петак, 7. јун 2013.

KELERABA SA KOCKICAMA MESA

Kelerabu volim da grickam, onako svežu, tako da retko stigne da završi u nekom kuvanom jelu. Isečem kelerabu na ploškice, stavim u tanjir, malo soli pored i grickam kao čips. Ovoga puta keleraba se našla u loncu zajedno sa graškom, krompirom, šargarepom, zeljem i kockicama junetine po receptu Knjiškog moljca u špajzu, blog koji istražujemo u okviru FBI rukavica. Odlično glavno jelo koje puca od vitamina, a i mesožderi ga vole. Lagano je i bez zaprške. Recept sam pisala u duploj meri, za 4 osobe, i malo ga izmenila, ali kao što Sanja kaže možete ga prilagoditi trenutnoj ponudi na pijacama. 





KELERABA SA KOCKICAMA MESA (za 4 osobe)
original recepta

400g junetine, kockice
1 crni luk, kockice
4 kašika ulja
600g kelerabe
stabljike i lišće kelerabe
1 veza zelja
2 krompira
2 šargarepe
300g graška
velika kocka za supu 22g
suvi bosiljak


Oljuštite kelerabu, krompir i šargarepu i iseckajte ih na manje kockice, recimo duplo veće od zrna graška. Isecite stabljike, liske kelerabe i zelje na froncle oko 1-2mm širine.

Na ulju propržite junetinu dok se ne zarumeni sa svih strana. Dodajte crni luk, sipajte malo vode, i ako vam se junetina zaalepila za dno šerpe pošto ovde ne ide mnogo ulja samo pogrebite i odvojite te divne zagorele delove. Krčkajte par minuta. Ubacite povrće. Sipajte oko litar vode ili koliko je potrebno da povrće ogrezne. Ubacite kocku za supu  i krčkajte dok povrće ne bude gotovo. Povremeno dodajte malo vode koja je isparila. Dodajte bosiljak ili začin koji volite, recimo mirođiju. Dosolite po želji.




KOHLRABI WITH CUBED BEEF
400g beef, cubes 
1 onion, sliced
4 tablespoons of oil
600g kohlrabi
stalks and leaves of kohlrabi
1 sorrel
2 potaoes
2 carrots
300g peas
stock cube for 1 liter of liquid
basil, dill...


Peel the kohlrabi, potatoes and carrots and dice them to the size you like. Slice the stalk, leaves and sorrel to fronds 1-2mm thick. Heat the oil in a large pot and fry the beef cubes. Add in the onion and a bit of water and stir it well. Cook for a few minutes. Add in the veggies and around 1 liter of water or enough so the veggies are coveres. Add in the stock cube, Cook until the veggies are done. Season with basil or dill.



9 коментара:

  1. Анониман7. јун 2013. 23:25

    Ovo ja zovem pravim jelom - puno povrca, nista brasno, nista pavlaka. Nisam nikad probala svezu kelerabu, ali verujem ti na rec da je dobra. Ovde se jede sveza boranija i tek kad je probas vidis kako povrce moze da bude ukusno. Ovo jelo cu sigurno da probam, kao sto cu da probam da motiviram svog sina da stavi koju kasikicu u usta...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Keleraba je boli glava sveža,a svežu boraniju nisam jela, nije mi ni palo na pamet. Imam kuvanu u frižideru, a probaću spedeći put da je gricnem.

      Избриши
  2. Hm, nisam nešto snalažljiva sa kelerabom, uglavnom završi u čorbici. Nisam probala sirovu do sada.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo tako dobro izgleda, čim pogledam fotku ogladnim!
    Ja sam korabicu radila i kao salatu.

    ОдговориИзбриши
  4. Kod nas je prava retkost naci kelerabu, pogotovo one mlade kelerabice koje su tako fine za salatu ili za punjenje, uglavnom kad se i nadju na pijaci, vec su prilicno tvrde i vlaknaste... ali tvoj rucak izgleda vrlooo ukusno, keleraba i grasak se bas lepo slazu zajedno.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Mi je nikada ne koristimo i nemamo je u vrtu, ovo jelo izgleda odlično!

    ОдговориИзбриши
  6. Ne mogu da zamislim kakvog je ukusa, nisam je nikad jela. Nisam je vidjela na pijaci ali u marketu jesam jednom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vela, ja bi kelerabu najpre uporedila sa jabukom ali onom svežom hrskavom kad zagrizeš kad sve pukne u ustima. Ima ukus središnjeg dela kupusa, tj. zelja mislim da ga vi zovete zelje. Mnogo dobra stvar.

      Избриши