Luda sam za knedlama od mesa, piletine ili povrća. Ovakav tanjir supice je kompletan obrok, tako da se trudim da sve hranljive materije potrebne za jedan obrok spakujem u jedan tanjir. Sve mesne knedlice za supu je bolje praviti unapred, pa ih ostaviti u frižideru na par sati ili još bolje, preko noći. Knedle uvek treba presoliti, jer će veliki deo soli otići u supu, a ako ih dobro ne presolite, biće bezukusne.
U ovim knedlama se koristi kuvano meso, ali kad mi treba sveže, obično posegnem za kesicama u zamrzivaču u kojima sam uspremila po 100g mlevenog pilećeg mesa i to obično od bataka i karabataka, pošto je to meso sočnije. Kada kupujete belo meso, jednostavno možete onaj komad mesa koji ide uz kičmu, a koji liči na pero odvaditi i sačuvati ga za supicu. Neće vam nedostajati u ručku, a u supicama će dobro doći. Tako neosetno pravite zalihe.
Zašto jež knedle? Liče mi na male slatke ježeve!
PRŽENE KNEDLE OD KUVANOG PILEĆEG MESA I LIMUNA
300g kuvanog pilećeg mesa usitnjenog u secku
1 kuvana šargarepa usitnjena u secku
1 ravna kašičica soli
2 kašičice peršuna
rendana kora jednog limuna
1 kašika ulja
2 jaja
3 kašike griza
Skuvati belo meso i šargarepu, sačuvati vodu u kojojsu kuvani, a zatim meso odvojiti od kostiju, usitniti ili samleti. Spojiti gore navedene sastojke, pa smesu staviti u frižider na nekoliko sati. Nauljenim rukama formirati valjčiće od količine koja može da stane u jednu kašičicu. Masa nije kompaktna i potrebno je samo malo stisnuti u ruci komadić da se formira. Pržiti samo da porumeni na ulju, pa ih ocediti od viška ulja u cediljci ili na papirnom ubrusu.
SUPA
2 kašike ulja ili 1 kašika putera i 1 kašika ulja
1 manja glavica crnog luka
100g šampinjona-listići
1 šolja korena celera-kockice
1 manji krompir-kockice
2 šargarepe-kolutovi
20g sušenih vrganja
1 šolja cvetića brokolija
zeleni listići brokolija (ako ih ima na stablu)
2 kocke za supu
2,5 l pileći bujona ili vode
Potopiti sušene vrganje u 100ml vruće vode i ostaviti ih oko desetak minuta da se hidriraju. Na ulju ili mešavini ulja i putera propržiti crni luk kratko, pa mu dodati mu šampinjone i nastaviti sa prženjem oko minut. Dodati celer, krompir, šargarepu, listiće brokolija, usitnjene vrganje i naliti sa oko 500ml bujona ili vode i vodom u kojoj su se vrganji hidrirali. Dodati kocke za supu i kuvati dok povrće nije skoro gotovo. Dodati cvetiće brokolija, još oko 2 litra bujona ili vode i pustiti da baci ključ, pa dodati knedle od mesa. Nastaviti sa kuvanjem dok se brokoli ne skuva, a na kraju dodati soli i suvog začina po ukusu.
VEGGIE SOUP WITH FRIED CHICKEN AND LEMON DUMPLINGS
I adore using fritters and dumplings in my soups and stews. They make my soup a whole meal that is well balanced with nutrients. A bit of meat, veggies, dairy and I got myself a whole lunch. I often make these meaty dumplings in batches, then just freeze the and use in the next soup.
DUMPLINGS
300g of cooked chicken breast
1 cooked carrot
1 even teaspoon of salt
2 teaspoons of cut parsley
zest of one lemon
1 tablespoon of oil
2 eggs
3 tablespoons of semolina
Cook the chicken and the carrot, and save the stock for later and shred them in a food processor. Mix together all of the above ingredients and place in the fridge for a couple of hours or overnight. With oily hands form oblong shapes with the amount that can fit into one full teaspoon. Squeeze in your palm to get a shape. Fry in hot oil or butter and set aside for later.
SOUP
2 tablespoons of oil or 1 tablespoon of butter and 1 tablespoon of oil
1 small onion diced
100g button mushrooms sliced
1 cup of the celery root diced
1 smaller potato diced
2 carrots sliced
20g g of dry porcini mushrooms
1 cup of broccoli flowers
2 stock cubes, salt
2,5 l of chicken stock or water
Hydrate the porcini mushrooms in 100ml of hot water, then drain, cut and save the water. On oil or butter fry the onion for a minute. Add the mushrooms and fry some more. Add the celery, potato, carrot, porcini mushrooms and add in around 500ml of the stock and the water where the mushrooms have hydrated in. Add the stock cubes and simmer until the veggies are almost done. Add the broccoli flowers, the fritters and 1,5 to 2 liters of the sock and cook until they are done.