Volim ovu supu! Uvek imam u zamrzivaču kesicu sa domaćim tortelinama i kesicu sa sušenim vrganjima, tako da se supa spremi sama od sebe. Još kada bi sama od sebe oprala sudove! (supa mislim)
BAZA
Supa po želji (meso, piletina, kosti, povrće, celer, paštrnjak, peršun, lovorov list, šangarepa, prepečen crni luk, cela glavica neoljuštenog belog luka.....)
MINI TORTELINI
Napraviti mini torteline sa punjenjem od mlevenog mesa i pečuraka koje ste naknadno samleli da se dobije lepa kremasta pasta i presolili, jer će so otići u testo. Ovakve minijaturice ređajte na veliki poslužavnik u jednom redu pa stavite u turama u zamrzivač. Čim se jedna tura malo stegne prebacite ih u kesu. Ovako spremne mogu se koristiti u puno supa. Potrebno je vreme i strpljanje. Svaki put kad završim sa njima kažem da je to poslednji put, pa opet za par meseci napravim novu turu. Recept za torteline je bazični recept za pastu koju tanjim na mašini za pastu, a onda vadim krugove ili sečem kocke, pa u sredinu svakog kruga stavim malo fila, vlažnim prstom pređem preko ivice testa, preklopim i zamotam oko kažiprsta i spojim ivice. Turortijal sledi neki drugi put.
SUŠENI VRGANJI
3 do 4 kašike sušenih vrganja potopiti u malo vruče vode, pa procediti i usitniti ih. Sačuvati vodu u kojoj su se hidrirali.
METOD
U proceđenu bistru supu dodati vrganje hidrirane i vodu u kojoj su bili. Pustiti da provri, pa dodati torteline i kuvati dok nisu skoro gotovi. Začiniti po ukusu (kocka, so) Ostaviti poklopljeno da se ohladi, tortelini će još narasti.
TORTELLINI SOUP WITH DRIED MUSHROOMS
basic stock (meat, poultry, bones, parnsnips, celery, bay leaf, carrots, Knorr stock cubes, onion, garlic...)
home made mini tortellinis with cremy meat and mushroom filling
4 tablespoons of dried mushrooms
Prepare your basic stock of choice and strain it . Use the vegetables and meat in other dishes or eat with a sauce. In a clear stock add the pre soaked dried mushrooms cut into smaller pieces and the water where they have soaked in. Bring to a boil and add mini tortellinis. Cook until the tortellinis are done. Take off the stove and leave covered, tortellinis will increase in size. Season to taste with a stock cube, salt...