KAKO JE NASTAO MOJ BLOG?
Food blog Foodforthought je nastao u julu 2010. Samo nekoliko nedelja pre objavljivanja prvog recepta na ovom blogu, osim velike ljubavi prema kuvanju, nisam imala apsolutno nikakvo predznanje o vođenju bloga, tj. njegovoj formi i šta sve mogu sa njim da uradim. Ovo pišem sa željom da podstaknem sve posetioce mog bloga i ostalih food blog-ova koji su pasionirani ljubitelji kuvanja da započnu svoj blog i svoje znanje o kuvanju, umeće, porodičnu tradiciju i zaboravljene recepte podele sa drugima.
ŠTA JE FOOD BLOG
Food blog je vaš lični online dnevnik, ako tako mogu da kažem, u kome ćete objavljivati vaše recepte, tj. postove, i imati mogućnost da komunicirate sa ostalim blogerima i posetiocima vašeg bloga. Reč blog je nastala od dve reči web - mreža i log - dnevnik, unos. Blog može biti privanog karaktera, tj. otvoren samo za vas, za pozvane čitaoce ili otvoren za sve, tj. javni blog.
FOOD BLOG ZAJEDNICA
Blogovi o hrani na prostoru Srbije čine jednu veliku zajednicu. Ne samo da su ti blogovi međusobno povezani, već postoji i ogromna zajednica food blogera na prostoru bivše Jugoslavije koja odlično funkcioniše. Po meni blog jedino ima smisla kada svoje recepte i ideje delite sa drugima, kada je vaš blog živ, kada nije mrtvo slovo na papiru. Ne samo da smo povezani virtuelno već se i mnogi blogeri druže. Ovde su nastala neka lepa prijateljstva. Food blog zajednica u našoj zemlji je imala već nekoliko okupljanja gde smo se upoznali, delili naše kulinarske đakonije i razmenili iskustva. Čak smo imali i goste iz susedne države koji su prevalili veliki put da nas vide i tako je nešto virtuelno postalo stvarno. Naravno, sve je na vama, u kojoj meri vi želite da sačuvate svoju privatnost ili želite da upoznate druge. Mislim da su blogovi kao i sajt Coolinarike prvi srušili barijere i počeli da uspostavljaju normalne odnose na našim prostorima.
Zajednicu food blogera čine divni ljudi. Neke žene su mlade, neke su bake, neke umetnice, neke su zaposlene, neke nisu, a uglavnom su to izuzetno vredni, daroviti i kreativni ljudi. Ima tu i nekoliko blogera muškog pola (bravo za njih). Ono što nas spaja je ljubav prema kuvanju i nesebično deljenje našeg iskustva. Tajni recepti više ne postoje.
KAKO DA ZAPOČNEM FOOD BLOG
Prvi korak je da odete na sajt Bloggera - www.blogger.com i da se tamo registrujete. Ne morate koristiti Blogger kao podršku, postoje i druge opcije na netu, ali većina blogera koristi ovaj format, npr. WordPress je druga sjajna opcija malo komplikovanija ali znatno elegantnija.
Pre registracije dobro razmislite o imenu vašeg bloga i korisničkom imenu (kako će vas videti i oslovljavati drugi blogeri i posetioci bloga). Sad shvatam da je ime mog bloga komplikovano za unošenje u pretraživač, jer ima ljudi koji će vas tražiti i na taj način. Odaberite nešto jednostavno, upečatljivo, a da nije nalik drugim blogovima. Kada klinknete ovde možete videti listu food blog-ova u našoj zemlji i okruženju i dobiti neku ideju kako naziv treba da zvuči. Trudite se da se ime vašeg bloga ne razlikuje od ostalih samo po interpunkciji, jer je to zbunjujuće za korisnike. Većina nas bi u ovom momentu dala drugo ime blogu, ali sada je kasno. Ukoliko ne možete da se odlučite, najbolje je sačekati nekoliko dana jer kad ga jednom izaberete, to je ime koje nosite sa sobom. Budite originalni!
SLIKA, IME I OSTALE LIČNE INFORMACIJE
Ja volim kada vidim sliku osobe koja piše blog, jer to daje ličnu notu svemu, pa mogu da povežem lik sa delom osobe sa kojom komuniciram. Ono što volite da vidite na drugim blogovima, nemojte uskraćivati svojim posetiocima. Sliku možete menjati i to većina blogera i radi. Lične informacije koje stavljate na blog su pitanje isključivo vašeg izbora, a i njih možete menjati tokom vremena. Preporučujem vam da uvek stavite e-mail adresu, jer će neki čitaoci želeti da vas kontaktiraju lično, jer im je jedina druga opcija ostavljanje poruku u komentaru.
KAKO TREBA DA IZGLEDA MOJ BLOG
Ukoliko ne znate odakle da krenete, pogledajte ostale blogove o hrani i vidite šta vam se dopada. Ako vam nešto smeta na tuđem blogu, ako vam bode oči, nemojte to stavljati na svoj. Način na koji ćete organizovati blog je isključivo vaša stvar. Moj je organizovan da odgovara meni, da je meni pregledan, da mogu odmah dolaskom na blog da vidim šta su drugi objavili, a neko voli da to pregleda na drugom mestu što je stvar ličnog izbora. Moja preporuka je da u početku krenete sa jednostavni šablonom, koji nije prenatrpan i koji nije prešaren, pa kasnije menjajte. Nemojte uvoditi razne reklame na blog i pop-up prozorčiće od kojih nemate nikakve koristi, materijalne jer oni samo otežavaju pregled bloga ostalima.
Obavezno imajte na umu font koji koristite kao i veličinu slova. Ono što je vama čitljivo možda nije drugima. Niko ne želi da pilji i da sa mukom dešifruje slova. Ako volite neki ukrasi font, pazite koji birate jer su neki naporni za čitanje. Veličina fonta je jako bitna i nekad se to smetne sa uma. Minimalno 12-ica, a može i više.
Pozadina bloga, e to je na vama, mislim na boju. Meni lično odgovara kad je blog svetao, skoro beo. Desi se da moram dosta da se naprežem kad čitam blogove sa tamnom pozadinom (imam dioptriju). Za mene je to naporno, tj. za moje oči.
Moj preporuka je da isključite svaku muzičku podlogu na blogu. Lepo je možda za vas ali desi se da sednete za komp odete na neki blog (dok ukućani odmaraju) i onda na sav glas muzika. Meni to lično ne prija i onda svaki put kad odem do tih blogova (a volim ih) moram da se setim da isključim zvuk unapred. Imajte na umu da mnoge blogerice budu na blogu dok im ukućani odmaraju.
Obavezno imajte na umu font koji koristite kao i veličinu slova. Ono što je vama čitljivo možda nije drugima. Niko ne želi da pilji i da sa mukom dešifruje slova. Ako volite neki ukrasi font, pazite koji birate jer su neki naporni za čitanje. Veličina fonta je jako bitna i nekad se to smetne sa uma. Minimalno 12-ica, a može i više.
