Ne mogu da odlučim koja mi se masa za prženje lignji najviše dopada, pa sam napravila jednu uporednu studiju, i opet ostala neodlučna. Sve mi se dopada. Pošto sam bila u frci ove vrećice sam dan unapred spremila i stavila u frižider, ali to nije potrebno, jer ceo proces traje jako kratko. Znači spremne vrećice čuče u frižideru, kao i lignje umočene u brašno, jaje i prezlu. Lignje ne možete pržiti unapred, jer se njihova lepota ogleda u hrskavoj poh masi koju možete postići samo ako ih neposredno pre jela ispržite. Osim dole navedenih sastojaka, potreban vam je dublji tiganj, dobro zagrejano ulje dubine oko dva prsta, veća cediljka, limunov sok i dobra volja. Potreban je i oprez prilikom prženja jer lignje znaju da pucaju, tako da ih treba stavljati u tiganj sa većeg odstojanja. Sledeća bitna stvar je vreme prženja. Da bi se postigla mekoća lignje i hrskavost poha, potrebno ih je pohovati 2-3 minuta. Nakon tog vremena one menjaju konzistenciju i postaju gumaste i tvrde. Ako ste negde jeli ovakve lignje, znajte da je šef omanuo u dužini prženja. Lignje ponovo postaju mekane nakon 20-30 minuta dinstanja, što je jako važno kod pravljenja rižota sa lignjama. Rižoto je dugotrajan proces, tako da će vam i tada ostati mekane. Za pohovanje možete koristiti i veće lignje, a ja sam imala ove manje koje sam koristila za punjenje i rižoto.
1. belo brašno
2. belo brašno i belo kukuruzno brašno u odnosu 1:1, slatka aleva paprika
3. griz i belo kukuruzno brašno u odnosu 2:1, slatka aleva paprika- recept Lake kuharice
Kolutove očišćenih tela lignji debljine oko 0,8cm i pipke koje ste posolili i nauljili sa par kapi ulja ubaciti u vrećice za zamrzivač. Kesice dobro protresti tako da se lignje oblože. Staviti u frižider ukoliko ih planirate praviti kasnije ili odmah pržiti. Pržene lignje spuštati u cediljku da se malo ocede, pa ih odmah servirati.
ZAKLJUČAK
Ne mogu se odlučiti. Sve mi je lepo. Možda bi sledeći put dodala malo leve paprike u ove koje su obložene samo brašnom. One su bile najmekanije, a ostale hrskave. Na vama je da probate, a onaj poh sa umakanjem u masu koja je za palačinke mi nije odgovarao u ovoj prilici.
FRIED SQUID
I adore fried squid and in this post I am showing you an easy non-messy way of coating them. I made them a day before and stored them in these plastic bags, and those coated in flour, egg and breadcrumbs I 'placed on a tray lined with baking paper. Here are the coatings according to the numbers shown in the picture:
1.white flour
2.white corn flour and white flour 1:1 ratio, some sweet red paprika- recipe of Laka Kuharica
3. semolina and white flour 2:1 ratio and some sweet red paprika
4. dipped in flour, then in the beaten egg and in breadcrumbs
Cut the squid into 8mm thick rings. Take batches of squid rings and tentacles that you have salted and place them in individual zip-lock bags with your coating of choice. Shake the bags to coat them well. If you prefer the fourth method them dip each ring or tentacle in flour, egg and breadcrumbs. Fry in hot oil for 2/3 minutes. Serve with bread and some lemon juice while hot. Care must be taken when frying since the squid can pop and burn you, so step aside once you have placed them in the pan.