Naslov bi bio pretenciozan da je u pitanju Doboš torta koja je izašla iz moje kuhinje, ali obzirom na to da je ovo savršenstvo delo ruku moje svekrve dala sam sebi slobodu da ovako krstim ovaj post. Doboš torta je zaštitni znak porodice moga supruga. Recept se prenosi sa generacije na generaciju, doduše još se niko od nas mlađih nije usudio da pokuša jer su standardi postavljeni prilično visoko. Recepturu imam zapisanu u svesci. Prosto i jednostavno, da prostije ne može biti, onako u par redova. Za nekoga ko je pravio milion puta nema tu šta da se objašnjava, ali za nas ostale ostaje samo preporuka da se čudo pravljenja ove torte mora uživo videti. Samo da napomenem da ova Dobošica ima 20 kora!
Prošle nedelje smo bili u gostima kod suprugovih i Doboš torta je već čekala nafilovana, ali bez šećerne glazure. To mi je bila idealna prilika da gledam i fotkam. Mogu vam reći da je i tada izgleda jako prosto, ali kada gledate majstora kako barata vrelim šećerom i nožem. Pomislite, ma mogu i ja to očas posla. Nema tu šta da se zabrlja. Ha! Žao mi je što nisam uključila opciju snimanja na aparatu, već samo slikala.
Evo ukratko kako je to meni izgledalo iz mog ugla. Šećer se karamelizuje, nekih 12 do 15 kašika, pa se na kraju doda kockica putera. Šećer se izlije na tortu polako i malo se potpomaže nožem u razlivanju. Torta se ostavi tako nekih desetak minuta. Nema ovde žurbe kao što sam mislila da treba da se seče brzinom munje da se šećer ne stegne. Ne! Ključ cele stvari je nož, i to najobičniji mali nož kao onaj iz escajga ali da je nešto tanji i da skoro nema recki. Onda se nož zageva na plotni sa jedne, pa sa druge strane i sa njim se seče staklo. Pri prvom potezu vidi se i dim. Prelazi se nekoliko puta preko jedne linije ali samo dubina šećera se seče i svaki put se nož ponovo zagreva. Postoji jedan trik koji izgleda banalan, ali puno znači. Nož brišete o mokri truleks sunđer da bi skinuli višak šećera pre stavljanja na plotnu, a u suprotnom bi plotna dimila od šećera. Prvo se naprave prorezi u obliku krsta, a potom se seku individualne linije, četvrtina na pola, pa osmina na pola i tako redom dok ne dobijete 32 parčeta. Naravno vrelim nožem se iseče šećer koji je iscureo sa strane torte.
Za ovo je potrebna dobra volja i puno strpljenja. Nema ovde žurbe. Puter u šećeru omogućava da se glazura seče polako, a bez njega bi pucala i moralo bi se raditi brže. Mislim da je ceo proces trajao i preko pola sata. Onda se ukrašava, a ovo ukrašavanje je zaštitni znak teta Milene. Puter i prah šećer se umute i sa time se šara. Puter ubije slatkoću glazure pri jelu i odlično se slaže.
Doboš torta spada u red jeftinijih torti. Nema tu puno sastojaka, ali je ovde veština u pitanju. Ova ima oko 20. kora, takva je tradicija u porodici, a ja vam recept ne mogu sada dati sve dok je ne napravim, i to uspešno, što se može desiti u ovoj godini, a možda ćete pričekati i duže. Ne da krijem recept, ali volim prvo ja da obradim stvar pa vam ga prenesem. Do daljnjeg uživajte u slikama, a ja malo da okitim svoj blog tuđim perjem!
Samo mi je žao što teta Milena nema blog jer bi sigurno odnela prvo mesto u Daring Bakers izazovu pravljenja Doboš torte. Mogli smo i da je brendiramo i pošaljemo u svet!
HOW A PERFECT DOBOS TORTE SHOULD LOOK LIKE
OUT OF THE DARING BAKERS LEAGUE
Last week while visiting my husbands family I had a chance to watch my mother-in-law make a perfect caramel topping for her Dobos torte, a torte that is a trade mark of my husbands family. If she had a blog and posted this on the Daring Bakers challenge she would be in the first place by far.
Women in Serbia have a real gift of making tortes and cakes, that most of the Viennese and Paris pastry shops would envy. Cakes that Buddy Valastro makes just would not cut it here in Serbia. There is a great tradition of making sweets here and many of the recipes came from the Austrian-Hungarian Empire and the Ottoman Empire that once ruled our country. The recipes were kept, perfected and are still made. We are currently experiencing a trend of Tiramisu and Cheese cakes in every restaurant but still, this is just a trend and a great tradition of layered cakes is kept in almost every home.
I have the recipe written in my notebook, but never attempted to make it just like she does. It is a family recipe with 19-21 layers of sponge, layered with chocolate filling and a perfect caramel topping. We got there after the torte was layered since she does this in one day, and then covers it with the topping the next. I watched how she spread the caramel topping with ease, cut it with a simplest of all knives that she heated on the stove after each cut and made perfect slices. It all looked so easy to me. Well, anyone who does anything well makes it look easy. You would think this is a piece of cake. Well I dare you to try.
I am not bringing you the recipe today of this 20 layer Dobos even though I have it, since I have not made it. When I make it successfully I will post it, and when that would be I can not say. This year or in the next five years, can not promise.