Pozadina bloga, e to je na vama, mislim na boju. Meni lično odgovara kad je blog svetao, skoro beo. Desi se da moram dosta da se naprežem kad čitam blogove sa tamnom pozadinom (imam dioptriju). Za mene je to naporno, tj. za moje oči.
Moj preporuka je da isključite svaku muzičku podlogu na blogu. Lepo je možda za vas ali desi se da sednete za komp odete na neki blog (dok ukućani odmaraju) i onda na sav glas muzika. Meni to lično ne prija i onda svaki put kad odem do tih blogova (a volim ih) moram da se setim da isključim zvuk unapred. Imajte na umu da mnoge blogerice budu na blogu dok im ukućani odmaraju.
ŠTA VAM JE POTREBNO ZA PISANJE FOOD BLOG-A
Potrebna vam je dobra volje, dobar recept, fotoaparat i originalnost.
DOBRA VOLJA
Oko čitate ovu stranicu znači da u vama već postoji zrnce dobre volje da otpočnete svoj blog.
FOTOGRAFIJA
Kulinarski blog podrazumeva unos recepata. Najveći broj blogova ima fotografije koje prate te recepte. Pođite od sebe i razmislite da li su vam interesantni sajtovi sa suvoparnim tekstom koji nemaju fotografiju. Kao što znamo hrana se jede i očima, pa vam je tako potreban fotoaparat. Ja imam jednostavan aparat star nekoliko godina Canon A560. Fotografije su srednjeg kvaliteta u poređenju sa prelepim fotografijama koje možete videti npr. kod Ane, Marije, Zorice, Maje, Tadeje, Nevene, Andreje, Olivere i ostalih blogerica. Ukoliko niste talentovani, nemojte odustajati. Moje prve fotografije hrane su bile očajne, ali sam se vremenom popravljala, bar tako volim da mislim.
Osnovni savet, iako ja nisam autoritet na ovom polju, ni prineto, je da uvek fotografišete na dnevnom svetlu, da hrana nije direktno izložena suncu. Nikada ne koristite blic. Ja nema skalameriju za slikanje bez dnevnog svetla, ali izradu light box-a, tj. kućne foto rasvete i uputstva možete pogledati ovde kao i ovde.
Post sa korisnim savetima Andreje sa bloga Voće i povrće o fotografiji možete pogledati ovde. Brojne korisne informacije o fotografiji možete pročitati na forumu Coolinarike, kao i savete za korišćenje Photoshop-a. Photoshop vam može pomoći da malo posvetlite fotografije, da ih zamaglite malo ili izoštrite po koji detalj...
Uvek imajte na umu da fenomenalna fotografija ne može zameniti loš recept, a dobar recept može biti još bolji uz dobru fotografiju. Meni lično fotografija nije toliko bitna u odabiru jela sa drugih blogova, već kvalitet samog recepta. Kada se spoji kvalitetan recept i odlična fotografija onda je to savršeno.
Ako vaše fotografije idu preko Pikase kao što idu automatski kad je u pitanju Blogger vodite računa da ih smanjite, jer nema svrhe kačiti velike fotografije (mislim na pixele) jer se one ionako sporije unose. Moje su 600x800px. Ja sam lično ljubitelj vertikalne fotografije, nekako se sve bolje vidi.
Sjajan i poučan post možete pogledati kod Marine. Ona je inače ljubitelj makro fotografija. Zorica ima odličan post o osvetljenju u kućnoj radinosti.
Ako vaše fotografije idu preko Pikase kao što idu automatski kad je u pitanju Blogger vodite računa da ih smanjite, jer nema svrhe kačiti velike fotografije (mislim na pixele) jer se one ionako sporije unose. Moje su 600x800px. Ja sam lično ljubitelj vertikalne fotografije, nekako se sve bolje vidi.
Sjajan i poučan post možete pogledati kod Marine. Ona je inače ljubitelj makro fotografija. Zorica ima odličan post o osvetljenju u kućnoj radinosti.
Eksperimentišite sa fotografisanjem. Kako se kaže - practice makes perfect. Gledajte druge kao što ih i ja gledam i učite!
REKVIZITI ZA FOTOGRAFIJU
Kad počne da fotografišete prvo pretražite vaše police i fioke, nikako nemojte prvo odjuriti u prodavnicu za novim krpama i lončićima. Većina blogera je prošla kroz tu fazu i na kraju se desi da se jedan najobičniji tanjir pokaže kao najidealniji za slikanje. Kupićete neke stvari koje sjajno izgledaju u prodavnici i onda ukapirati da se to uopšte ne fotografiše lepo. Moj savet vem je da se držite nekog jednostavnog belog (ne blještavo belog, već onako mat-sivkastog ili beličasto-krem) ogruglog tanjira srednje veličine koji će vam dobro doći za većinu stvari. Jedan običan plehani tanjir odlično radi posao za sva kuvana jela. Kupićete tanjire koji su neobičnog oblika i onda ako nemate iskustva kao ja ukapiraćete da sve mora da bude perfektno postavljeno da bi taj tanjir slikali a da nije čudno iskrivljen na slici.
Drugi problem su tkanine. Kupićete sijaset krpica (prodavnice metraže) i ukapirati da 90% ne odgovara. Neke bacaju čudnu nijansu, neke su previše drečave, one karo ne mogu niakako da se postave lepo a da slika nije kriva...
Da ne dužim, prelistajte blogove koje volite i obratite pažnju na posudice i tkanine. Nemojte završiti sa gomilom sitnog posuđa u raznim bojama koje nećete koristiti. Posuđe iz mamine i bakine škrinje je fantastična opcija. Dobro razmislite pre nego što nešto kupite. Pitajte vaše prijatelje da li imaju nešto da vam posude ili poklone. Tražite džakove za kafu u pržionici kafe ako je imate blizu, to je super podloga. Naravno, postoje i one sjajne podloge od drveta koje vešte blogerice farbaju u rustično beličasto-sive, znate one izgrebane. Ja to nemam, ali biće i toga jednog dana. Vidite kako jedna lepa daska kod Ane radi posao. Ovo vam je super ideja ako nemate podlogu. Iskoristite prirodu. Iskoristite omiljenu haljinu, sunčan dan, lepo raspoloženje. Budite maštoviti. Slikajte prijatelje i porodicu. Pišite interesantne gastroputopise. Učinite da imamo utisak da smo tamo bili sa vama. Razmišljajte outside the box. Upotnajte nas sa vašim omiljenim restoranom. Raznežite nas. Učinite da želimo odmah baš to da napravimo.
RECEPTI
Ono što kuvate u vašoj kuhinji je samo i isključivo vaša stvar. Neke sasvim jednostavne stvari mogu biti interesantne i velikom auditorijumu ako su odrađene na pravi način. Od krompir salate se može napisati lep post, ali morate znati kako.
Trudite se da svi recepti imaju istu formu jer će čitaocima biti znatno lakše. Naravno, do te forme se dolazi posle određenog vremena, tj. kad vidite šta vama odgovara najviše.
