петак, 8. јул 2011.

PITA S ADE - BRZA I JEDNOSTAVNA SAVIJAČA SA MARELAMA

Nalik drugim pitama, a u kategoriji sama za sebe. Ova brza i jednostavna savijača, kako je Vanilyca krstila kada je objavila recept na Coolinariki je bila tema kuVarijacija pre dve godine, i sigurno bi prošla nezapažena da je Marija nije donela na naše zajedničko druženje na Adi. Ja nešto slično nisam jela, iako sam rado degustirala sve moguće slatke pite, a ova me je zaista osvojila. Marija je napravila sa višnjama, borovnicama i ribizlama. Lagana i vazdušasta i kako joj ime kaže brza i jednostavna. Na jednom parčetu sigurno nećete stati.




Mere u originalnom receptu su date u kašikama, a ja sam ih prevela u grame i mililitre, pošto mi je to lakše. Koristila sam marele, tako da sam zbog njihove kiselosti originalnu količinu šećera sa 250g povećala na 300g i to je bio pun pogodak. Ova količina je dovoljna da se postigne neka donja granica slatkoće, tako da ne preporučujem smanjenje mere, ali ukoliko koristite jabuke ili neko drugo slađe voće onda možete raditi sa 250g. Pošto pita nije preslatka dodatkom šećera u prahu koji ovde služi ne samo kao dekoracija možete narihtati sebi ukus.

Voće se spušta po geometrijskom šablonu, onako da je pravilno razbacano po kori jer je to bitno zbog preseka.

Kada počnete da motate koru, a mislim da je to ključna stvar ove pite, nemojte pritiskati, već lagano motajte da ima prostora i vazduha između listova. Šest rolni od po dve kore se spušta u nauljen pleh od rerne, i to jedna do druge, a potrebno je nauljiti između kora kao i celu gornju površinu pre pečenja.

Da bi bila mekana, nako pečenja onako vrelu pitu pokrijte mokrom krpom i ostavite tako da se ohladi.




BRZA I JEDNOSTAVNA SAVIJAČA SA MARELAMA

1kg neočišćenih marela ili višanja - 830g očišćenih
500g kora za pitu (oko 400g se utroši)
3 cela jaja
300g kristal šećera
170ml ulja
170ml mleka
250g brašna
12g praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
ulje za premazivanje


Mikserom kratko umutiti šećer i jaja, pa dodati ulje i mleko i na kraju brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo. Ostaviti da smesa odstoji oko 10 minuta na toplom. Pravimo 6 rolni sa po dve kore koje se ređaju u plehu od rerne koji ste uljem premazali (dno i stranice).

Preko prve kore nakapati 4-5 kašika fila (ne razmazivati), staviti drugu koru, pa ponovo 4-5 kašika fila. Preko fila geometrijski rasporediti jednu šestinu marela ili višanja. Umotati pitu po kraćoj stranici bez pritiskanja, već lakano motati da ostane vazdušasta. Ponoviti postupak sa još 5 rolni i složiti ih jednu do druge u plehu, pa nauljiti fino između rolni koje su jedna do druge i preko.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta; ako počne da tamni prekriti papirom za pečenje. Vrelu pitu prekriti pamučnom krpom koju ste pokvasili i ocedili i lepo je zašuškati, pa ostaviti tako dok se ne ohladi. Iseći dok je u plehu, svaku rolnu na 4 do 5 komada i pre serviranja obavezno posuti prah šećerom koji sipate kroz  sito.



FAST AND EASY STRUDEL

1kg of cherries or 800g without pits
400 - 500g of phyllo sheets
3 whole eggs
300g of sugar
170ml of oil
170ml of milk
250g of flour
12g of baking powder
fine sugar for sprinkling

With an electric mixer beat together eggs and sugar for 30 seconds, add in oil and milk and at the end add in the flour that you have mixed with baking powder and set aside. We will be baking 6 rolls with 12 phyllo sheets total. Each roll has 2 sheets.

Take one sheet and place it on the counter. With a tablespoon drip 4 to 5 tablespoons of the egg filling. Place another sheet on top of it and again drip 4 to 5 tablespoons of the egg filling. Place one sixth of the cherries by hand like in the picture and then gently roll without pressing. Start rolling on the shorter side of the sheet. Place the roll in the oven pan that you have oiled on the bottom and on the sides. Make the rest of the rolls. Five more and place them one next to the other. Oil in between the rolls so they do not stick and oil on the top.

Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for around 30 minutes. If it starts to turn dark place a baking paper over the rolls. While the rolls are hot cover them while they are still in the pan with a damp kitchen towel and leave like that to cool. This way they will be soft. Cut each one into 4 to 5 pieces and sprinkle generously with fine sugar before serving.