a mlijeko u prahu je užasno puno poskupilo. :(

    ОдговориИзбриши
  36. NATAŠA
    Ti si već karamel pravila pa ti je već pola posla završeno, a ovo je zaista laganica za pravljenje, samo trebaš dobro da pročitaš, možda zalepiš prvi put iznad šporeta instrukcije, a sledeći put radiš bez gledanja. Časna pionirska kako ti kažeš!

    TANJA
    Pa zato služe ovi blogovi, da beskompromisno delimo naša iskustva, a ne da kao nekad čuvamo recepte kao zmija noge. Zato se i družimo ovako!

    SANDRA
    Ja i dalje pamtim američke sladolede kao najbolje na svetu,(italijanske nisam probala) a ovo je nešto sasvim blizu Breyers sladoledima.

    MAJO
    Dade i Maja su uložili veliki trud, a bez MAjinog karamela, cvrc, ništa ne bi bilo od ovog sladoleda. Ako nisi probala karamel, bar njega napravi. Ja ga imam evo u teglici za trenutke kad mi padne šećer, a sladoleda nema.

    ОдговориИзбриши
  37. Videla sam ovaj post na kratko jos kad si ga objavila, a sledeci dan sam ga i iscitala )2 puta :)), ali nisam stigla da napisem komentar... Obozavam Nirvana sladoled i ova tvoja verzija ne da mi mira... Bozanstvena je!!! :) I ja se spremam probati Majin i Dadetov recept (za sada osnovnu verziju), ali i ovo MORA doci na red! : Svaka cast!

    ОдговориИзбриши
  38. Savršeno, ali baš savršeno ! Od recepta kojega si nam na ovaj način prenjela, zatim kako si napravila ovaj sladoled, pa do toga kako neodoljivo izgleda . Bravo Jelena !

    ОдговориИзбриши
  39. Ne znam sta vise volim - Nirvanu ili sladoled sa karamelom u Meku:)Bravo Jelena!

    ОдговориИзбриши
  40. DA li ima mozda negde u Beogradu da se nadju pecans ???

    ОдговориИзбриши
  41. Hvala ti puno na ovom receptu ulepsala si mi dan /i svima kojima prosledih/ !!!

    Nije problem u NIRVANI ni kolicina u papirnoj kutiji, ni cena. Nego sto postoje izvesna januarska deca koja za rodjendan pozele to da jedu. Al - mucak! Rok upotrebe mu je do novembra :/ Ja se spremala da nabavim zalihe da to krkam za rodjendan umesto torte.

    Nazdravljacu ti za nekih 6 - 7 meseci, kad ga budem jela sa osmehom od uva do uva :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rok do novembra!?! Pa zato je onda u Septembru bio na sniženju prošle godine. Ti si baš sladoledoljubac. Ako si iz Bgd. mogu da preporuči najbolji sladoled u Srbiji. Moritz Eis
      https://www.facebook.com/MoritzEis
      Od skoro su i na Ušću. Jeste skup, 300din 3 kugle ali vredi svaku paru.

      Избриши
  42. Анониман7. јул 2015. 01:52

    Jedno pitanje: jel se smesa od kondenzovanog mleka mesa sa ledom ili samo serpa te smese ide u serpu s ledom u kojoj se muti? :-)

    ОдговориИзбриши