TEMATSKI BLOGOVI SA RECEPTIMA
Vaš blog treba da ima vaš autorski pečat, nešto sasvim individualno i lično. Ne mislim na lične informacije, ali nešto što bi ga razlikovalo od ostalih blogova. Ukoliko sada niste sigurni, vremenom se to može iskristalisati. Ja npr. volim da pišem detaljne recepte, a uglavnom znam da preteram u tome. Volim da su recepti propraćeni slikama pripreme, jer i sama volim to da vidim kod drugih. Moji recepti su izuzetno opširni, ali zato što su prilagođeni početnicima u kuhinji. Naravno, moj blog nije tematski, ali mi se dopada ideja nekih blogerica koje su sam blog otpočele sa određenom namenom, npr. blog Zaboravljene poslastice, gde Maxivida prezentuje recepte pravljene po receptima iz sveske njene bake da bi ih sačuvala od zaborava. Postoje blogovi sa isključivo posnim receptima, ili oni koji se bave zdravom ishranom, oni koji su samo o slatkišima.... Ako vam sada ništa ne pada na pamet, ne brinite, pokazaće vam se samo, ako treba da vam se pokaže...ne mora blog da ima temu. U krajnjem slučaju pa i vi ste jedninstvenstveno živo biće na ovoj našoj planeti, i sigurno postoji nešto u vašem karakteru što će se pokazati kroz vaš blog, bilo da se radi o slici ili reči.
OBJAVLJIVANJE POSTOVA
Blogovanje je zarazna stvar, izuzetno zarazna. Koliko sam primetila, većina blogera je prošla kroz fazu izuzetno frekventnog objavljivanja postova, da bi se taj broj vremenom smanjio kada svako od nas pronađe neki svoj ritam. U početku želite da svaki dan da objavite nov recept, jer imate želju da sve što napravite bude na blogu. To je faza kroz koju svi prolazimo dok ne nađemo neki svoj tempo, a za to treba oko godinu dana. Imajte na umu da je prečesto objavljivanje postova zamorno za ostale blogere, jer ne možemo sve da ispratimo, da pročitamo i prokomentarišemo. Jedan, dva, najviše tri posta nedeljno je sasvim dovoljno. Ako mi se neki blog dopada meni je sasvim svejedno da li ta osoba objavljuje sedam puta nedeljno ili jednom u mesec dana. Ja ću uvek pregledati sve postove retrogradno. Neki blogeri imaju i svoj ritam, što je jako lepo, i objavljuju određenim danima. To sam ukapirala tek kasnije, i zaista kao navijeni uvek u isto vreme iskoči post. E za to je potrebna velika predanost i organizovanost. Posle par godina blogovanja desi se da se i blogeri zamore, neki budu na ivici na kliknu dugmence DELETE BLOG, jer se jednostavno pitate čemu sve to. Većina napravi neku pauzu, stvari se iskristališu i ljudi nastave ili ne nastave u sopstveno ritmu.
KAKO DA SE POVEŽEM SA OSTALIM BLOGOVIMA
Najbolji način da vas ostali blogeri zapaze je ostavljanjem komentara. Svaki put kad neko nov ostavi komentar svi mi kliknemo na njegovo ime u komentaru i to nas vodi do vaših informacija gde naravno trebate da ostavite adresu vašeg bloga. Ako kliknete na moju sličicu u komentaru možete doći do mog bloga. Ukoliko nema adrese onda ne znamo sa kog ste bloga. Nema potrebe ostavljati link za vaš blog u komentarima, ali nije ni to na odmet prvi put.
BLENDER ONLINE, FACEBOOK, PINTERES, TWITTER...
Društvene mreže su sjajan način da podelite sa ostatkom sveta ono što vam je na blogu. Tako možete privući i one koji do sada nisu čuli za food blog-ove. Facebook ako vam se dopada omogućava instant komunikaciju a može se desiti da dok ste rekli keks vaša fotografija bude preneta širom sveta. Mini omiljen je Pinterest i to je na neki način svojevrstan bookmark za recepte. Umesto da recepte slažete po folderima, štampate, prepisujete ovde možete napraviti sami svoje table sa receptima, razvrstati ih po kategorijama i tako imati uvid u sve ono što želite da napravite. Možete pratiti ljude, pojedine bordove, pinovati (lepiti) na svoj, ostavljati komentare... Vizuelno jako pregledno. Twitter i Google+ ne koristim, ali vam je i ta opcija dostupna.
BLENDER Online je domaći sajt na kome možete promovisati svoje postove i zaviriti u online zajednicu koja ne samo da se bavi hranom, već i modom i rukotvorinama.
BLENDER ONLINE, FACEBOOK, PINTERES, TWITTER...
Društvene mreže su sjajan način da podelite sa ostatkom sveta ono što vam je na blogu. Tako možete privući i one koji do sada nisu čuli za food blog-ove. Facebook ako vam se dopada omogućava instant komunikaciju a može se desiti da dok ste rekli keks vaša fotografija bude preneta širom sveta. Mini omiljen je Pinterest i to je na neki način svojevrstan bookmark za recepte. Umesto da recepte slažete po folderima, štampate, prepisujete ovde možete napraviti sami svoje table sa receptima, razvrstati ih po kategorijama i tako imati uvid u sve ono što želite da napravite. Možete pratiti ljude, pojedine bordove, pinovati (lepiti) na svoj, ostavljati komentare... Vizuelno jako pregledno. Twitter i Google+ ne koristim, ali vam je i ta opcija dostupna.
BLENDER Online je domaći sajt na kome možete promovisati svoje postove i zaviriti u online zajednicu koja ne samo da se bavi hranom, već i modom i rukotvorinama.
IGRICE FOOD BLOGERA ILI KUVARIGRICE
Kuvarigrice okupljaju food blogere sa prostora bivše SFRJ ali i blogeri širom sveta su pozvani da učestvuju. Jedini uslov je da imate food blog. One obuhvataju 3 igre. Jedna igra su FBI RUKAVICE u kojoj oko 20. svakog drugog meseca predlažemo blogove koje bi voleli da istražujemo. Onda se oko 25. u mesecu objavi anketa predloženih blogova i u roku od 5 dana se glasa za blog. Prvog u mesecu (svaki drugi mesec) se objavljuje blog koji je pod istragom. Učesnici trebaju da spreme nešto sa odabranog bloga po izboru, objave sliku, recept ne mora da se prepisuje i navedu da je taj post namenjen za FBI rukavice, kao i da pošalju link za svoj post administratoru igre. Nakon isteka vremena administrator objavljuje sve radove na jednom mestu a listu istraženih blogova možete videti na dnu stranice FBI rukavica.
Druga igra je AJME KOLIKO NAS JE gde domaćica igre (domaćica odabira i predaje titulu sledećoj blogerici koju odaabere) bira namirnicu, objavljuje post o tome koja se namirnica koristi u receptu, a blogeri treba da naprave jelo sa tim sastojkom i naravno stave link u receptu na pravila igrice i blogom domaćice. Igra je jednomesečna.
