четвртак, 19. мај 2011.

TAMARIN BASA SIR I MAJINE RAŽANE KIFLE

Kada sam na sajtu Honest cooking videla Tamarin recept za lički sir-basu, koji je radila po receptu Vere sa Coolinarike, znala sam da moram da ga probam. Još mi se oko Nove godine vrzmala ideja po glavi da napravim domaći sir, i to baš u vreme nestašice mleka, pa sam posle bezuspešnih pokušaja nalaženja mleka sa 3.2%mm odustala. Moje utiske možete pročitati u zaključku, a moj predlog za sledeće Kuvarijacije će definitivno biti ovaj sir, jer je zaista greh ne napraviti ga!




BASA - LIČKI SIR

2 litre mleka 3,2%mm
200ml kisele pavlake

dve sterilne gaze, velika šerpa, cediljka i toplo ćebe


Staviti mleko na ringlu i grejati do tačke da  možete prst da ubacite a da se ne opečete, već onako da ga držite 2-3 sekunde. Umešati kiselu pavlaku. Poklopiti i umotati u ćebe, pa ostaviti preko noći. Sipati sir u cediljku, koju ste obložili sa duplom mokrom i oceđenom gazom i stavili iznad šerpe, a onda staviti u frižider na 12-24 sata da se ocedi. Što duže stoji to će biti čvršći. Surutku sačuvajte i iskoristite u pravljenju peciva. Pošto kisela pavlaka kod nas ima 180g ja dodam još nekoliko kašika jogurta mleku umesto da kupujem još jednu pavlaku.



ZAKLJUČAK
Od dve litre mleka nakon 5 sati ceđenja dobila sam kilogram sira, a nakon 8 sati ostalo je preko 800g. Tu sam se zaustavila sa ceđenjem jer mi je konzistencija sira kao takvog u tom momentu odgovarala. Više nikada neću kupovati krem sir na pijaci. Mislim da bi većina ljudi pomislila da nisam normalna što pravim domaći sir u kućnim uslovima, ali ovaj sir je nešto najlakše za pravljenje što je izašlo iz moje kuhinje. Prokuvati mleko, svako zna. Dodati pavlaku, pa ušuškati šerpu i ostaviti je preko noći da se ohladi, i na kraju sipati sve u cediljku, zaista može svako. Šerpu sa debelim dnom zapremine oko 3-4l sam lepo uvila u Dormeo ćebe, tako da je ujutru dno šerpe bilo mlako. Ja volim neslane, slane i izrazito slane sireve, a ovde nemate potrebu dodavati so. Slan je koliko i kisela pavlaka. Ne znam da li je potrebno da mleko pasterizovano proključa, pa da se hladi ili se to odnosi samo na mleko koje se kuva pre upotrebe. Dobila sam sir koji mi ovde zovemo sremskim. Božanstven, punog ukusa, savršeno kremast, bez grudvica, jednom rečju-prelep.




MAJINI RAŽANI PRUTIĆI

600g belog brašna
300g ražanog brašna
2 ravne kašičice soli
2 kesice suvog kvasca - 20g ukupno
1 puna kašika meda
600ml tople vode

POSIPANJE
seme lana, suncokreta, susam, ovsene, ražane, ječmene pahuljice, kim...

ZA UMAKANJE
jedna manja šoljica vode
2 kašike ulja (može i maslinovo)


U pola količine ražanog i belog brašna dodati sve ostale sastojke za testo, pa postepeno dodati ostatak brašna, i još malo ako je potrebno. Zamesiti lepo, elastično testo  ostaviti ga da se odmara 60 minuta.

Premesiti, oblikovati kao valjak, podeliti na 12 delova, pa svaki deo oblikovati u lopticu i oklagijom razoklagijati u ovalni oblik. Urolati, pa svaku kiflu umočiti u mešavinu ulja i vode koju ste sipali u dublji tanjir sa svih strana, pa ih onda ih umočiti u mešavinu semenki, Dok ih umačete u vodu možete ih i malo saviti.

Nakon odmaranja u trajanju od 15 minuta peći na 200 stepeni oko 30 minuta u plehu od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Ovo je količina za dva pleha od rerne.

