уторак, 13. јул 2010.

KREM ČORBA OD MESA I POVRĆA S KNEDLICAMA OD PERŠUNA

Sa malim šmekom klasične kafanske teleće čorbe uz dodatak mini knedlica od peršuna, ova čorba će vam sigurno prijati. Bogata mesom povrćem, knedlicama u kremastoj osnovi može vam zameniti ceo obrok. Ovo je moja varijacija na temu recepta iz časopisa Sale&Pepe magazina.





KREM ĆORBA OD MESA I POVRĆA SA KNEDLICAMA OD PERŠUNA


KNEDLICE
1 srednja veza sitno seckanog peršuna
50g prezle
30g putera
rendana kora limuna
1 jaje
1/4 kašičice rendanog muskatnog oraščića
2 prstohvata soli

Zamesite sve sastojke ručno ili u blenderu. Napravite oko 24 kuglica (štipkajte od smese). Stavite ih na tanjir pa u fižider dok čorba ne stigne.


ČORBA
400g junećih ili telećih šnicli, male kockice 2x2mm
1 crni luk, sitno seckan
20g putera i 1 kašika ulja
100g cvetića brokolija
100g cvetića karfiola
2 šargarepe, male kockice 2x2mm
koren celera i lovorov list
oko 5-7 punih kašika brašna
1/2 kašičice rendanog muskatnog oraščića
2 kocke za supu (svaka za 500ml tečnosti)
soli po ukusu i još suvog začina (po ukusu)
oko 3 litre vode (plus voda za dolivanje)
250ml pavlake za kuvanje 36%mm (ja koristim Imlekovu slatku pavlaku)


Na ulju i puteru kratko propržite luk. Dodajte meso i propržite ga da pobeli. Dodajte šargarepu, brokoli, karfiol, celer, lovor, muskatni oraščić i promešajte. Umešajte 2 kašike brašna u povrće. Sipajte oko 1,5l vode i ubacite kocke za supu. Kuvajte dok povrće i meso ne budu gotovi. Tokom kuvanja nadomestite vodu koja je isparila iz šerpe.

Kad povrće i meso budu kuvani izvadite koren celera i lovorov list. Sipajte još oko 1.5l vode i pustite da baci ključ. Umutite 3-5 punih kašika brašna sa malo hladne vode u gustu pastu bez grudvica i sipajte u čorbu uz stalno mešanje da se čorba malo zgusne, onako kako volite. Hlađenjem se čorba još više zgusne, pa ne preterujte.

Ubacite knedlice i kuvate čorbu još oko 10-ak minuta. Sklonite sa vatre i umešajte pavlaku za kuvanje. Pospite peršunom pre serviranja.

Imlekova slatka pavlaka ima 36%mm i skoro da nema šećera u sebi tako da je najbolja opcija za čorbice, ako živite u Srbiji. U suprotnom koristite pavlaku za kuvanje sa 20%mm.




CREAMY BEEF AND VEGETABLE STEW WITH MINI PARSLEY DUMPLINGS

DUMPLINGS
2/3 cup of finely cut parsley
50g bread crumbs
1 egg
grated lemon zest
pinch of salt and pinch of nutmeg
30g of butter


Mix all of the above ingredients by hand or in the food processor and form 24 balls. Place on a plate and put in the fridge until the stew is done.

STEW
20g of butter and 1tbs of oil
1 onion finely chopped 
400g of meat cut into small cubes 
2 carrots cut into cubes
handful of broccoli and cauliflower
200g celeriac or celery
bay leaves
pinch of nut meg
2 stock cubes or salt
200ml of cream
3000ml of water
5-7 tbs of flour


Fry the onion in a large pan on butter and oil for a minute, then add the meat and fry so it goes pale. Add the cauliflower, broccoli, carrots, bay leaf, nutmeg and stir for a minute. Add 2tbs of flour and stir for a minute. Pour 1.5l of water and add 2 stock cubes and celeriac. Cook until the meat is done and keep adding water that has evaporated. Take out celeriac add in 1.5l of water. Bring to a boil and thicken with 3-5 tbs of flour paste (mix the flour in cold water to get a creamy paste...no lumps in the stew). Drop in the dumplings and cook for 10 minutes. Take of the stove and pour in the cream. Before serving add fresh parsley.


9 коментара:

  1. Ovo printam iz ovih stopa, mi obožavamo ovakve guste juhe, a knedle su otkriće. Jedino što sigurno neću staviti je brašno, tj. možda stavim sasvim malo Gustina. Također, napraviti ću veće knedle, kadkada radim Chicken with dumplings, pa znam da to moji vole, a ovo, s obzirom da je junetina ili teletina, konačno mogu jesti i ja. Baš me veseli ovaj recept. I odlično izgleda na fotki!

    ОдговориИзбриши
  2. Nekako ovih dana samo nalijećem sa supe i čorbe, kao da nije žaropek :)))). Elem, ovo zvuči kao sjajno okrepljenje poslije dana na plaži!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je odlično, knedlice su mi najbolji prilog juhi, a juhica se isto čini jako fino

    ОдговориИзбриши
  4. E Jelena, kathairo je grčki korijen riječi khatarsis - katarze, pročišćenja (duhovnog), a od tuda potječe i moje ime, Katarina. Kako mi se u životu puno puta potvrdilo ono nomen est omen, tako je i s mojim imenom: mrzim dvoličnost, pretvaranje, "nečistoću" u smislu nečistoće duše i postupaka koji zbog toga nastaju. To sam "proučila" zato što imam probleme s takvim ljudima, pa hajde da vidimo! Eto, malo ezoterije nikada ne škodi.

    ОдговориИзбриши
  5. I meni ove knedlice zvuce skroz interesantno, a ovakve corbe vec obozavamo tako da cu definitvno pri sledecem kuvanju corbice probati i knedlice :)

    ОдговориИзбриши
  6. Glad I found your blog. Love the parsley dumplings. Fantastic dish!

    ОдговориИзбриши
  7. Bogme ovakve knedle nisam nikad pravila, ima da se probaju bilo u ovoj ili nekoj drugoj čorbici!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna ovo su zaista mini ćuftice veličine onih loptastih žvaka na metar što su se prodavale. Super su i mogu bilo gde.

      Избриши