Treća igrica su KUVARIJACIJE kada se krajem meseca bira recept koji će se praviti tog meseca. Nešto nalik Darring Bakers. Bira se recept, svi prave istu svar a onda na isti dan, tj. poslednji dan u mesecu svi objavljuju svoje radove i utiske. Da bi se postovi uvrstili u listu radova potrebno je poslati sliku i link na post administratoru. Sve detalje o igricama možete pročitati u uvodnom postu Kuvarigrica. Bitno je samo da se postovi za KUVARIJACIJE objavljuju u isti dan, a za ostale dve igrice kad god želite.
OSTAVLJANJE KOMENTARA
Uvek imajte na umu da samo deo posetioca na vašem blogu ostavlja komentare. Na osnovu statistike vašeg bloga možete videti da broj poseta znatno premašuje broj komentara. Nismo svi uvek raspoloženi i nemamo uvek vremena da ostavimo komantar, a to što ih nema ne znači da niste čitani. Proverite statistiku vašeg bloga. Ukoliko ostavljate svima komentare, to ne znači da će vaš blog biti posećen. Posećenost zavisi od kutka koji sami stvorite, od kvaliteta vašeg bloga.
KOME MOGU DA SE OBRATIM AKO IMAM PITANJE
Po mom iskustvu blog zajednica je otvorena da odgore na sva vaša pitanja. Slobodno pitajte sve što vam nije jasno. Većina blogova ima i e-mejl adrese pa tako možete kontaktirati sve nas ukoliko ne želite da vam neko odgovara u svojim komentarima ispod recepta.
BONTON U SVETU FOOD BLOGERA
Ovo je možda i najvažnija stvar na ovoj stranici. Mene niko nike učio šta sme, a šta ne sme da se radi. Jednostavno posmatrajte druge i tako ćete otkriti pravila. Evo nekoliko smernica koje su naravno moje lične smernice i ovde ne pokušavam da ih nametnem vama, ali bi meni koristile da sam ih pročitala pre otpočinjanja bloga. Ovo su neka NEPISANA PRAVILA:
1. Uvek poštujte autorska prava drugih. Ukoliko objavljujete post sa receptom drugog blogera ili sa nekog kulinarskog sajta uvek stavite link na original recepta i navedite sa kog bloga je recept. Ukoliko pravite izmene u receptu takođe to navedite. Pomislite kako bi se vi osećali da neko izda identičan recept bez da vama da kredit za njega. Naravno, desi se da i mi imamo identične recepte, ali retko, i tada se radi o klasičnim receptima. Tapiju na recept za krompir pire niko nema ili za ludi testo, klasičnu supu.. Lepo bi bilo da navedete recept koji vas je inspirisao na svoju kreaciju. Ovim ne umanjujete svoj recept, već on dobija na većoj vrednosti. Recepti na blogovima i služe da se dele, i koristite ih slobodno, prosledite dalje, ali uvek naznačite čiji su.
2. Uvek koristite isključivo svoje slike. Ukoliko želite da objavite sliku sa nekog drugog bloga u sklopu svog posta, a da to zaista ima smisla, uvek tražite dozvolu za objavljivanje od osobe čija je fotografija. Velika većina će vam izaći u susret.
3. Ukoliko volite da ljudi ostavljaju komentare na vašim postovima, uvek se setite da i drugi to vole. Trudite se da komentari nisu suvoparni, kratki i uvek isti. Pomislite koliko ste vi vremena utrošili za spremanje vašeg recepta, fotografisanje, pisanje i sređivanje posta, pa pružite isto poštovanje i ostalim blogerima. Doduše, nemojte uvek misliti da kratak komentar znači da neko nije zapazio vaš recept i da ga neće spremiti. Prate vas i te kako iskusni stari blogeri iz prikrajka.
4. Desiće se da dobijete i neki zlurad komentar i to je neizbežna stvar. Nisu bitni ti komentari već je bitno kako vi odreagujete na komentar, jer morate uvek imati na umu da ljudi čitaju sve kometare i tako stiču sliku i o vama. Pomislite da komentar više govori o osobi koja ga je ostavila a ne o vama. Od oko 6,500 komentara koliko ih do danas ima na mom blogu, ja sam dobila dva komentar koja su bila u tom maniru, i to smatram uspehom, zanemarljivo statistčki gledano. Blogeri su mahom izuzetno tolerantni, kulturni i neće vas proganjati sa baksuznim komentarima. Desiće se da dobijete i komentare u obliku saveta šta bi mi uradili ili izmenili u vašem receptu. Uvek pođite od pretpostavke da je komentar dobronameran. Isto tako, razmislite dobro kada i vi ostavljate nekom komentar kako to može biti shvaćeno. Kad želim da odgovorim na neki komentar u jedu, na mom blogu ili kada vidim zao komentar na drugom blogu, obično ostavim taj komentar za sutradan kada stvari izgledaju drugačije. Moj savet je da uglavnom ignorišete napasti, ali da i čuvate svoje dostojanstvo. Kome se ne dopada vaš blog ne mora tu svraćati.
5. Kada steknete svoje mesto u food blog zajednici pružite pomoć novim blogovima, i uvek se setite da ste i vi jednom bili početnik i sve vam je ovo bilo novo.
Ova stranica će se sigurno menjati tokom vremena, kako mi šta bude padalo na pamet. Osećajte se slobodnim da ovde ostavite svoja zapažanja, utiske i komentare, a mi (svi food blogeri) ćemo vam pružiti pomoć koliko budemo mogli i umeli dok nas jednog dana ne prevaziđete sa svojim blogovanjem pa mi počnemo da učimo od vas.
Svidja mi se sve sto si napisala i slazem se u dosta toga s tobom. Jedan lijep, iskren i pozitivan stav.
ОдговориИзбришиA kad je neko iskren odmah se osjeti. Blog koji cu sigurno citati.
Hvala Gordana! Nasam se da ćemo i mi puno toga od tebe naučiti o Danskoj kuhinji jer je meni u potpunosti strana. radujem se lepom druženju-blogovanju.
ОдговориИзбришиJelena svidja mi se tvoj blog. Već neko vrijeme razmišljam da i ja počnem da pišem ali su mi nedostajale informacije koje sam upravo našla ovdje kod tebe. Hvala.
ОдговориИзбришиLjiljana, drago mi je da mogu nekome da pomognem pošto sam i ja bila početnik pa sam se snalazila pomoću štapa i kanapa. Slobodno, ako imaš neko pitanje postavi ga a mi ćemo naći odgovor.
ОдговориИзбришиLepo napisano...Pre nekoliko dana sam se upustila u avanturu pisanja bloga i drago mi je da sam ovo procitala. vas blog je sjajan! Sve najbolje!
ОдговориИзбришиDraga Jelena, sve pohvale na jako dobrom blogu i iskrenim savijetima. Mi smo par koji je nedavno takodjer krenuo u avanturu bloganja. Fokus kvalizalogaja je klasicna kuhinja, nordijska kuhinja ali i poneki zanimljiv recept iz drugih dijelova svijeta. Zivimo i radimo u Danskoj, rodjeni smo u BiH. Radujemo se pratiti food blogersku zajednicu i nadamo se i učestvovati u njoj u buduće.