ZAKLJUČAK
Pravila sam ih dva puta, i svaki put u ovoj trostrukoj količini u odnosu na Majin recept. Kifle su tako dobre, da se ne isplati praviti manje. Majo, recept ti je odličan! Ja sam smanjila količinu kvasca i meda, a ova količina meda koju navodim u receptu mi je bila taman koliko treba da peciva lepo slade. Povećala sam malo količinu soli. Ovaj recept apsolutno prisvajam i ostaje u mojoj beležnici. Bravo majstore! Ovakve kifle više nećete kupovati u pekari. Ispečene slobodno zamrznite dok su još mlake. Sjajne su za sendviče.




BASA CHEESE 
original recipe 


When I saw home made Basa cheese that a fellow blogger Tamara made and presented on a new food site Honest cooking I knew I had to try it. In Serbia and Croatia there is a great tradition in making white fresh cheese-kind of like cottage cheese. There are as many varieties as there are cheeses in France and each one is different depending on the milk that the cheese is made from since the cows eat a different kind of grass in different regions of the country. There are some famous fresh cheeses named after the mountain ranges where cows, sheep and goats feast on the grass at ecological friendly grass and breathe fresh air. This cheese is made with pasteurized store bought milk, not the fresh kind, but still it is the best white cream cheese that I have tasted yet. I encourage you to try it at least once, for when you make it once you will never want to try the store bought kind again.




RYE ROLLS


These fantastic healthy rolls are a recipe from Maja. I guessed that they will be terrific so I tripled her recipe and made 12 instead of 4 rolls. I was not wrong in doing so. A bit of sweetness in these savory rolls comes from a small amount of honey. You can dip then in your favorite flakes and seeds. Fantastic recipe. Makes for a great sandwich.

600g white flour
300g rye flour
2 even teaspoons of salt
20g of dry yeast
1 full tablespoon of honey
600ml of warm water

SPRINKLES
sesame seeds, rolled oats, rye flakes....

FOR DIPPING
one cup of water
2 tablespoons of sunflower or olive oil

Mix the rye and white flour and in the half of the amount add all the other ingredients you need for the dough. Add gradually warm water and then add in the rest of the flour and knead into an elastic dough that does not stick to the fingers. You might need some more flour. Let the dough rest in a floured pot for 60 minutes. 

Knead the dough for a minute. Shape like a sausage. Cut into 12 equal pieces and form a ball out of each piece. Roll each ball into an oval shape with a rolling pin and then roll it up by hand . Place the water and oil in a bowl where you can dip each roll and right after dipping dip each one in a mix of your favorite flakes and seeds. Line two oven trays with baking paper and place them on it. Allow to rest for 15 minutes while you heat up your oven. 

Bake at 200 degrees Celsius (no fan) for 30 minutes.




4 коментара:

  1. Tvoj sir super izgleda i potpuno razumijem da si njime oduševljena ! Naime, ja sam prošle godine probala napraviti ovaj sir i nije mi uspio, hm, ne znam gdje je zapelo, išla sam po receptu i na kraju dobila jedva malu zdjelicu sira a ostatak je ostao kao neki jogurt. Međutim, kada sam probala to malo sira što sam dobila i kada sam probala taj neki jogurt koji sam dobila oduševila sam se i ja. Zbilja ima poseban, odličan okus. Bude li u Kuvarijacijama radim ga 100%, a i ne bude li pokušati ću ga opet ovih dana napraviti.
    Kiflice mi se isto jako sviđaju, odlične su, a sa sirom vjerujem da su dobitna kombinacija !

    ОдговориИзбриши
  2. BRANKA
    Jedino gde možda može da zapne je ako se ne umota u toplo ćebe da prenoći. Ja sam koristila šerpu sa debelim dnom, onu tešku koja se sporo hladi, a ćebe marke Dormeo (crveno-možda to ima efekta). Kod drugis sireva gde se dodaje limun bitno je da mleko baci ključ, pa tek onda da se dodaje limun ili kao ovde pavlaka. Meni je ujutru cela stvar izgledala kao tečnija kisela pavlaka i jako sam puno dobila, čak najviše od svih sireva, čak 800g. Mogao je on još da se cedi, ali nije bilo potrebe, pošto daljim stajanjem nije puštao vodu. Trajao mi je jako dugo u frižideru. Ja ga uvek čuvam otklopljenog. Zaista vredi probati opet.

    ps Izvinjavam se na drugim zbrisanim komentarima. Blogger problemi su pojeli vaše lepe komentare.

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo Jeco, divan sir, znam iz iskustva... drago mi je da vi mladi volite domace specijalitete napravljene svojom rukom:))) Poljubac mila <3

    ОдговориИзбриши
  4. Ellerine sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgilerrrrrr....

    ОдговориИзбриши