понедељак, 16. децембар 2013.

SESAME NOODLES - KINESKE NUDLE SA SUSAM I KIKIRIKI PUTEROM - LIANG MIAN

Ovo su nudle sa jajima (špagete su idealna zamena) u sosu od kikiriki putera, susam paste, prženog đumbira i belog luka, pa još sa malo susamovog i ljutkastog ulja i soja sosa. U sve to se umeša mrva susama i tanko sečeni prutići sveže šargarepe i krastavca (obavezno). Serviraju se tople ili hladne, kako god volite. Mogu vam stajati danima u frižideru ili van njega. Božanstvene!  Samo kad bi se još i od njih mršalo - šargarepa i krastavac anuliraju kalorije!

Nastale su kombinacijom nekoliko recepata. Bazičan recept je sa sajta Apetite for China. Čili pastu sam zamenila uljem sa infuzijom ljutine. Tucana ljuta paprika se kratko proprži u ulju, procedi se i ostane vam ljutkasto ulje, ali baš ljutkasto. Napravila sam domaći kikiriki puter jer možda nekome nije dostupan kupovni, a i cena mu nije mala. Koristila sam slani pečeni kikiriki jer se ionako so dodaje u recept i miksala sam ga u secku (što je išlo malo teže ali dodatkom ostalih sastojaka je moguće), a ako želite recept za pravi domaći kikiriki puter onda pogledajte kako se on pravi na mašini za mlevenje maka kod Marije

Ovaj recept spada u instant jela naročito ako koristite kupovni kikiriki puter i čili pastu. Nismo u sezoni krastavca ali ako možete stavite ga jer on i šargarepa zaista doprinose ovom jelu.




KINESKE NUDLE SA SUSAM I KIKIRIKI PUTEROM - LIANG MIAN
glavno jelo za 4 osobe

350g špageta
1 krastavac, oljušten sa uklonjenim semenkama, žilijen
2 šargarepe, žilijen

Skuvajte špagete, ocedite ih, provucite kroz hladnu vodu i ostavite ih u cediljci. Dok se špagete kuvaju napravite ulje sa infuzijom ljutine, sos i isecite krastavac i šargarepu.


ULJE SA INFUZIJOM LJUTINE (ideja)
4 kašike susamovog ulja
4 kašike suncokretovog ulja
1 kašika ljute tucane paprike

U manjoj šerpici zagrejte ulje i ljutu tucanu papriku. Pržite oko 1 minuta. Procedite ulje kroz gustu cediljku ili gazu da uklonite sve trunčice. Sačuvajte zaljućeno ulje za sos, a tucanu papriku bacite.


DOMAĆI KIKIRIKI PUTER
100g pečenog slanog kikirikija
1/3 kašičice meda
2 kašičice suncokretovog ulja

Stavite sve sastojke u secka i izmiksajte dok ne dobijete glatku masu. Ovaj proces u početku ide lakše ali brzo se napravi kugla od kikirikija koja blokira secka. Pošto sam sos pravimo u secku dodajući ostale sastojke koje su dole navedeni polako počnite sa dodavanjem tahinija da se masa malo razredi i kikiriki lepo izradi u glatku masu.


SOS OD SUSAM I KIKIRIKI PUTERA
domaći kikiriki puter ili 2 pune kašike kupovnog kikiriki putera
3 kašike tahinija (susamova pasta - puter)
3 kašike suncokretovog ulja
2 kašičice sitno rendanog belog luka
2 kašičice sitno rendanog đumbira
3 kašika susamovog ulja
2 kašike soja sosa
1-2 kašike belog vinskog sirćeta (pirinčanog sirćeta)
1 kašika šećera
1-4 kašike ulja sa infuzijom ljutine
so po ukusu
4-6 kašike vode ili po potrebi

Zagrejte 3 kašike suncokretovog ulja u šerpici. Propržite na njemu beli luk i đumbir samo da zamirišu oko 30-ak sekundi. Sklonite sa vatre. 

Ako radite sa gotovim kikiriki puterom onda proprženi đumbir i beli luk i sve ostale gore navedene sastojke izmešajte u glatku masu. Ostavite dodavanje vode i zaljućenog ulja za kraj. Sos treba da je gustine recimo kao pasta za zube.

Ako ste pravili domaći kikiriki puter onda sos dovršite u secku. Pošto ste već dodali tahini dodajte proprženi đumbir i beli luk i sve ostale navedene sastojke i izmiksajte. Sos na 9. slici (3.slika u 3.redu) je slikan pre nego što sam ga razredila vodom.