ОдговориИзбришиPuno pozdrava,
Amar i Alma
kvalizalogaj
Dragi prijatelji iz dalekog sveta, kad sam pisala ovu stranicu pitala sam se da li će je uopšte neko pogledati i da li će nekome koristiti, a onda sam se setila mojih početaka i koliko sam lutala pa sam htela da olakšam drugima koji se nećkaju oko otpočinjanja bloga. Sinoć sam gvirnula na vaš blog, a moram lepo da odvojim vreme i da ga prostudiram. Ja najviše volim kada se na blogovima nalaze autentični recepti regije iz koje je blog. Klasične recepte za cup caik svi možemo da nađemo ali da se upoznamo sa drugim kuhinjama e to je užitak. nekad i najjednostavniji postovi tipa klasičan ručak, doručak u Danskoj mogu da privuku dosta pažnje. O Danskoj kuhinji ne znam ništa. Skoro se pojavila žene sa blogom iz Danske pa polako čitam i učim. Želim vam svu sreću u blogovanju i vidim da vas dvoje jako lepo napredujete u tome.
ИзбришиIdealan način da se priključite su i igrice Kuvarijacije (ima link kod mene na blogu desno) gde učestvujemo svi.
Bit će nam zadovoljstvo dijeliti recepte nordijske kuhinje sa svima. Inače, mozda manje pozato je to da je Danska u kulinarstu, jedna od vodećih zemalja u svijetu. Najbolji restoran na svijetu (http://www.noma.dk/main.php?lang=en), najbolji kuhar (http://en.wikipedia.org/wiki/Rasmus_Kofoed), te inicijator poznate Nove Nordijske kuhinje, koja je trenutno jako respektovana u svijetu. Eto, po nešto dobro zna da dodje i sa hladnoga sjevera :-).
ИзбришиPuno pozdrava
Članak o Nomi sam pročitala i videla reportažu na TV-u. Nikada ne bi spojima zemlje severaa sa takvom kuhinjom, ali to je zato što apsolutno ne poznajem tu kuhinju. Da li imate preporuku za još neki blog sa severa koji ima i engleski prevod u u kojoj su zastupljeni autentični recepti?
ИзбришиEvo par preporuka, ali nažalost nisu na engleskom. Ipak, mislim da može poslužiti uz pomoć Google Translate:
Избришиhttp://www.foodfanatic.dk/
http://bergholt.net/gastronomi/
http://www.newyorkerbyheartrecipes.blogspot.com/
A nešto više o New Nordic Cuisine može da se nađe ovdje: http://nordicfeed.com/
Ovo je divno. Pregledavajući na brzaka neke linkove, svidjela mi se raznolikost recepata. Neke neobične (bar za mene) kombinacije, ideje, sastojci.
ОдговориИзбришиIma dana kad nešto na brzinu skuham jer nemam vremena ili nisam u elementu, ali u trenucima kad bih željela skuhati nešto novo, drugačije, nešto malo složenije, onda ne znam kako početi. Sviđa mi se na ovom blogu što mi se doslovno pod nos stavlja konkretan recept. Ovo će biti moj novi izvor inspiracije za kuhanje.
P.S. Vidim da i mene imaš na popisu, ali moj blog je skromniji.
Lijep pozdrav,
Adriana
Adrijana, drago mi je da si me posetila i da ti kažem da nema skromnih blogova. Sa svakog se bloga da izvući neka caka, trik, ideja i inspiracija tako da samo napred. nadam se da ćemo te sve inspirisati da dalje nastaviš sa blogovanjem, a ako prelistaš blogove, imaš ih i ovde sa fotkama sa desne strane kako se koji ažurira videćeš da je inspiracija bezgranična.
ИзбришиDraga Jelena, ovaj post je fantastican. Hvala ti na iskrenosti i naravno na svim ovim informacijama, koje su veoma korisne nama novonastalim blogerima.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav!
Nataša
Hvala Nataša. Drago mi je da si nam se i ti pridružila i videćeš uskoro koliko je divno imati blog ali i zarazno. Mnoge stvari ćeš naučiti, mnoge podeliti sa nama, stil kuvanja će se menjati kako istražuješ druge kuhinje, upoznaćeš mnoge interesantne i divne food blogere... U poslednje vreme nisam toliko aktivna na blogu ali kad se svrtim moram sve da obiđem i pregledam što sam propustila. Za sada obilazi druge blogove, ostavljaj komentare da te primete u našoj zajednici.
ИзбришиJelena, tek sam danas otkrila ovu stranicu..! Kada sam otkrila tvoj blog skoncentrisala sam se se na recepte i nisam mnogo seckala levo-desno...valjda svi tako rade u pocetku...Ovo je sve jako,jako korisno i bas ti hvala na svim ovim savetima napisanim bas kao da su "uputstvo za upotrebu"...Za nekoga ko je potpuno nepismen sto se tice kretanja po blogu, sta moze da se uradi i gde moze da se stigne..kao moja malenkost...ovo je pravas stvar..!
ОдговориИзбришиHvala,
pozdrav
Marina, baš mi je drago da će nekome ovo pomoći, jer znam kako je kad sam ja bila početnik. I dan danas se učim, pronalazim format u kome bi volela da mi bude blog, tj. gledam od drugih i onda ukapiram šta mi se kod njih dopada a šta ne, pa preuzmem najbolje. Ako mi nešto smeta kod drugih na blogu (npr reklame koje iskaču a koje ničemu ne služe) onda to nestavljam kod sebe. Vremenom sam ukapirala da je ono.less is more, najbolja stvar, ali da mene ne samo da slike privlače kod drugih već volim i postupak izrade da pogledam. Svako pronađe sebe.
ОдговориИзбришиI meni strasno smeta to kada se stave reklame i onda ocigledno postoji neka klazula po kojoj u receptu treba da navedes njihov proizvod (napr. 3 kasike livadskog meda postanu 3 kasike livadskog meda "Mike Mikica"). I ja volim da mi je jasno kako se nesto radi, ali moram da priznam da je i lepa fotografija cesto ono sto te privuce...Otkrila sam i da nije neophodno biti ne znam kakav fotograf, bitno je u stvari imati dobar foto aparat...Moje najstarije fotografije su slikane onim prvim malim digitalnim Nikon aparatom i cinile su mi se super a sada, kada koristim novi refleks koji je moj muz kupio, vidim da je to vec druga prica, kao nebo i zemlja...Sve je ovo jedan novi neotkriveni sveet...lepo, lepo...
ИзбришиMarina, ma ne smeta mi kad se navede ime proizvođača jer i ja sama nekad stavim ime jer se proizvodi razlikuju i nećeš dobiti isti recept. Ne smetaju mi ni regularne reklame sponzora, čak i kliknem na njih, ali one igrice koje izleću, pa upitnici e to ne volim.
