среда, 3. новембар 2010.

TUC TUC KREKERI OD SIRA by Jasenka

Još dok sam obilazile tuđe blogove, onako iz prikrajka čitala i divila se, tj. dok sam bila siroče bez bloga, spazila sam ove Jasenkine krekere. Moram da priznam da sam se na prvi pogled zaljubila u delikatnost, nežnost i veliku kreativnost  njenih recepta. Krekere mogu da kupim, a možete i vi. Zašto se onda  mučiti? Pa, nešto slično možete kupiti, ali neće biti isto! Nedostaje im tajni začin-ljubav!




TUC TUC KREKERI OD SIRA

250g hladnog belog brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
2 prstohvata soli
2 prstohvata bibera
160g listića hladnog putera
250g sitno rendane Gaude, Ementalera...
2 žumanca
4 kašike limunovog soka
biber ili aleva paprika za posipanje
1 belance za premazivanje


Pomešajte brašno, biber, alevu papriku i so. Dodajte hladan puter isečen na tanke listiće, pa brzo utrljajte puter u brašno da dobijete mrvičastu masu. Štos nije da se dobije ujednačena masa kao za testo za hleb, a puter mora ostati u malim grudvicama. Dodajte sir, žumanca i limunov sok i umesite brzo . Oblikujte kuglu. Stavite je u plastičnu kesu, pa u frižider na 20 minuta. Sve ovo se može raditi u multipraktiku ili peške kao što sam ja radila. Testo, između dva papira za pečenje, razviti što tanje. Modlicom vadite krugove. Dobije se oko 50 krekera. Ređajte ih u pleh obložen sa papirom za pečenja. Izbockati svaki viljuškom da se ne narastu previše. Premazati belancem i posuti alevom paprikom ili biberom. Peći na 210 stepeni oko desetak minuta.




TUC TUC CRACKERS by Jasenka


While I was cruising the blogs at a time when I was an orphan without a blog, I saw and fell for these crackers that  Jasenka made. I must admit that at first glance I fell in love with her delicate, creative and phenomenal recipes. You can buy crackers, so why make them? Well, it won't be the same, they will always lack a secret ingredient-love!

250g of flour
1 teaspoon of sweet red paprika
2 pinches of salt
2 pinches of pepper
160g of cold butter
250g of cheese shredded finely 
2 egg yolk
4 tablespoons of lemon juice
pepper and sweet paprika for sprinkling
1 egg white for the glaze

In a food processor or by hand mix the flour, pepper, paprika and salt. Add cold butter slices and mix. Add cheese, yolks in the middle and lemon juice. Knead the dough until it comes together. Place the ball of dough in a plastic bag and put it in the fridge for 20 minutes. Roll out as thin as you can between two baking papers. Cut out shapes and place on a baking tray that you have lined with baking paper. Glaze with egg white, sprinkle with pepper, paprika or anything else and punch wholes with a fork. I made app. 50 crackers in two baking trays. Bake at 210 degrees (no fan) Celsius for 10-12 minutes.


17 коментара:

  1. Vrlo lepo, kao i uvek od tebe draga moja. Jako volim ovakve djakonije i po celu zimu mesim kojekakve stapice, krekere, perece, tako da ce i ovo doci na red.

    Mnogo si mi slatka, puj, puj, da te ne ureknem. Stvarno imas lep avatar.

    ОдговориИзбриши
  2. TUC TUC...what an interesting name for the cupcakes. They look beautiful.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako vidim, slatki medvjedic se preobrazio u lijepu mladu zenu. Po tvojim postovima nikada ne bih rekla da nisu djelo neke mnogo 'iskusnije' osobe! Fotografije su ti prelijepe

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno su odlicni krekeri, zapravo mana im je sto su toliko dobri pa je tesko zaustaviti se samo na jednom....mnogo su slatki ovako u casi uvezani kariranom masnicom!;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Predivno izgledaju draga.

    ОдговориИзбриши
  6. a jesi me nasmijala sa onim: "dok sam bila siroče bez bloga". :))))))))))))))
    Tuc Tuc krekere by Jasenka sam pravila jako davno. Izvrsni su i zaista se čovjek jako teško zaustavi samo na jedan. :)
    I.. avatarčić ti je super :) Drago mi je da te vidim :))

    ОдговориИзбриши
  7. Probala :) prefini su !!!! A ova srca su preslatka :)

    ОдговориИзбриши
  8. Your photos and site look very nice...! Just stumbled upon your blog :).

    ОдговориИзбриши
  9. These look really good....oh, for some free time to try.

    ОдговориИзбриши
  10. I ovo mi je na listi vec jednu deceniju, cini mi se ;) Odlicno izgledaju, u ukus uopste ne sumnjam... ostalo je jos samo da zasucem rukave :)))

    ОдговориИзбриши
  11. vjerujem da su ovi krekeri odlični, tako i izgledaju

    ОдговориИзбриши
  12. super si napravila krekere i prezentirala ih savršeno ! jako lijepo izgledaju na ovim slikama.
    Slažem se da kod Jasenke ima divnih recepata ,pogotovo za keksiće, i žao mi je što nije više aktivna na blogu.

    ОдговориИзбриши
  13. Savršeno izgledaju draga Jeco ! Ovih dana smo nešto u ljubavnom raspoloženju s obzirom na to da pravimo srca od svega što nam se nađe na tanjiru :-)))))))! A to je divno zar ne ? VELIKI POZDRAV I SVE POHVALE !

    ОдговориИзбриши
  14. I ja sam ih pravila i totalno su me oduševili. :)
    Savršeno su ti ispali. :)

    ОдговориИзбриши
  15. evo recepta i slike na portalu blic zene!
    http://zena.blic.rs/recepti/Peciva_i_pite/6582/Krekeri_sa_belim_vinom

    ОдговориИзбриши