Moje omiljeno jelo od spanaća koje se nekoliko puta u toku meseca nađe na meniju proteklih dvadesetak godina. Još mi nije dosadilo. Najlepše je od svežeg spanaća, a u nedostatku možete ga ptaviti i sa briketima spanaća, ali ne onim samlevenim, već briketima koji sadrže cele listove koji se u poslednje vreme mogu naći u prodaji.
JAJA NA LIVADI
600g očišćenog svežeg spanaća
1 čen belog luka sitno seckan
3 kašike ulja
100g pirinča dugog zrna
100ml mleka
200ml vode
1 puna kašičica soli
2-4 jaja
kiselo mleko ili pavlaka kao prilog
Opran, oceđen ali još uvek vlažan spanać spustiti u veliku šerpu u kojoj ste prethodno zagrejali ulje i kratko propržili beli luk. Poklopiti šerpu i pustiti spanać da splasne. Skloniti sa ringle, dodati pirinač, so, vodu i mleko, pa sve sipati u nauljenu vatrostalnu possudu zapremine od oko 1.5 litara. Kašikom razgrnuti spanać i u svako udubljenje razbiti po jedno jaje koje možete prekriti spanaćem.
Peći na 200 oko 50 minuta, a zatim isključiti rernu i ostaviti da se peče još 10-ak minuta. Servirati uz kiselo mleko, pavlaku ili jogurt.
EGGS ON GREEN PASTURE
600g of fresh spinach
1 garlic clove sliced
3 tablespoons of oil
100g of rice
100ml milk
200ml water
2-4 eggs
1 full teaspoon of salt
sour cream, Greek yougurt