ИзбришиJa imam sokoćalo od aparata Canon A560 i veruj mi nije baš do aparata sve, već treba da se postavi na automatsku opciju, makro namesti i slika na dnevnom svetlu. Svašta možeš da uradiš i sa običnim aparatom.
Primijetila sam da svracas na moj blog..Jelena...A ja nekako sa godinama malo posustala na mom kuharskom blogu, citajuci tebe i ovo ovdje konkretno napisano, pozelih ponovo cesce biti medju divnim kulinarkama i kulinarima.Divno pises, pametno neko celjade, slika kaze jako mlada(ako je slika " friska" i da ne gnjavim, drago mi je znati te, makar i virtualno :)
ОдговориИзбришиSuada, znači ti si Spontana. Link sa tvog imena vodi na Google +, ali te prepoznajem po slici. Razumljivo mi je što ljudi prave pauze u blogovanju. Nekako istroši se taj početnički entuzijazam a onda preraste u nešto novo. Puno sam naučila od svih vas i kuhinja u mojoj kući je znatno obogaćena vašim iskustvima i receptima. Smešno mi je kad vidim da ljudi kriju recepte, a tog i dan danas ima. Ovde postoji carstvo gastronomsko bez tajni.
ИзбришиČeljade je 75. godište, a slika je od pre 3-4 godine.
Draga Jelena, ne znam ni sama kako sam nabasala na ovu stranu, ali jako sam zahvalna i srećna što jesam. Na tvom blogu se obično bavim receptima :) i zaista su za svaku pohvalu, ali ovaj post je jedan od najinformativnijih i najkoristnijih koje sam pročitala vezano za ovo naše zanimanje :) S obzirom da sam ja i dalje na početku, svaka dodatna informacija mi znači...
ОдговориИзбришиVidi se da si se baš potrudila da nam sve fino objasniš i skupiš ono što bi trebalo da znamo i što bi nam moglo biti od pomoći...
Hvala!
Milice, hvala! Znam kako je biti početnik i ja sam učila gledajući i tako je najbolje. Komentari, kmomentari, komentari, oni su ti najbitniji dok te ljudi ne upoznaju i počnu da prate i stave na svoj blogroll. Stariji blogeri posle manje komentarišu ali sve prate, mlađi su nadahnutiji i imaju više entuzijazma, pa tako prirodno dolazi do smena generacija blogera. Ako ti nešto treba samo pitaj.
ОдговориИзбришиDraga Jelena, pročitah sa zadovoljstvom ovaj tvoj post, iskren, lep, od srca, baš kao što bih i ja uradila, a i primetila sam da se sa tobom u mnogim stvarima slažem.
ОдговориИзбришиDivno je sve ovo, hrana, inspiracija, želja da uspe, dobra fotka, nestrpljenje da se što pre objavi post, ali i poneki neuspeh. Sve je to sastavni deo, pa mogu slobodno da kažem, života. Iako sam nova u ovom svetu, hrana i sve oko nje prate me odavno i uživam u svemu tome. Sa velikim interesovanjem pratila sam vas, a pratim i dalje, "sakupljam" nove blogove, dok i sama nisam ušla u ove vode.
U svakom slučaju, hvala ti puno, nama početnicima svaka podrška i pomoć znači.
Olja to je i glavna ideja, podrška i malo informacija. Ja se divim starim blogerima kako sjajno radili kad ih je bilo na prste da nabrojiš na ovim prostorima, e to je entuzijazam. Zamisli kako je bilo kad su se Minja (prvi naš blog), Marija i Maja pronašle u virtuelnim vodama a nisu znale jedna za drugu - nadrealno.
ИзбришиPravi pionirski posao i apsolutno imaju moje divljenje. Malo je i nestalo te čarolije i mistike, ali u sadašnjem blogovskom svetu i ostalim budućim malo je drugačije, pogledaš, prelistaš, sviđa ti se, čekiraš ili ne. Međutim, na nekim kulinarksim sajtovima skupilo se tušta i tma i teško je to sve ispratiti, a do skoro nije bilo tako. No, i to je dobro možda. A kvalitet se uvek prepozna i opstaje.
Избришиma znaš šta Jelena? ti si jedno pravo srce. Jer tako si sve ovo lijepo napisala i složila, sa srcem.
ОдговориИзбришиI draga moja ja se slažem sa svime što si ti napisala. eh, kada bismo svi bili kao naša food blog zajednca. ali, od nečega semora početi. možda se i drugi ugledaju na nas.
Snježo, hvala!. Zato su blogovi lepi, mala intimna zajednica, nešto lično. Dostupno svima ali ipak na neki način sasvim drugačije od velikih kulinarskih sajtova. Ja sam stvari kupola onako usput i učila, a i dalje učim. Fascinantno mi je kad pogledam blogroll da u Srbiji i Hrvatsko skupa ima preko 250 blogova o hrani. Wow!
ИзбришиZanimljivo i poučno!
ОдговориИзбришиJelena divni ste!Hvala puno na iskrenosti i detaljnim objašnjenjima o blogu.Eto jutros sam čitala ovaj tekst i usudila se da i ja pokrenem svoj blog!Nemam pojma o blogovanju ali ću učiti i pitati za savet kad zapne,Inače,recepti su lepo objašnjeni a i dizajn je svetski!Veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Milena! Molim te bez persiranja, mi u svetu blogovanja "nekulturno" ne persiramo. Elem, ne vidim koji je blog u pitanju kad kliknem na tvoje ime izađe mi Google+ profil. Kad blog proradi ostavi link pa da se pratimo. Naravno, najbolje se uči gledajući i na kraju tvoj blog je tvoj kutak i treba tebi da prija.
ИзбришиVec neko vreme razmisljam o pokretanju bloga...obozavam da kuvam, ali ono sto me je posebno privuklo jeste ceo ,,paket" koji ide uz blog, a to su ljudi kojima nisam pronasla neku zamerku, svi su otvoreni, iskreni, dobronamerni, druzeljubivi...prosto je neobicno to videti (procitati) danas, u ovom uglavnom bezveznom vremenu u kom zivimo.Nesebicnost je takodje karakteristika koju bih posebno izdvojila.Sve pohvale, bez ikakvog ulizivanja i preteranog, neiskrenog hvaljenja, jedno veliko bravo, za trud, posvecenost, paznju i predanost u blogovanju, bravo za apsolutno sve blogere, i Vas (tebe :) ) naravno!
ОдговориИзбришиP.S.Jedan od najkompletnijih i najkoristnijih postova koji sam procitala kada je pokretanje bloga u pitanju!
Srdacan pozdrav, samo tako nastavite. :)
Nadam se uskoro koleginica blogerka. :)
Kako narod kaže ko jede zlo ne misli, i volim da mislim da to važi za nas food blogere (uglavnom). Znam kako je meni bilo kad sam počinjala, a meni se sada jako dopada to što su sada svi recepti javni i kad vam neko da pogrešan recept (namerno) to se da lako proveriti. Ove nove generacije sve dele. Ako imate neko pitanje ili ideju šta još da napišem u ovom postu slobodno napišite pa da uvrstim ako znam da odgovorim.