JOŠ
2 kašike susama kratko proprženih na 1 kašici ulja (ako volite)
iseckana perca mladog crnog luka
susamovo ulje
šargarepe i krastavca, žilijen
korekcija sosa po mom ukusu - 1 ravna kašičica soli i 1 kašika sirćeta

Pomešajte špagete bilo da su tople ili hladne sa sosom. Umešajte prepečeni susam, šargarepu i krastavac. Ako ne volite da osetite susam pod zubima možete ga i izostaviti. Korigujte sos ukoliko je potrebno dodavanjem sirćeta ili soli. Servirajte preko nudli preca crnog luka i malo šargarepe i krastavca radi dekoracije.

Ove nudle možete servirati kao tople ili hladne. Ako sos napravite dan unapred (ostavite ga na sobnoj temperaturi) onda će ručak biti gotov za tili čas. Ove nudle se mogu podgrevati u mikrotalasnoj.




If you have not tried Chinese sesame noodles then you got to try this recipe from Apetite for China. I made my own home made peanut butter and substituted chili paste with oil infuzed with crushed dry red hot pepper flakes using this recipe. Great recipe!


9 коментара:

  1. Ovakve stvari obožavam, svi sastojci nisu za 5 već za 105! Bilježim i radim! Njami.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Katarina. Ako imaš gotov kikiriki puter onda ovo ide očas posla.

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, sto bi se reklo - da te nema, trebalo bi te izmisliti! Svaka ti cast na inventivnosti! Sigurna sam da je tvoj puter od kikirikija mnogo bolji I zdraviji od ovih kupovnih sto su nama na Zapadu na dohvat ruke (i nisu skupi, otprilike kao teglica boljeg dzema). U poslednjih godinu i po ga redovno imamo u kuci, jer ga moj sin obozava i vrlo cesto konzumira za dorucak :-( Nazalost nemam vremena da ga pravim, a sigurno bih pokusala po tvom receptu.
    Ovde je veliki uticaj indonezanske, pa i kineske kuhinje, tako da nudli - sto onih klasicnih, sto od pirincanog brasna ima u svakoj samoposluzi. I ovo ulje sa infuzijom ljutine si jako dobro smislila, bas sjajna ideja. Ja obicno kupujem sambal, tradicionalnu indonezansku cili pastu, mislim da se ovde i po kineskim restoranima koristi. Reci cu komsiji Kinezu koji u kvartu ima odlican restoran, da virtuelno poznajem nekoga ko moze da bude chef u njegovoj kuhinji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slađo, ja se nekako nikada nisam toliko navukla na kikiriki puter i nije mi bilo baš najjasnije kako se dopada američkoj deci. To je njima kao kod nas eurokrem. Jedina razlika je jelly koji mora da se maže preko, onaj crvenkast i kiseo koga kod nas nema jer bez njega čovek može da se udavi od suvoće u ustima. Kod nas su ga mnogi probali i nikom se niej baš dopao a mislim da je baš zbog nedostatka tog želea. E da ja živim blizu tebe pa ne bi mi palo na pamet da pravim ovakve stvari već bi jela autentično. Sreća pa postoji internet i po koji začin da se kupi pa se da improvizovati.

      Избриши
  4. Iskreno do skora nisam bila neki ljubitelj kineske/indonezanske kuhinje i tih nama neobicnih kombinacija. Ali, valjda se sa godinama ukus menja :)
    U periodu slava i praznika koji nam dolaze, bas bi mi fino legle ove nudle, priznajem :)
    Mozda se sa njima i pozabavim u skorije vreme.
    U svakom slucaju, divan recept :)
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Margie, ja sam recept malo zakomplikovala da bi svi mogli da ga naprave sa domaćim sastojcima ali ako imaš gotov kikiriki puter onda ovo spada u fast food. Brzo i lako!

      Избриши
  5. Da znas da cu morati da probam, bas me kopka :)
    Muvam se po mnogim blogovima, obzirom da sam nova u ovome, zapravo pravi pocetnik. Inspiracije kod vas drage dame, nikada dosta. Pozdrav od mene.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija idealno rešenje ti je Pinterest. Napravi table po grupama jela i tamo imaš pregledno sve recepte. Ja sam pre bookmarkirala, ali slaba vajda od toga. Vizuelne table su zakon.

      Избриши
    2. Pozabavicu se u ovim slobodnim danima sa tim, bas :)
      Hvala na ideji Jelena ;)

      Избриши