Избришиps kad pokrenete blog ostavite link ovde ili na stranici Lista food blogova pa da promovišemo nove blogere i da vas dočekamo kako valja, domaćinski!
Jelena, hvala puno na informacijama. U glavi mi nesto sazreva ideja o blogu...na prvom mestu su mi slatkisi inspiracija, mada bih ukljucila i jos neke zivotne teme koje nisu bas jestive:) U svakom slucaju, Vas post je sveobuhvatan i vrlo koristan. Otkrila sam Vas preko magazina Mezze, sada cu jos malo da Vas prelistam:) pa se javljam sa blogerskim identitetom uskoro. Veliki pozdrav! Vesna
ОдговориИзбришиVesna, prelistaj ove blogove sa tvoje desne strane na ekranu koji izlaze. To su recepti skoro svih blogera širom ex Yu koji se ažuriraju stalno. Ostavi link, kad počneš da bloguješ.
ИзбришиJelena, hvala puno na savetima. Po dogovoru ti saljem link do moje IDEJOPEDIJE:
Избришиhttp://idejopedija.wordpress.com/2013/04/26/stocicu-postavi-se/
Nadam se da ce ti se dopasti! Tvoje reci dale su veliki doprinos stvaranju ovog bloga!
Hvala jos jednom, Vesna
Vesna, pa izgleda fenomenalno. Moram polako sve da prelistam a na prvu loptu mi izgleda izuzetno profesionalno. Samo mi reci gde da te uvrstim na listi blogova, tj. jesi li u Beogradu?
ИзбришиHvala Jelena, drago mi je da ti se svidja. Slicnim se stvarima bavim poslovno, pa zato mozda deluje profi..ali je ovo zaista moj prvi, uzbudljivi pokusaj blogovanja.. Iz Nisa sam :)...Pozdrav!
ИзбришиOvaj tvoj post me je ohrabrio da krenem, baš ti hvala što si sve lepo i opširno napisala, puno mi je pomoglo!
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav,
Suzana
Suzana, dobro nam došla! Ako imaš još neko pitanje ili nešto što nije lepo objašnjeno slobodno napiši. Teško je pisati iz ove perspektive i setiti se šta je sve mene zanimaloo na početku blogovanja.
ОдговориИзбришиZnaš kako, ajde kad si već spomenula, nekako se gubim u svojim komentarima, mislim...gde mogu da ih nadjem posle da znam da li mi je neko odgovorio? Da ne tražim svaki put po postovima, brzo zaboravljam ;)
ОдговориИзбришиOdeš na kontrolnu tablu pa na komentare i tamo su ti svi komentari bilo da su objavljeni, čekaju na moderiranje ili su nepoželjni. Tako je najbolje i onda imaš uvid u sve, hronološki.
ИзбришиA čekaj ti misliš na komentare koje ti ostavljaš kod drugih. E to već moraš da pamtiš pa da obiđeš povremeno ili ako neko ima opciju ispod posta klikneš na obavesti me e-poštom kad stigne novi komentar ispod tvog komentara. Teško je u početku dok nas sve ne popamtiš a posle tačno znaš kome si ostavila komentar na koji bi neko trebao da odgovori pa odeš da ga posetiš. Znaš tačno ko odmah odgovara, ko malo kasnije, na koji komentar da očekuješ odgovor...
ИзбришиHvala ti puno! Kasnije sam videla da negde postoji ta opcija za obaveštenje e-poštom. Znači, moraću da pamtim bolje :)
ИзбришиSvi smo prošli kroz to, i nemoj se opterećivati. Najbolje je kad odeš na nov post nečiji pogledaj prethodni i vidi da li ima odgovora, a meni je lično trebalo jako dugo da popamtim i povežem sve blogove sa svim imenima. Naročito mii je problem ako nema slike autora bloga.
Избришиevo ja da se nedovezem na ovo konkretno---ja recimo imam poseban folder u bukmarku za komentare.. kad ostavim komentar, a ocekujem odgovor onda ga ljepo turim tamo pa znam gdje treba da se vrnem =)))
ИзбришиDraga Jelena,
ОдговориИзбриши'nabasala' sam na ovaj post, upravo trazeci koliko ima blogova o hrani i kuvanju kod nas, i kakvi su. Za tvoj sam jedino i znala, jer sam guglovala pre nekoliko meseci kako napraviti pad thai, i dodala 'na srpskom' zbog sastojaka, i, ti si mi iskocila! :) Sada sam opet dosla do tebe, jer pokrecem svoj blog. Upravo sam preokrenula svoje navike u ishrani, i zapocela skoro vegansku-skoro vegetarijansku ( ne volim etikete) ishranu, i vidim da nema blogova ( bar ih nisam pronasla) sa takvom tematikom, a znam da potraznje za receptima ima. Bas mi je znacio ovaj divan i detaljan post, i sad sam jos odlucnija u svojoj nameri!! Hvala ti na inspiraciji, veliki pozdrav!
Danice, pa dobro došla nam. Kad otvoriš blog ostavi link da te dodam na listu. Z apočetak mogu ti preporučiti sjajan Nevenin blog, ona je peskatarijanac (jede ribu ali ne i meso)
Избришиhttp://www.hlebilale.com/
a kod nje možeš pronaći linkove za sjajne strane vege blogove i Milicin blog koji je ugl. vege
http://mimis-kingdom.blogspot.com/
a ima ih još samo mi je mozak stao
Hm, čitam ovo... uopšte ne deluje komplikovano ( u tehničkom smislu ). Iako često postavljam jedva suvisla pitanja pod receptima, mislim da ipak svašta znam da spremim, ali pre svega, volela bih da sačuvam od zaborava i podelim sa drugima neke stvari koje sam jela, čak sam i gledala kako se prave, neke sam pravila, a nisam ih sretala na srugim blogovima. Možda se uskoro rodi još jedan blog, i ako se to desi, ti ćeš, Jelena, biti zaslužna za to, kao i za još mnogo dobrih stvari u mom kulinarskom razvoju :-) Problem je što sam perfeksionista u onom negativnom smislu, zapravo disfuncionalni perfekcionista, a znaš da je nemoguće pomaknuti se ako nikada ni početkom nismo zadovoljni. U svakom slučaju, da razmislim :-)
ОдговориИзбришиTvoja verna obožavateljka :-P
Dositeja :-)
Draga Dositeja, veruj mi da bi 99% nas blogera pola bloga pobrisalo očas posla jer kad se vratiš unazad i pogledaš krš od prvih fotografija (čast izuzetcima) i recepte koje smo prerasli prosto ne možeš a da se ne nasmeješ glasno. Fora i jeste baš u tome da sa blogom ne samo prezentuješ već da sarađuješ sa drugim blogerima, da imaš mogućnost komunikacije, razmene iskustava, da se kuhinja stalno menja kao i ukusi i jela koje spremaš, da nekako evoluiraš. Veruj mi nema tu perfekcionizma, jedino bi trebalo da lepo premeriš sve kad napišeš. Ja sam toliko novina unela u svoju kuhinju uz blogovanje da je vredno svakog truda.
ИзбришиDa, verujem ti. Čak i na tvm blogu, koji je meni broj 1. a pregledala sam, mislim, sve, očigledan je taj napredak, promena kako god. Treba samo krenuti. Ali u svakom slučaju hvala. Mnogo svog vremena i svoje snage uložila sam u stvari koje nisam zaista volela, već sam prihvatila odgovornost da ih odradim. Valjda bih bila bar podjednako uspešna i u nečemu što volim :-)
ОдговориИзбришиHvala na odlicnom tekstu i jos boljim savetima!Srdacan pozdrav!!
ОдговориИзбришиVrlo lepo i nesebicno!
ОдговориИзбришиImam nameru da otvorim svoj blog a ova "uputstva" su jako lepo napisana.
Hvala.
Kad otvoriš ostavi link pa da te ubacim na stranicu.
ИзбришиI dobro, dobro razmisli o imenu bloga!
Draga Jelena, zao mi je sto ova tvoja korisna uputstva o blogovanju nisam procitala pre nego sto sam pokrenula svoj food blog. Napravila sam i neke dobre stvari, ali i neke greske o kojima pises. Najvise sam se "oznojila" oko savladavanja HTML izazova, u jednom trenutku mi se cinilo da se vise time bavim, nego kuvanjem i receptima. U svakom slucaju, hvala na sveobuhvatnim savetima.
ОдговориИзбришиMoj link je www.porodicnegastronomije.wordpress.com.
Alex videćeš da se stvari menjaju tokom godina kako pišeš blog, ali najvažnije je da ostaneš dosledna sebi, da ti blog bude uživanje a ne obaveza. Videćeš da ćeš za koju godinu blogovanjem ali najvažnije interakcijom sa drugim blogerima u mnogogme izmeniti svoju kuhinju. Drago mi je ako sam ti i jednim jedinim malim savetom pomogla.
ОдговориИзбришиSamo mi reci gde da svrstam blog u listu blogova, Srbija ili?
ИзбришиSrbija.
ИзбришиHvala ti!
Lepo napisano...
ОдговориИзбришиmolim vas za malu pomoc,pre nekoliko dana sam procitala vise recepata na jednom blogu,korpice punjene orasima keksom i prelivene cokoladom,zatim rolat sa griljasom... sada ne mogu da nadjem te recepte,znate li ciji su?
ОдговориИзбришиunapred hvala
e mail : profistill@yahoo.com,za Biljanau
BIljana možda da probaš Lanin blog http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/
ОдговориИзбришиili jednostavno da pregledaš slike preko Google pretrage sa ključnim rečima kojih se sećaš iz naziva recepta
Draga Jelena,
ОдговориИзбришиzahvaljujući tvom divnom postu, uspela sam da se snadjem u ovoj džungli tehnologije, i otvorim svoj blog. Nisam bas u najboljim "odnosima" sa tehnologijom kao takvom, ali se polako borim. Mnooogo mi je trebalo da se snadjem i započnem blog. Ali kada sam videla koliko divnih blogova ima, pomislila sam, mora da ipak mogu da se snadjem i ja.
Naravno, mnogo pitanja imam. Ali, one step at the time :)
Ono što mi je sada prvo na spisku, a što nikako ne mogu da shvatim je: kako da se povežem sa svima vama, sa ostalim blogovima, i da taj moj blog neko i pogleda, sem mojih ukućana i drugarica? :) Ako postoji neki post o tome, ili imaš neko kratko uputstvo za mene, mnogo bi mi značilo.
Veliki pozdrav, i zahvalno unapred mašem varjačom,
Bojana
Draga Bojana, pa dobro nam došla. Ne postoji brz i jednostavan odgovor na to pitanje, ali jedan od načina je ostavljanje komentara, onda postavljanje opcija na svoj blog preko koji ljudi mogu da te prate, FB je odličan ako ga koristiš...Ko ima blog lako će te dodati u svoj spisak. Možda da deo sa nađi me bude vidljiviji. Otvori stranicu na FB sa imenom tvog bloga i tu kači nove recepte. Pogledaj neke blogove na mojoj listi blogova i vidi kako su oni to rešili.
ИзбришиPuno te pozdravljam i pitaj slobodno sve food blogere šta god ti nije jasno.
Zanimljivo, procitano i iskorisceno kao vetar u ledja!
ОдговориИзбришиPogledajte rezultat http://serbiancook.blogspot.com/
Hvala puno na veoma korisnom postu!
ОдговориИзбришиOvaj post je lep i vrlo korisan, slažem se sa dosta stvari i gledaću da ih uvažim u mom daljem blogovanju :D
ОдговориИзбришиPostani moj čitalac, uzvraćam praćenje.
https://savrsenoalako.blogspot.com
Dobri savjeti zlata vrijedni :) hvala! Uskoro ću i ja, nadam se, pridružiti vašoj zajednici.
ОдговориИзбришиSjajan tekst, sjajni saveti... Svaka čast!!! Eeee da sam ga ranije pročitao sigurno bi mi puno olakšao u pokretanju sopstvenog bloga. Podrška svima i pozdrav...
ОдговориИзбришиOd, do sam pročitala. Tako si sve to divno napisala. Početnik sam pa ce mi dobro doci tvoji savjeti. Imam jos par pitanja, ali to cu porukom. Hvala punoo
ОдговориИзбришиSavršen tekst! Naišla sam na njega pre oko dva meseca, baš kada sam donela odluku da krenem i ja sa pisanjem bloga, i mogu reći da su mi tvoji saveti rešili sve nedoumice koje sam imala i još dodatno me ohrabrili da realizujem taj poduhvat zvani blogovanje. :) I evo me sad, postala sam i ja bloger...još uvek se uhodavam i treba još gomilu stvari da naučim, ali mi je neizmerno drago što sam se odlučila na to jer me zaista ispunjava. Hvala najlepše draga Jelena na ovom neverovatno korisnom postu!
ОдговориИзбришиPuno pozdrava od Natalije! :)
Sjajan tekst i pun odličnih savjeta koji će meni početniku svakako biti od koristi.
ОдговориИзбришиPuno pozdrava od Danijela!
Eto, vidiš, čak osam godina nakon objave, savjeti i uputstva se čitaju... Mnogo mi znači, jer sam početnik na polju blogovanja. Sa prvim, nesigurnim koracima, tak-tak fotografijama ali sa strașću i ljubavi prema istom.... Hvala puno
ОдговориИзбришиPozdrav!
ОдговориИзбришиMnogo mi je pomogao tvoj tekst,puno hvala!Sjajni saveti,objasnjeni tako da se razumeju!!
Ja sam napravila blog sa namerom da objavljujem recepte ali se ne mogu snaci kako da kreiram gore u levom uglu u meniju “foldere” sa grupom jela,tipa corbe,meso,kolaci,torte...itd kao i zasto ne mogu da nadjem svoj blog u pretrazivacu !Sve ostalo sam uspela uz tvoju pomoc,tako da se zahvaljujem jos jednom !